Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
23.5 C
Thessaloniki
Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
spot_img

Έκθεση προς τιμήν του Ρενάτο Μόρντο στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε, την Κεντρική Υπηρεσία Πολιτικής Αγωγής Ρηνανίας-Παλατινάτου και το Πολιτιστικό Τρίγωνο Πρεσπών, τιμούν το έργο και την προσφορά του εμβληματικού Ρενάτο Μόρντο, πρώτου σκηνοθέτη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, παρουσιάζοντας από κοινού την έκθεση με τίτλο «Ρενάτο Μόρντο:  Εβραίος, Έλληνας και Γερμανός. Η ζωή ενός καλλιτέχνη την εποχή των άκρων».

Τα εγκαίνια της έκθεσης, η οποία θα λάβει χώρα και στη Βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου Γκαίτε, θα πραγματοποιηθούν τηνΤετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023, στις 17.30 στο Ινστιτούτο Γκαίτε και στις 19.00, στο Φουαγιέ του κτηρίου Μ2 του Ο.Μ.Μ.Θ. και το κοινό θα μπορεί να την επισκεφθεί έως τις 19 Φεβρουαρίου 2023.

Στην έκθεση παρουσιάζονται οι σταθμοί στη ζωή του σπουδαίου σκηνοθέτη του θεάτρου και της όπερας, δίνοντας έμφαση στις συνέπειες που είχε για τον ίδιο η γερμανική κατοχή στην Αθήνα και σε ολόκληρη τη χώρα κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη και την επιμέλεια της έχει ο ελληνιστής TorstenIsrael (Μάνχαιμ και Αθήνα). Δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον Uwe Bader (Κεντρική Υπηρεσία Πολιτικής Αγωγής Ρηνανίας-Παλατινάτου) και την Μαρίτα Χόφμαν (εκδοτικός οίκος LLUX, Λούντβιγκσχάφεν στον Ρήνο). Την υλοποίηση της έκθεσης υποστηρίζουν κι άλλοι εταίροι από το ομόσπονδο κρατίδιο, όπως το κοινοβούλιο του κρατιδίου της Ρηνανίας-Παλατινάτου. Όλες οι μεταφράσεις της έκθεσης από τα Γερμανικά στα Ελληνικά δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της συνεργασίας του Πανεπιστημίου Γιοχάνες Γκούτενμπεργκ του Μάιντς (Τομέας Νέων Ελληνικών) και του Ιονίου Πανεπιστημίου της Κέρκυρας (Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας).

Ώρες λειτουργίας

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τις εξής ημέρες: Δευτέρα – Κυριακή 10:00-20:00 και στο Ινστιτούτο Γκαίτε: Δευτέρα 10.00 – 14.00, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 10.00 – 19.00, Παρασκευή 15.00 – 19.00 και κάθε 2ο Σάββατο το μήνα 09.00 – 13.30.

Λίγα λόγια για τον Ρενάτο Μόρντο

Ο Ρενάτο Μόρντο με γονείς εβραϊκής καταγωγής –ο πατέρας του ήταν Έλληνας έμπορος από την Κέρκυρα και η μητέρα του από την Αυστρία– εγκατέλειψε τη Γερμανία στα τέλη του 1932 λόγω της ολοένα και συχνότερης αντισημιτικής εχθρότητας και της επικείμενης κατάληψης της εξουσίας από τους εθνικοσοσιαλιστές και τελικά κατέφυγε στην Ελλάδα το 1939. Στην Αθήνα, υπήρξε συνιδρυτής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και προώθησε τη νεαρή τότε τραγουδίστρια της όπερας, Μαρία Κάλλας. Επέζησε του γερμανικού στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Χαϊδάρι και σύντομα, μετά την απελευθέρωσή του, έγραψε το θεατρικό έργο με τίτλο Χαϊδάρι, στο οποίο επεξεργάζεται λογοτεχνικά τις τραυματικές εμπειρίες που βίωσε. Μετά τον πόλεμο εργάστηκε σε θέατρα στην Τουρκία, την Αυστρία και το Ισραήλ και από το 1952 έως το 1955 διετέλεσε διευθυντής της όπερας στην πρωτεύουσα του κρατιδίου Ρηνανίας-Παλατινάτου, Μάιντς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ