“Λίγο η ώρα, λίγο τα χρώματα, έγινε η ζωή μας πίνακας ζωγραφικής”, γράφει η δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Γούτα, εμπνευόμενη από φωτογραφία του συναδέλφου της Μπάμπη Γιαννακίδη, που περιλαμβάνεται, μαζί με το κείμενο της, στο νέο δίγλωσσο (ελληνικά-αγγλικά) βιβλίο – λεύκωμα που κυκλοφόρησε από τον Οργανισμό Μαλλιάρης-Παιδεία, με τίτλο «Η Θεσσαλονίκη σε εικόνες» και υπότιτλο «120 καρέ μέσα από τον φακό τεσσάρων δημοσιογράφων». Ένα μοναδικό συλλογικό έργο των δημοσιογράφων Μπάμπη Γιαννακίδη, Λάζαρου Θεοδωρακίδη, Χρήστου Καραγιαννόπουλου και Γιάννη Κεσσόπουλου.
“Τους πρωτοπόρους. Εκείνους που για πρώτη φορά έριξαν μια σχεδία στη θάλασσα, χωρίς να γνωρίζουν τι υπάρχει στην άλλη άκρη του νερού. Εκείνους που έφτιαξαν τους χάρτες, που ενέπνευσαν ιστορίες και θρύλους, που επέστρεψαν δοκιμασμένοι εξερευνητές ή χάθηκαν για πάντα. Κάθε φορά που στέκομαι μπροστά σε θάλασσα, τους μνημονεύω. Αυτούς που δεν γνώριζαν τίποτα, αλλά λαχτάρησαν τους ανοιχτούς ορίζοντες”, περιγράφει η κ. Αλεξάνδρα Γούτα, στην λεζάντα της φωτογραφίας που δημοσιεύουμε, από τη σελίδα 37 του λευκώματος.
Το λεύκωμα περιλαμβάνει εκατόν είκοσι (120) φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης, στις οποίες απεικονίζονται άγνωστες πτυχές και στιγμές της καθημερινότητας της πόλης, από τους «Αυτόπτες Μάρτυρες», τέσσερις καταξιωμένους δημοσιογράφους.
Όλες οι φωτογραφίες συνοδεύονται από σύντομα κείμενα που έγραψαν αποκλειστικά για κάθε ένα καρέ σημαντικά πρόσωπα της δημόσιας ζωής. Η έκδοση συμπληρώνεται με σύντομο ιστορικό σημείωμα και χρονολογικό πίνακα από την Ίδρυση της Θεσσαλονίκης το 315 π.Χ. έως το 2006, του αείμνηστου Απόστολου Βακαλόπουλου, και ενημερώθηκε από το 2007 μέχρι σήμερα από τη συντακτική ομάδα ττων εκδόσεων Μαλλιάρης-Παιδεία.
Προλογίζουν οι: Απόστολος Τζιτζικώστας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Ζέρβας, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Θωμάς Κοροβίνης, Συγγραφέας, Κώστας Μπλιάτκας, Δημοσιογράφος – Συγγραφέας, Χρυσούλα Παλιαδέλη, Ομότιμη Καθηγήτρια Αρχαιολογίας ΑΠΘ, Ηρακλής Παπαϊωάννου, Επιμελητής MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.
Σημειώνεται ότι το 30% των εσόδων από την πώληση του λευκώματος θα διατεθεί σε μορφή χορηγίας στο κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Το έργο αποτελείται από 160 σελίδες, σε σχήμα 22χ30εκ., με μαλακό εξώφυλλο, σε κουτί συσκευασίας
δώρου 26Χ35 εκ.