Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
18.6 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Νίκος Ξανθούλης: Η Επιστροφή της Λύρας του Ερμή στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Ο Νίκος Ξανθούλης επαναφέρει στη ζωή την επτάχορδη λύρα του Ερμή στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Την Κυριακή 5 Μαρτίου 2023 παρουσιάζονται,για πρώτη φορά στην πόλη της Θεσσαλονίκης, πρωτότυπα έργα γραμμένα από σημαντικούς συνθέτες του κόσμου, διακεκριμένων σε διεθνές επίπεδο, στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης», στις 20.30.

 

Στην παράσταση συμμετέχει ο παγκοσμίου φήμης Ουκρανός βιολονίστας Dima Tkachenko με διακρίσεις και βραβεία από αρκετές χώρες  Ευρώπη και Ασία, καλεσμένος του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Μαζί τους σπουδαίοι μουσικοί: Μικέλ – Αντρές Μιχαηλίδης – Βιολί. Αθανάσιος Σουργκούνης –  Βιόλα και Χρήστος Γρίμπας: Βιολοντσέλο

 

Μετά από 1600 χρόνια σιωπής, το «εθνικό» όργανο των αρχαίων Ελλήνων, που συνόδευσε μεγάλους ποιητές της αρχαιότητας, αναβιώνει στα χέρια του Νίκου Ξανθούλη. Η λύρα κατάφερε να επιβιώσει, αποτελώντας σύμβολο της Ευρωπαϊκής μουσικής, κυρίως μέσα απότην ζωγραφική. Μέσω της προσωπικής μελέτης του Νίκου Ξανθούλη ξεδιπλώνονται οι τεχνικές και η αισθητική του οργάνου.

 

Η αναγέννησή της συνδέει δέκα συνθέτες, Garry DW Judd, Thomas Bramel, Vasco Pereira, David Martynuik, Nikolas James, Vincent Kennedy, Véronique Bracco, Θανάσης Δρίτσας, Δημήτριος Δελφινόπουλος και Νίκος Ξανθούλης, από έξι χώρες, ΗΠΑ, Ιρλανδία, Αγγλία, Γαλλία, Πορτογαλία και Ελλάδα, οι οποίοι γράφουν έργα για την επτάχορδη αρχαία ελληνική λύρα.Το πρώτο μέρος της παράστασης εμπεριέχει έργα για σόλο της αρχαίας λύρας, αναδεικνύοντας τις ικανότητες του πανάρχαιου μουσικού οργάνου. Στο δεύτερο μέρος, το κουαρτέτοσυνοδεύει το μαγικό αυτό όργανο, καθιστώντας το ισότιμο με τα άλλα ορχηστρικά όργανα. Ο ήχος είναι οικείος σε όλους μας, αλλά και καινούριος, οδηγώντας τις ψυχές σε ένα όμορφο ταξίδι, ένα όνειρο.

 

Συντελεστές

Νίκος Ξανθούλης: Αρχαία ελληνική λύρα

Dima Tkachenko: Βιολί

Μικέλ – Αντρές Μιχαηλίδης: Βιολί

Αθανάσιος Σουργκούνης: Βιόλα

Χρήστος Γρίμπας: Βιολοντσέλο

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΑΜέρος

Johann Sebastian Bach: Bourrée

(1685-1750)

 

Garry DW Judd: Sonata for Ancient Lyre

– The Shadow (Έρεβος)

– Empathy (Ενσυναίσθηση)

– An Infinite Amount of Summits (Παρνασσός)

 

Thomas Bramel: Jay’s Lyre

 

Vasco Pereira: Epίtetos

– Έtia

– Agelceia

– Agόrea

– Άlcis

– Wise Calliope (ΚαλλιόπειαΣοφά)

– Anêmotis

– Xénia

 

David Martynuik: Vocalise #4

“The Great Bard Sings a Tall-tale of Hyperborea”

 

Nikolas James: Lost Birds

 

Vincent Kennedy: Maria’s Song

 

Véronique Bracco: Κέρκυρα… I – Corfu

“Heureux qui commeUlysse, a fait un beau voyage…

et retrouveenfinsa bien-aimée”

 

Β’ Μέρος

Θανάσης Δρίτσας: Argo Ergo Sum (Δημιουργώ άρα Υπάρχω)

 

Δημήτριος Δελφινόπουλος: Φαντασία σε Υποδόχμιο ρυθμό

 

Νίκος Ξανθούλης: Κοντσέρτο για Αρχαία Λύρα και Συμφωνική Ορχήστρα

(Διασκευή για Λύρα και Κουαρτέτο Εγχόρδων)

– Allegro

 

– Moderato

– Allegro

 

 

Σύντομο Βιογραφικό

 

Νίκος Ξανθούλης

Ο Δρ. Νίκος Ξανθούλης είναι Συνθέτης, Λυριστής, Επιστημονικός Συνεργάτης της Ακαδημίας Αθηνών και Αντεπιστέλλον Μέλος του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής. Υπηρέτησε για εικοσιπέντε χρόνια ως κορυφαίος Α΄ Τρομπετίσταςστην ορχήστρα της Εθνικής ΛυρικήςΣκηνής και σαράντα χρόνια ως καθηγητής στοΩδείο Αθηνών. Ως σολίστ και ως συνθέτης έχει παρουσιασθεί σε πάνω από 30 χώρες.Έχει εκδώσει δεκαπέντε προσωπικούς δίσκους και συμμετείχε σε άλλους έξι ομαδικούς.Συνθετικά έχει ασχοληθεί κυρίως με τις παιδικές όπερες, δύο από τις οποίες έχουν ανέβει στην Εθνική Λυρική Σκηνή, και με τη μουσική για το Αρχαίο Θέατρο. Έχει συνεργαστεί με την Ασπασία Παπαθανασίου (επί δεκαετία) και με την Άννα Συνοδινού (Φεστιβάλ Αθηνών- Επιδαύρου).Όταν αποφάσισε να ασχοληθεί με τη λύρα είχε ήδη πολλές δεκαετίες δουλειάς, τόσο πάνω σε ένα όργανο, όσο και στην σύνθεση. Μέσω της έρευνάς του ξανά έδωσε ζωή σε ένα όργανο που ήταν ξεχασμένο στην αρχαιότητα.

 

Τιμές Εισιτηρίων: 10 ευρώ, 5 ευρώ (μειωμένο)

 

Πληροφορίες και εισιτήρια μπορείτε να βρείτε εδώ:https://www.tch.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=3&tcheid=2958

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ