Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
23.5 C
Thessaloniki
Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
spot_img

“Επαναστάτησε… Αν Τολμάς!…” στο Θέατρο Πολιτεία

H κοινωνικοπολιτική ερωτική σάτιρα “Επαναστάτησε… Αν Τολμάς!…”,ανεβαίνει στο Θέατρο Πολιτεία, σε σενάριο- σκηνοθεσία Μαρίας Μπαλτατζή, κάθε Σάββατο στις 9.30 μ.μ. (από 4/2-8/4).

Σημείωμα Σκηνοθέτιδος

Το Επαναστάτησε Αν Τολμάς αποτελεί μια ελάχιστη διαμαρτυρία όσων συμβαίνουν χρόνια τώρα στην πατρίδα μας αλλά και παγκοσμίως. Για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλαιότεροι. Από εμάς τους πολίτες, λοιπόν, εξαρτάται… Να ΖΗΣΟΥΜΕ ή απλά να επιβιώσουμε… Και γι’ αυτό ο Αγώνας για Ζωή…Αξιοπρέπεια… Αυτοδιάθεση… συνεχίζεται!…

«Η υπεροχή μιας ουσίας σε βάρος της αντίθετής της είναι αδικία. Γι ΄αυτό ακολουθεί μια αντίδραση που οδηγεί στην αποκατάσταση της ισότητας. Ο Νόμος στο βασίλειο της φύσης είναι η δικαιοσύνη και ο φυσικός κόσμος κυβερνιέται με κανόνες και τάξη», Αναξίμανδρος.

 

Υπόθεση

Αθήνα, Μάιος 1992. Οι ήρωες του έργου είναι πρόσωπα της καθημερινής ζωής αλλά ταυτόχρονα και αντιπροσωπευτικά σύμβολα του σύγχρονου «νεοέλληνα».

Ένας πλούσιος Θεσσαλονικιός επιχειρηματίας, διεφθαρμένος και αδίστακτος. Η ερωμένη του, μια αμόρφωτη ακαλλιέργητη θεατρίνα. Ο δικηγόρος του επιχειρηματία που τον βοηθάει στις παράνομες δραστηριότητές του. Ο βουλευτής που δωροδοκείται για να περάσει νομοσχέδια υπέρ του επιχειρηματία. Και τέλος, ο αδέκαστος και αδιάφθορος δημοσιογράφος-το είδος, βέβαια, τελεί υπό σπανιότητα-αποφασισμένος να ξεσκεπάσει όλα τα οικονομικά και πολιτικά σκάνδαλα που ταλανίζουν την χώρα.

Σκληρή γλώσσα, κοφτοί διάλογοι, κυνικές σχέσεις, κυριολεκτικά «κυνικές» και γι’ αυτό αδιάντροπες. Ένας κλαυσίγελος αναδύεται για όλα τα θύματα και τους θύτες που εγκλωβισμένοι περιμένουν ένα θαύμα, που τις περισσότερες φορές δεν γίνεται. Ή μήπως, έστω και σπάνια, γίνεται; Η συνέχεια επί της Σκηνής!

Η τέχνη δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Μπορεί όμως να του αντιστέκεται, να τον χλευάζει, να του υψώνει τον καθρέφτη κατάμουτρα, να γίνεται το σύντομο χρονικό μιας εποχής.

Και γιατί όχι; Να λειτουργεί «παρανοϊκά και ουτοπικά», σπάζοντας όλες τις «λελογικευμένες» λύσεις που οι «φωστήρες» του έθνους προτείνουν…

                                                  

Ερμηνεύουν (με αλφαβητική σειρά)

Ορφέας Εξηντάρης: Ανδρέας Ξεφτέρης (Δικηγόρος)

Γιώργος Μακρής: Χάρης Δελής (Επιχειρηματίας)

Μαρία Μπαλτατζή: Μιμή Μαρά (Πρώην θεατρίνα, Ερωμένη Χάρη)

Μιχάλης Μπουντουλούσης: Σταύρος Τιμιόπουλος (Βουλευτής)

Νίκος Παλπάνης: Μάνος Βερνέζης (Δημοσιογράφος)

 

Διάρκεια: 100΄ (με ένα διάλειμμα 5΄)

Εισιτήριο: 15€

Απαραίτητη Η Τηλ/κή Κράτηση: 2310285452-6974195079

Ολύμπου 88-Θεσσαλονίκη (Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά)

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ