Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη

Στην έκδοση ψηφίσματος για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη προχώρησε στην αποψινή (13/03) συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Το ψήφισμα, που εγκρίθηκε από την πλειοψηφία των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, διαμορφώνεται ως εξής:

«ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ.
Το αδιανόητο δυστύχημα των Τεμπών συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία. Χάθηκαν άδικα οι ζωές δεκάδων συνανθρώπων μας, πολλών νέων παιδιών, και οι οικογένειές τους βυθίστηκαν σε ένα ολοκληρωτικό και μόνιμο πένθος.

Πέρα από τα όσα σχολιάζονται ήδη στα ΜΜΕ και τα κοινωνικά δίκτυα, η Δικαιοσύνη έχει τελικά -από τον θεσμικό της ρόλο- την αρμοδιότητα να αποδώσει ευθύνες, εντοπίζοντας και τιμωρώντας παραδειγματικά τους υπεύθυνους. Για να το κάνει αυτό, έχει ανάγκη από έγκυρα διεπιστημονικά πορίσματα, που απαντούν στο ερώτημα ‘τι φταίει’ και  οδηγούν στην τεκμηριωμένη προσωποποίηση των ευθυνών (‘ποιος φταίει’), μακριά από το άχαρο παιχνίδι αδιέξοδων κομματικών αλληλοκατηγοριών.

Όσο για την πολιτική ευθύνη, αυτή αποδίδεται αντικειμενικά από τους πολίτες τόσο στη σημερινή κυβέρνηση όσο και στις προηγούμενες των τελευταίων 15-20 χρόνων, αφού τα (πολλαπλά προφανώς) ανθρώπινα λάθη, που όντως υπήρξαν, αποκάλυψαν όλες τις διαχρονικές συστημικές παθογένειες, που όχι μόνο επέτρεψαν στα λάθη αυτά να συμβούν αλλά και δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν τις τραγικές τους συνέπειες.

Αρχίζοντας από τον σιδηρόδρομο, για να μπορέσουμε να είμαστε σίγουροι πως δεν ξανασυμβεί ποτέ κάτι παρόμοιο, πρέπει να αλλάξουν πολλά στην κοινή μας δημοκρατική ζωή. Το Δημοτικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης (της πόλης που ήταν και ο προορισμός της μοιραίας διαδρομής), εκ μέρους όλων των πολιτών, εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στις οικογένειες των αδικοχαμένων επιβατών και πενθεί μαζί τους για την αβάσταχτη απώλεια των ανθρώπων τους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ