Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
22.4 C
Thessaloniki
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
spot_img

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού συμμετέχει στην 8η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού ανακοινώνει την συμμετοχή του στην 8η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Σε αίθρια,στον κεντρικό διάδρομο και σε τρεις αίθουσες της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου από τις 4 Μαρτίου έως τις 21 Μαΐου 2023 θα εκτίθενται επτά έργα της κεντρικής έκθεσης,«Beingas Communion», σε επιμέλεια της ιστορικού και επιμελήτριας σύγχρονης τέχνης Μαρίας-Θάλειας Καρρά.

Η κεντρική έκθεση της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, με τίτλο Beingas Communion είναι ένας αναστοχασμός γύρω από το θέμα της συνύπαρξης· της συνύπαρξης με τους ανθρώπους δίπλα μας, αλλά και με το πέρα από το ανθρώπινο, με τα ζώα, τα δάση, τους κήπους της γης μας, με τις σκιές του παρελθόντος, τους νεκρούς και τις γενιές που θα ακολουθήσουν. Σύμφωνα με την επιμελήτρια, τα έργα της έκθεσηςακουμπούν τις πολλαπλές στρώσεις της ιστορίας της πόλης και φιλοξενούνται σε δέκα διαφορετικές τοποθεσίες μουσεία, μνημεία και χώρους, συνδέοντας οικοδομήματα από κρίσιμες περιόδους της ιστορίας της Θεσσαλονίκης: βυζαντινά, οθωμανικά, μοντέρνα, προτείνοντας παράλληλα μια πολυφωνική ανάγνωση αλλά και σύζευξη πολλών ισότιμων φωνών. Χωρίς έναν κεντρικό εκθεσιακό χώρο, η κεντρική έκθεση μπορεί να χαρακτηριστεί πολυπολική, καθώς ο κάθε χώρος λειτουργεί αυτόνομα επιτρέποντας στον επισκέπτη να φανταστεί ποικίλες συνδέσεις.

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού αποτελεί μία από τις αφετηρίες για ορισμένα από τα έργα της έκθεσης, όπως αυτά των Cevdet Erek και Κώστα Ρουσσάκη που εκτίθενται στο μουσείο. Άλλα έργα βρίσκονται σε διάλογο με τη συλλογή του μουσείου: Το Sketch and Bread της Jumana Manna παραλληλίζει τα δομικά θραύσματα των σύγχρονων πόλεων με τα αρχαιολογικά χαλάσματα. Το υπερρεαλιστικό πανοπτικό όραμα του Ahmed Morsi περιστοιχίζεται από βυζαντινές εικόνες, ενώ ο Άγγελος Πλέσσας φαντάζεται ένα νέο πρότυπο ύπαρξης, το οποίο συνδέει μυστικιστικά, βυζαντινά και φουτουριστικά στοιχεία με το ψηφιακό.

 

Καλλιτέχνες/Καλλιτέχνιδες:Jumana Emil Abboud, ΠάκυΒλασσοπούλου, Gianfranco Baruchello, CampusΝovel, Aslı Çavuşoğlu, Φοίβη Γιαννίση, COYOTE, Cevdet Erek, Zheng Bo, Piero Gilardi, Sky Hopinka, Akira Ikezoe, Βάσω Κατράκη, Jumana Manna, Ahmed Morsi, Hira Nabi, Abraham Onoriode Oghobase, Γιάννης Παπαδόπουλος, Alexandra Paperno, Άγγελος Πλέσσας, Iva Radivojević, Κώστας Ρουσσάκης, Corinne Silva, Πάνος Σκλαβενίτης, Agnès Varda, Ana Vaz, Vessel (Navine G. Dossos and James Bridle), Θανάσης Xονδρός & Αλεξάνδρα Κατσιάνη

Επιμέλεια έκθεσης: Μαρία-Θάλεια Καρρά

Χώρος: Αίθρια, κεντρικός διάδρομος και αίθουσες 1, 7,10 της μόνιμης έκθεσης Διάρκεια έκθεσης: 4 Μαρτίου – 21 Μαΐου 2023

Λεωφόρος Στρατού 2, Θεσσαλονίκη

Είσοδος: με το εισιτήριο εισόδου στο Μουσείο

 

Πρόγραμμα δράσεων 8η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης: https://biennale8.gr/egkainiazetai-i-kentriki-ekthesi-tis-biennale-8-being-as-communion-analytika-to-programma-draseon/

Χάρτης χώρων Μπιενάλε: https://maps.app.goo.gl/bG1wwGHLgjZzKBLA7

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ