“Η αρμονία των χρωμάτων είναι βασικό χαρακτηριστικό ενός έργου και κρίνεται από αυτό για την τελειότητά του”, όπως αναφέρει η σημαντική ζωγράφος Κλειώ Δημητριάδου Νάτση, σε συνέντευξη της στα politismika.gr. Η κ. Νάτση θεωρεί ότι “η ζωγραφική συνδέεται, ιδιαίτερα με την ποίηση και τη μουσική” και χαρακτηρίζει τον εαυτό της Ευγνώμων “για όλα αυτά που μου χαρίστηκαν και αισθάνομαι να με αγκαλιάζουν σαν ΕΥΛΟΓΙΑ ΕΞ ΟΥΡΑΝΟΥ…”.
Ερωτήσεις: Ιωάννης Καμπούρης
Πώς γίνατε ζωγράφος;
Είχα μεγάλη κλίση στις καλές τέχνες, αλλά γρήγορα αντελήφθηκα ότι η ζωγραφική ταίριαζε περισσότερο στο χαρακτήρα μου.
Πώς αντιλαμβάνεστε έναν πίνακα ζωγραφικής Από πού προέρχονται τα θέματά σας και τί δυσκολίες αντιμετωπίζετε;
Ένας πίνακας ζωγραφικής πρέπει να έχει αυτά τα στοιχεία που προκαλούνται όταν ο καλλιτέχνης αντικρύσει κάτι που τον ενδιαφέρει, που τον συγκινεί βαθιά και θέλει να το εκφράσει για δικό του λογαριασμό και όχι για ψεύτικες εντυπώσεις. Οι δυσκολίες αντιμετωπίζονται με πολύ δουλειά και γνώσεις. Πρέπει να εξασκηθείς στην μάθηση ορισμένων κανόνων για να αντιμετωπίσεις και να αποδώσεις τη σωστή τέχνη. Οι όροι είναι: σωστό σχέδιο, καθαρά χρώματα και κυρίως το θέμα να έχει πρωτοτυπία. Μην κάνεις φιλολογία, αλλά καθαρή ζωγραφική.
Ποιές διαδικασίες ακολουθείτε όταν ξεκινάτε να ζωγραφίζετε;
Πρέπει όταν ξεκινάς να ζωγραφίζεις να μην ψάχνεις τελευταία στιγμή για τα υλικά που σου χρειάζονται. Πολλές φορές σε βοηθούν προσχέδια και δοκίμια των θεμάτων. Η γνώση των υλικών είναι σημαντική για τη διάρκεια του έργου.
Πάντα σχεδιάζετε τους πίνακες σας;
Ένας πίνακας για να μην είναι τυχαίος, σχεδιάζετε στο εργαστήριο του μυαλού και της ψυχής και ξεπηδά αυτόνομος, μεταδίδοντας εντυπώσεις. Η αρμονία των χρωμάτων είναι βασικό χαρακτηριστικό ενός έργου και κρίνεται από αυτό για την τελειότητά του.
Οι δάσκαλοι σας ενθαρρύνανε; Σας ενθάρρυνε κάποιος ότι θα μπορούσατε να γίνετε μια μεγάλη ζωγράφος;
Είναι πολύ προσεκτικοί πάντα, γιατί πολλές φορές κάτι που φαίνεται ότι θα εξελιχθεί, μένει στάσιμο και αντιθέτως. Προσωπικά από πολύ μικρή ηλικία των 23 χρόνων με αγκαλιάσανε οι μεγάλοι, γνωστοί ζωγράφοι της Θεσ/νίκης, των Αθηνών και μετά ήρθαν και αυτοί του εξωτερικού. Έτσι έγινα δεκτή σε πανελλήνιους και άλλες μεγάλες εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επειδή έλαβα μέρος σε 9 πανελλήνιους, έχω το δικαίωμα από το Καλλιτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος να διδάξω στο πανεπιστήμιο.
Ποιά είναι τα σύγχρονα ρεύματα της τέχνης και σε ποιό βαθμό διαφέρουν από ότι εθεωρείτο σύγχρονο στην εποχή σας;
Τα σύγχρονα ρεύματα της τέχνης κλίνουν περισσότερο προς τις κατασκευές, διαφέρουν περίπου ως το 1900. Ενώ υπήρχαν στοιχεία ότι το ανακάτεμα επέρχετο, κρατούσαν τις αρχές του σχεδόν και της οργάνωσης και την καθαρότητα του χρώματος. Φέρνει επηρεασμούς ο κυβισμός και γενικώς η γεωμετρία. Τα πιο έξαλλα θεωρούνται υψηλή τέχνη.
Αν έπρεπε να ζήσετε τη ζωή σας ξανά, θα επιλέγατε τη ζωή ενός ζωγράφου;
Αν ήτανε οι συνθήκες της ζωής μου οι ίδιες, δεν το συζητώ. Η ζωγραφική με ενδιαφέρει και με γοητεύει πάντα.
Ποιο είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό με το οποίο πρέπει να είναι οπλισμένος ένας ζωγράφος;
Πρέπει να έχει φυσικά χαρακτηριστικά ως προς το σχέδιο και το χρώμα και να μην παρασύρετε από τις Σειρήνες του μοντερνισμού, γι’ αυτό χρειάζεται υπομονή και πολύ δουλειά και θέληση για να φτάσει στα αποτελέσματα που ονειρεύτηκε.
Θα θέλατε να δώσετε κάποιες συμβουλές στους νεαρούς ζωγράφους;
Δύσκολο να δώσεις συμβουλές σε νεαρούς καλλιτέχνες και μάλιστα ζωγράφους. Οι νέοι παρασύρονται από μοντερνισμούς και εντυπώσεις προσωρινές. Είναι σημαντικό να αποφεύγονται αντίγραφα και μιμήσεις.
Υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες που μπορείτε να εργάζεστε καλύτερα;
Ναι, κυρίως όταν ο ήλιος είναι πιο δυνατός τις μεσημεριανές ώρες, αλλά και τις νυχτερινές ώρες που δουλεύει κανείς απερίσπαστα, αναμασώντας διάφορες συνθέσεις στο εργαστήρι του μυαλού.
Έχετε ένα συγκεκριμένο πίνακα που λατρεύεται περισσότερο;
Προσωπικά δένομαι ιδιαίτερα μαζί τους, δεν θέλω να τα αποχωριστώ. Είναι δύσκολο για μένα όταν αναγκαστικά αποχωρίζομαι προσωπογραφίες.
Η ζωή με τη ζωγραφική πιστεύεται ότι συνδέονται μέσω μιας θεμελιώδους σχέσης;
Ναι, συνδέονται όταν προσπαθείς να εκφράσεις όλα αυτά που έχεις μέσα σου, μέσω της τέχνης.
Τα όνειρα συνδέονται με τη δουλειά σας;
Ναι, ιδιαίτερα στη νεότητα. Όταν τα καταφέρνεις, η σχέση σου δυναμώνει.
Σε ποιο σημείο βρίσκεται σήμερα η ελληνική ζωγραφική;
Νομίζω ότι είναι αρκετά καλά, χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτερες εκτοξεύσεις, λόγω αλλαγής συνθηκών.
Ποιες είναι οι εμπνεύσεις σας αυτή την περίοδο;
Αυτό φυσικά καταλαβαίνετε ότι είναι αδύνατο να σας το αποκαλύψω. Ευτυχώς, υπάρχουν ωθήσεις μια κινητήριος δύναμη να προχωράς και πολλές φορές ικανοποιητικά.
Πόσο κοντά νιώθετε με άλλες μορφές τέχνης: ποίηση, μουσική, θέατρο, χορό;
Με όλες αυτές τις μορφές τέχνης η ζωγραφική συνδέεται ιδιαίτερα με την ποίηση και τη μουσική.
Σας αρέσει η μοντέρνα ζωγραφική;
Όλες, αρκεί να πληρούν τις ανάγκες της πραγματικής τέχνης. Ζητώ την υπακοή και τη σοβαρότητα στις αρχές της.
Τι είναι τέχνη για εσάς;
Αυτή δεν είναι σωστή ερώτηση σε ένα ζωγράφο που έχει αναλώσει τη ζωή του θαυμάζοντας την τελειότητα από την αρχαιότητα, την αναγέννηση έως σήμερα. Έτσι έχουμε έως σήμερα διάφορα αριστουργήματα σε όλους στους αιώνες.
Η τέχνη διδάσκεται;
Ναι, διδάσκεται. Χρειάζονται δύο στοιχεία: το έμφυτο κατά 25% να γεννηθεί κανείς με ικανότητες και με 75% από πολύ δουλειά.
Πέστε μου μερικούς ανθρώπους που σας έχουν διαμορφώσει, όχι μόνο καλλιτεχνικά, αλλά και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.
Οι γονείς μου φυσικά και κατά μεγάλο βαθμό ο άντρας μου, οι συμβουλές τους που προσπαθώ να τις ακολουθώ έως σήμερα. φυσικά για μένα ήταν τύχη που τους είχα.
Ο Σιμωνίδης ο Κείος σε επίγραμμά του αναφέρει «ζωγραφική εστί σιγώσα ποίηση, ποίηση δε φθεγγομένη ζωγραφία».
Θα συμφωνήσω μαζί σας.
Κάνετε ξενάγηση στη ζωγραφική σας ή ακολουθείτε την αρχή του Μπρακ «να αρκείσαι στην ανακάλυψη και να αποφεύγεις την εξήγηση».
Δεν ακολουθώ τη γνώμη του Μπρακ που τον εκτιμώ ιδιαίτερα σαν μεγάλο ζωγράφο. Θεωρώ ότι αν δώσεις στον κόσμο κάπου να πατήσει για να καταλάβει από που προήλθαν οι σχηματισμοί και οι συνθέσεις, θα βοηθηθούν και θα καταλάβουν καλύτερα ένα έργο. Πίσω από το έργο υπάρχει ένας μύθος. Είναι σημαντικό το βοήθημα που πρέπει να δώσεις να το προσφέρεις. Έτσι υπερπηδά ο θεατής δυσκολίες που δεν είναι υποχρεωμένος να κατέχει.
Ποιόν χαρακτηρισμό θα δίνατε στον εαυτό σας;
Του ευγνώμονα. Ο άνθρωπος που είναι ευγνώμων ως προς τον δημιουργό του. Ευχαριστώ για τους γονείς που μου χάρισε, που με έριξε στην αγκαλιά τους. Με βοήθησαν από όταν με γέννησαν, με συμπαραστάθηκαν, με μεγάλωσαν. Είχα ακόμη τη μεγάλη τύχη να είναι θείος και νουνός μου, ο αδερφός της μητέρας μου, ονομαστός στρατηγός, Ευρυπίδης Μπακιρτζής, ο ξεχωριστός αυτός άνθρωπος, που ο κόσμος εθαύμαζε, καμάρι της οικογένειάς μου. Όλοι τον υπεραγαπούσαμε, Πατέρας, μητέρα, θείος ήταν ενωμένοι σαν ένας άνθρωπος. Τους ένιωθα σαν φύλακες αγγέλους μου. Μετά το κυριότερο για μένα ήταν ο άντρας και σύντροφός μου, που μου χάρισε ο καλός Θεός. Χάρις σε αυτόν μορφώθηκα με βιβλία, ταξίδια, συζητήσεις, για πράγματα που εκείνος γνώριζε πέρα από τις δικές μου μαθητικές γνώσεις. Η σωστή του κρίση, οι πλατιές του αντιλήψεις, η μεγάλη βοήθεια που την ένιωθα πάντα κοντά μου, με έκαναν να έχω ενδιαφέροντα και να προχωρώ μαζί του. Δυνάμωνα από τη δύναμή του. την ζωγραφική την χαιρόμασταν ενωμένοι. Αγαπούσε αυτό που έκανα και χάρη σε αυτόν, όπως το θέλησε, έγινε το ίδρυμα Γεωργίου και Κλειώ Νάτση. Πώς να μην ευχαριστήσω και να μην νιώθω ευγνώμων για όλα αυτά που μου χαρίστηκαν και αισθάνομαι να με αγκαλιάζουν σαν ΕΥΛΟΓΙΑ ΕΞ ΟΥΡΑΝΟΥ;
Ευχαριστώ πολύ!
Βιογραφία:
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές της στα «Εκπαιδευτήρια Βαλαγιάννη» στη γενέτειρά της τη Θεσσαλονίκη. Οι κλίσεις της στις εικαστικές τέχνες την οδήγησε να σπουδάσει Ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της, την περίοδο 1949-51, μαθήτευσε στο εργαστήριο του Γιάννη Μόραλη και στη Θεσσαλονίκη στο εργαστήριο του διακεκριμένου Πολύκλειτου Ρέγκου. Συμμετείχε σε διεθνείς εικαστικές διοργανώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού.
Πήρε μέρος σε εννέα πανελλήνιες και δύο εκθέσεις της «UNESCΟ», στο Παρίσι και το Λονδίνο το 1978. Επίσης, έχει λάβει μέρος στο «Salon de Comparaisons Grand Palais» στο Παρίσι το 1982, ενώ τον ίδιο χρόνο, με επιλογή της αυστριακής επιτροπής, εκπροσώπησε την Ελλάδα στον τομέα «Ελληνική Ζωγραφική» του «Ελληνικού Μήνα» της Βιέννης, που οργάνωσε το Λαϊκό Πανεπιστήμιο Winner Urania. Συμμετείχε σε περισσότερες από εκατό ομαδικές εκθέσεις. Επίσης, έχει εικονογραφήσει το παιδικό βιβλίο «Παιδικές χαρές» της Κατίνας Τσεπκεντζή, το βιβλίο «Η κριτική παρουσία του Πέτρου Σπανδωνίδη», την ποιητική συλλογή «Οδός Ανθέων» και το εξώφυλλο του λογοτεχνικού έργου «Τρεις μυστικές ιστορίες» του Μάριου Μαρίνου Χαραλάμπους.
Η υλοποίηση της ίδρυσης του πολιτιστικού ιδρύματος «Γιώργος και Κλειώ Νάτση» ξεκίνησε το 2010, εκπληρώνοντας έτσι την επιθυμία του συζύγου της. Το ίδρυμα είναι προσφορά στην πόλη της Θεσσαλονίκης και τέλει υπό την αιγίδα του Α.Π.Θ., με Πρόεδρο τον εκάστοτε Πρύτανη. Η ίδια διατελεί Επίτιμη Πρόεδρος και έχει διαθέσει έργα της, τα οποία φυλάσσονται σε ιδιωτικό της χώρο, που είναι και εκθεσιακός χώρος του ιδρύματος. Ως εταίρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Ε.Μ.Σ.) συνέγραψε στην έκδοση για τα 40 χρόνια από την ίδρυσή της, αναφερόμενη στην εξέλιξη των Εικαστικών Τεχνών στη Βόρειο Ελλάδα. Επίσης, δημοσίευσε μελέτες της για καλλιτέχνες όπως ο Θεόφιλος, ο Πολύκλειτος Ρέγκος, ο Γιώργος Παραλής, η Αμερικανίδα χαράκτρια Λ. Νέβελσον, Καρπάτσιο και για έξι ακόμη Αμερικανίδες ζωγράφους. Το 1989 στη συνδιοργάνωση του Δήμου Παρισίων με τη Δ.Μ.Ο.Γ., για τα διακόσια χρόνια από την άλωση της Βαστίλης, το έργο της βραβεύτηκε με το πρώτο βραβείο της πόλης των Παρισίων και επιλέχθηκε για την αφίσα της έκθεσης.
Έχει διατελέσει για πέντε χρόνια μέλος του Δ.Σ. του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και υπήρξε μέλος της Διεθνούς Μορφωτικής Ομοσπονδίας, της Εφορευτικής Επιτροπής της Δημοτικής Πινακοθήκης και Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Η βιογραφία της κ. Δημητριάδου – Νάτση φιλοξενείται στις σελίδες της 6ης έκδοσης του Who is Who που κυκλοφόρησε το 2011 μέχρι και σήμερα.
πηγή βιογραφικού: ιστοσελίδα της κ. Μάγδας Καραγιαννιώτου – Μυστικού