Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
15.5 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Εγκαινιάζεται ο «Κύκλος διαλέξεων της Φιλοσοφικής Ακαδημίας» στο Τελλόγλειο

Το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το εργαστήριο της Φιλοσοφικής Έρευνας πάνω στο Φαντασιακό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Ερευνητικό Κέντρο Βιοπολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου εγκαινιάζουν το 2023  το νέο κύκλο διαλέξεων της Φιλοσοφικής Ακαδημίας, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ.

Σημαντικοί πνευματικοί άνθρωποι-φιλόσοφοι,επιστήμονες, καλλιτέχνες- ανοίγουν τη σκέψη τους στο κοινό της Θεσσαλονίκης και συζητούν μαζί του τα προβλήματα της ύπαρξης ,της κοινωνίας και της δημιουργίας στο πλαίσιο ενός τεχνολογημένου κόσμου , όπου η ειρήνη συνεχίζει να είναι το πρώτο ζητούμενο. Τη στιγμή που η ελευθερία του ανθρώπου δοκιμάζεται από την κυριαρχία των λίγων και την αδράνεια των πολλών , η ακαδημαϊκή κοινότητα προσκαλεί σε έναν ουσιαστικό διάλογο ανάμεσα στον βαθύτερο εαυτό μας και την εξωτερική μας πράξη .

Συντονίζει ο Παναγιώτης Δόικος , Αναπληρωτής καθηγητής της Φιλοσοφίας του Α.Π.Θ

 

1η Διάλεξη:Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023   Ώρα Έναρξης: 19:00

 

Ομιλητής:Παναγιώτης Δόικος Αναπληρωτής Καθηγητής της Φιλοσοφίας Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης –

Θέμα ομιλίας: “Ο Henry Corbin και η οραματική φαντασία ”

Ο Παναγιώτης Δόικος είναι φιλόσοφος και ποιητής . Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής της Φιλοσοφίας στο ΑΠΘ.Σπούδασε φιλοσοφία στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και στο πανεπιστήμιο της Bourgogne της Γαλλίας. Οι εργασίες του αναπτύσσονται στα πεδία της οντολογίας, της γνωσιολογίας και της αισθητικής. Είναι ο εμπνευστής της φιλοσοφικής θεωρίας της στοχαστικής φαντασίας. Διδάσκει τη Θεωρία της Συμπαντικής Αρμονίας, του Μίκη Θεοδωράκη από το 2016 στο Α.Π.Θ . Το 2002 εισήγαγε τη διδασκαλία της Φιλοσοφίας του Κινηματογράφου στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο.

Είναι διευθυντής του Εργαστηρίου Φιλοσοφικής Έρευνας πάνω στο Φαντασιακό του ΑΠΘ.  Έχει δημοσιεύσει 11 φιλοσοφικά βιβλία, 4 ποιητικές συλλογές και πολυάριθμες μελέτες σε ελληνικά και διεθνή φιλοσοφικά και επιστημονικά περιοδικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε φιλοσοφικά και επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι ο ιδρυτής της Φιλοσοφικής Ακαδημίας η οποία λειτουργεί εδώ και τέσσερα χρόνια, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Εργαστήριο Φιλοσοφικής Έρευνας πάνω στο Φαντασιακό, του ΑΠΘ, και το Ερευνητικό Κέντρο Βιοπολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου.

Ακολουθεί συζήτηση με το κοινό. 

 

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ:

Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία  με το Εργαστήριο της Φιλοσοφικής Έρευνας πάνω στο Φαντασιακό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Ερευνητικό Κέντρο Βιοπολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ και την Μαρία Δόικου, υπεύθυνη της εκπομπής «De profundis” της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης (TV100)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ