Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23.3 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Συναυλίες του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών

Στο πλαίσιο της εξωστρέφειάς του, το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (ΚΩΘ) φιλοξενεί δύο πολύ ενδιαφέρουσες συναυλίες στις 29 Μαρτίου και 5 Απριλίου2023, σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, την Accademia Musicale Chigiana, την Fondazione Accademia Incontricol Maestro και το CIDIM (Ιταλική Εθνική Επιτροπή Μουσικής).Hείσοδος και στις δύο συναυλίες είναι ελεύθερη και θα πραγματοποιηθούν στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, «Μελίνα Μερκούρη», Φράγκων 15, Θεσσαλονίκη.

Στην πρώτη συναυλία της Τετάρτης 29 Μαρτίου στις 9 μμ στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη», το κοινό της Θεσσαλονίκης θα απολαύσει το Quartetto Leonardo, ένα κουαρτέτο εγχόρδων το οποίο απαρτίζουν οι SaraPastine και Fausto Cigarini(βιολί), Salvatore Emanuel Borrelli(βιόλα) και  Lorenzo Cosi(βιολοντσέλο). Το σύνολο θα ερμηνεύσει γνωστά έργα του ρεπερτορίου, όπως τοΚουαρτέτο σε Σολ μείζονα, op. 77 no. 1 του Franz Joseph Haydn (1732-1809), τοΚουαρτέτοσε Ντο μείζονα, op. 59 no. 3 τουLudwigvan Beethoven (1770-1827) και τοΚουαρτέτο αρ. 1 σε Σολ ελάσσονα, op. 13 του Carl Nielsen (1865-1931).

Το Quartetto Leonardo γεννήθηκε από τη φιλία και το κοινό πάθος των μελών του για το ρεπερτόριο της μουσικής δωματίου. Τον Απρίλιο του 2019 έκανε το ντεμπούτοτουστοCapriκαι στις Cappelle Medicee της Φλωρεντίαςμετα Επτά τελευταία λόγια του Χριστού στο Σταυρότου Haydn. Έκτοτε, εμφανίστηκεσεδιάφορα φεστιβάλ μουσικής δωματίου:Il Suono Giovane” (Φλωρεντία),Mantova Chamber Music Festival, Autunno Musicale (Caserta), Giovani allaribalta (Varese), Ravenna Festival, Festivaldel Quartetto d’Archidi Gropina, Virtuosoe Belcanto (Lucca) σε συνεργασίαμετο Le Dimoredel Quartetto, Festival Internazionaledelle Cinque Terre, Festival Verdi (Teatro Regiodi Parma), Montepulciano Festival και Florence Review Playout. Έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως οι M. D’Amburgo, S. Cappelletto, L. LoCascioκαιG. Bietti.

Το 2021, το Quartetto Leonardo κέρδισε το 40ο βραβείο “F. Abbiati” της ιταλικής μουσικοκριτικής, με την απονομή του βραβείου “Piero Farulli” στην κατηγορία μουσικής δωματίου. Το 2022 προσκλήθηκε να συμμετάσχει στο μουσικό δίκτυο “leDimore del Quartetto”. Τέλος, επιλέχθηκε για τα προγράμματα της AccademiaChigianaσε συνεργασία με το CIDIMκαι την Farnesina.

 

Η δεύτερη συναυλία θα διεξαχθεί τηνΤετάρτη 5 Απριλίου στις 9 μμ, επίσης στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη». Εκεί, το ΚΩΘ θα φιλοξενήσει ρεσιτάλ πιάνου του νεαρού ταλαντούχου Ιταλού πιανίστα GabrieleStrata, σε ένα πρόγραμμα με έργαMozart, Bartókκαι Brahms.

Ο Gabriele Strata γεννήθηκε στην Πάντοβα το 1999 και αποφοίτησε από το τμήμα πιάνου του Ωδείου “A. Pedrollo” της Βιτσέντζα, υπό την καθοδήγηση των Riccardo Zadra και Roberto Prosseda. Σε ηλικία μόλις 19 ετών απέκτησε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα στο διάσημο Πανεπιστήμιο Yale, υπό την καθοδήγηση του Boris Berman.Επί του παρόντος σπουδάζει στο GuildhallSchoolofMusicτου Λονδίνου και στην AccademiaNazionalediSantaCeciliaτης Ρώμης. Το 2020 παρακολούθησε το High Proficiency Courseπου δίδαξε η LilyaZilbersteinστην AccademiaMusicaleChigianaτης Σιένα, αποκτώντας το Diploma of Merit. Το 2018 κέρδισε το πρώτο βραβείο στο 35ο Διαγωνισμό του περίφημου “Premio Venezia”. Εμφανίζεται τακτικά στην Ιταλία και στο εξωτερικό: η σεζόν 2021-2022 περιλαμβάνει συναυλίες στη Φιλαρμονική του Βερολίνου με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Βερολίνου, στο Πεκίνο, τη Σαγκάη και τη Σενζέν με την Ευρωπαϊκή Συμφωνική Ορχήστρα, και στη Βενετία με την Ορχήστρα του Teatro La Fenice. Έχει δώσει ρεσιτάλ πιάνου σε μερικές από τις σημαντικότερες αίθουσες συναυλιών της Ευρώπης, όπως Royal Concertgebouw (Άμστερνταμ), Teatro La Fenice (Βενετία), Φιλαρμονική της Μπρατισλάβα, Laeiszhalle (Αμβούργο) και SteinwayHall (Λονδίνο). Ορισμένες από τις συναυλίες και τα ρεσιτάλ του έχουν μεταδοθεί από το RAIRadio 3, το SkyClassicaHDκαι το πορτογαλικό ραδιόφωνο Antena 2.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ