Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
28.5 C
Thessaloniki
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
spot_img

Φεβρουάριος στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού – Πολιτιστικές εκδηλώσεις

Βιβλιοπαρουσιάσεις, ξεναγήσεις, εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, διαλέξεις, περιλαμβάνει το πρόγραμμα εκδηλώσεων Φεβρουαρίου του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη (Λ. Στρατού 2, τηλ. 2313 306400). Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

 

Βιβλιοπαρουσίαση

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023 | Μελίνα Μερκούρη | 18.00-20.00

Τη δίτομη μονογραφία του κ. Σταύρου Ι. Αρβανιτόπουλου «Η πόλη του Μυστρά (1262-1460). Η πολεοδομική οργάνωση και η λειτουργία ενός υστεροβυζαντινού αστικού συγκροτήματος» παρουσιάζουν η διευθύντρια του Μουσείου Δρ. Α. Τσιλιπάκου, η διευθύντρια του ΕΚΒΜΜ Δρ. Φ. Καραγιάννη και ο επίκουρος καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας Α.Π.Θ. κ. Π. Ανδρούδης.

Είσοδος ελεύθερη.

 

Διαλέξεις

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023 | Μελίνα Μερκούρη | 19.30-21.00

Διάλεξη της καθηγήτριας Βυζαντινής Αρχαιολογίας Α.Π.Θ. κ. Μελίνας Παϊσίδου: «Η ανασκαφή της extra muros κοιμητηριακής βασιλικής στο Συντριβάνι (Θεσσαλονίκη)»

Διοργάνωση: Σωματείο Φίλων Μ.Β.Π.

Είσοδος ελεύθερη.

 

Ξεναγήσεις

Κυριακή 12/2, Σάββατο 18/2, Τρίτη 21/2, Σάββατο 25/2 και Κυριακή 5/3 | Πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος» | 11:30

Θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις για το κοινό στην περιοδική έκθεση «Κάμπος/Πεδίο: η ενέργεια του κενού»

Διοργάνωση: Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Σχολής Καλών Τεχνών Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Είσοδος ελεύθερη.

 

Εκπαιδευτικά προγράμματα
Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023|9:00

Συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης στο πρόγραμμα «Το Σχολείο, Δίαυλος Τέχνης & Επιστήμης» με

παροχή εκπαιδευτικού προγράμματος «Γνωρίζω τις βυζαντινές σφραγίδες. Από τις βούλλες στις ips» σε επιλεγμένη σχολική ομάδα.

 

Περιοδικές εκθέσεις

«Από την Κρήτη στον Δούναβη. Εικόνες από τη Συλλογή Σέκουλιτς, Μουσείο της Πόλης του Βελιγραδίου» | Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Ευτυχία Κουρκουτίδου-Νικολαΐδου».

Στην έκθεση παρουσιάζονται, για πρώτη φορά εκτός Σερβίας, επιλεγμένες εικόνες της περίφημης Συλλογής του κληροδοτήματος του ζεύγους Μίλαν και Πάβα Σέκουλιτς στο Μουσείο Πόλης Βελιγραδίου, που χρονολογούνται από τον 15ο έως και τον 19ο αι. και αποτελούν έργα επώνυμων, αλλά και ανώνυμων ζωγράφων, αντιπροσωπευτικά των τάσεων της μεταβυζαντινής ζωγραφικής στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων, «από την Κρήτη μέχρι τον Δούναβη».

Στο τέλος της έκθεσης ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στον χώρο όπου εκτίθεται σήμερα η Συλλογή, στο διαμέρισμα του ζεύγους Σέκουλιτς, στο Βελιγράδι, μέσω γυαλιών εικονικής πραγματικότητας.

Διοργάνωση: Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Μουσείο Πόλης Βελιγραδίου

Είσοδος ελεύθερη.

 

Έκθεσης Κάμπος/Πεδίο: η ενέργεια του κενού | Πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος» 

Στην έκθεση, με εκκίνηση μια βυζαντινή εικόνα της Αποκαθήλωσης (δωρεά Ειρήνης Ανδρεάδη) από τη Συλλογή του Μουσείου, παρουσιάζονται εικαστικά έργα που διερευνούν σύγχρονες προσεγγίσεις του μοντερνιστικού «πεδίου» και του βυζαντινού «κάμπου». «Κάμπος», «πεδίο» είναι λέξεις που μετασχηματίζουν τη δισδιάστατη ζωγραφική εικόνα σε μία διαρκώς αναπτυσσόμενη οθόνη ιδεών. «Κάμπος» είναι το αφετηριακό σημείο της εικόνας εκεί όπου θα αναπτυχθεί η οπτική αφήγηση. «Πεδίο» είναι το μη περατό όριο της εικόνας.

Διοργάνωση: Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Σχολής Καλών Τεχνών Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Είσοδος ελεύθερη.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ