Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
17.4 C
Thessaloniki
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
spot_img

Η «Βυζαντινή επιρροή… πριν την Ανάσταση» των αδελφών Μαρτζέλη στο Betsson Hub Art Galleri

Το Betsson Hub Art Galleri θα φιλοξενήσει την έκθεση Αγιογραφίας με τίτλο “Βυζαντινή επιρροή… πριν την Ανάσταση’’ των αδελφών Ναυσικά και Κωνσταντίνα Μαρτζέλη με αγιογραφίες. Σε αυτήν θα συμμετέχει και η Ελένη Κανέλη σε ψηφιδωτά αγιογραφικά, από την Παρασκευή 7 έως και την Μεγάλη Δευτέρα 10 Απριλίου 2023.

Το Betsson Hub Art Galleri βρίσκεται εντός του Μύλου Θεσσαλονίκης στην Γεωργίου Ανδρέου 56 και πίσω από το νέο κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή από τις 17:00 μέχρι και τις 22:00 σε όλη την διάρκεια της. Τα Εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 7 Απριλίου στις 19:00.

Την έκθεση θα συνοδεύσει υπό τους ήχους του βιολιού και βιολοντσέλο σπουδάστριες και σπουδαστές από το Ωδείο Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης.

Οι παρευρισκόμενοι στα εγκαίνια θα έχουν την χαρά και την τιμή να απολαύσουν την τάξη βιολιού Μίκη Μιχαηλίδη.

Σε αυτήν θα συμμετέχουν οι: Ρεβέκκα – Δανάη Καρατσόρη, Μαρία Μητροσούδη, Κων/να Μόρφου, Διογένης Ξενίδης και Ιωάννης Μπιρμπίλης.

Στην τάξη βιολοντσέλο του Μιλτιάδη Γιαννού θα συμμετέχει η Πηνελόπη Κακανά με έργα Προκλασικής και Μπαρόκ εποχής.

Σε κάθε έκθεση ζωγραφικής μία διαφορετική τάξη μουσικών θα  προσφέρει τους απολαυστικούς ήχους της κλασικής μουσικής που θα αποδίδουν οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες νεαροί και νεαρές σολίστ.

Θα παρουσιαστούν έργα των αδελφών Ναυσικά και Κωνσταντίνα Μαρτζέλη με αγιογραφίες και θα συμμετέχει με έργα της η Ελένη Κανέλη σε ψηφιδωτά αγιογραφικά.

Βιογραφικά εικαστικών

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΝΑΥΣΙΚΑΣ ΜΑΡΤΖΕΛΗ

Η Αγιογράφος και συντηρήτρια έργων τέχνης Ναυσικά Μαρτζέλη γεννήθηκε στα Γρεβενά και μεγάλωσε στην Αθήνα.

Διδάχτηκε από νεαρή ηλικία εντατικά μαθήματα ζωγραφικής και σχεδίου. Ξεκίνησε την ενασχόλησή της με την Βυζαντινή Αγιογραφία σε ένα εργαστήριο στην Αθήνα και το 1988 άνοιξε το δικό της εργαστήριο.

Κατά το διάστημα αυτό ζωγράφισε πολλές αγιογραφίες για ιδιώτες και τέμπλα εκκλησιών. Συνεργάστηκε ακόμη με οίκους τέχνης στην Ιταλία, Ρωσία και Αμερική.

Έχει πάρει μέρος σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό με πολλές διακρίσεις και βραβεία. Τα τελευταία τριάντα χρόνια ζει και εργάζεται στην Χαλκιδική.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΜΑΡΤΖΕΛΗ

Η Αγιογράφος και συντηρήτρια έργων τέχνης Κωνσταντίνα Μαρτζέλη γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε διακόσμηση στη σχολή Δοξιάδη , Αγιογραφία και συντήρηση έργων τέχνης στη σχολή ΠΕΤΡΑ .

Από το 1989 έως σήμερα ασχολείται επαγγελματικά με την Βυζαντινή Αγιογραφία δημιουργώντας εικόνες σε παλιό ξύλο, με φυσικά γαιώδη χρώματα , στιλβωτό χρυσό και ημιπολύτιμους λίθους .

Δίδασκε Βυζαντινή Αγιογραφία και συντήρηση φορητής Εικόνας στο δημόσιο Πολιτιστικό ΙΕΚ Θεσσαλονίκης .

Έργα της υπάρχουν σε ενοριακούς Ναούς , στην Αιγυπτιακή Πρεσβεία Αθηνών, σε δημόσια κτήρια και υπηρεσίες , στις ΗΠΑ , Ρωσία , Ιταλία και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές.

Συμμετείχε σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικόμε πολλές διακρίσεις και βραβεία .

Η Κωνσταντίνα Μαρτζέλη ζει και εργάζεται τα τελευταία χρόνια στην Θεσσαλονίκη.

 

Εργαστήριο Αγιογραφίας

Το εργαστήριο Αγιογραφίας Ναυσικά και Κωνσταντίνας Μαρτζέλη λειτουργεί από το 1988.

Οι δύο αγιογράφοι δημιουργούν εικόνες με την παραδοσιακή Βυζαντινή τεχνοτροπία επάνω σε καμβά  ενώ για την προετοιμασία του χρησιμοποιούμε μείγμα στόκου , τσίγκου και συνδετικό υλικό , κόλλα jardin.

Χρησιμοποιούν φυσικά γαιώδη χρώματα με αυγοτέμπερα , φύλλο χρυσού, ημιπολύτιμους λίθους και παλαίωση.

Με την γνώση της Θρησκευτικής παράδοσης σε συνδυασμό την τεχνογνωσία της Αγιογραφίας και το πάθος της δημιουργίας , μετατρέπουν κάθε εικόνα σε σημαντικό έργο τέχνης.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΛΕΝΗΣ ΚΑΝΕΛΗ

 

ΣΥΝΤΗΡΗΤΡΙΑ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ-ΨΗΦΙΔΟΓΡΑΦΟΣ-ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΡΙΑ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975 μεγάλωσε στην Ρόδο και στην Κομοτηνή. Έζησε  για πολλά χρόνια στην Θεσσαλονίκη και τώρα ζει στην Αθηνά.

Διδάχτηκε την παραδοσιακή τέχνη του ψηφιδωτού  από τον πατέρα της, ενώ σπούδασε Συντήρηση Έργων Τέχνης – Αρχαιοτήτων και Διακόσμηση.

Το 1993 άρχισε να εργάζεται στο Υπουργείο Πολιτισμού ως σχεδιάστρια και αργότερα ως συντηρήτρια έργων τέχνης, κυρίως στην συντήρηση ψηφιδωτού. Εργάστηκε για 17 χρόνια στο Υπ. Πολιτισμού ενώ παράλληλα διατηρούσε εργαστήριο για την κατασκευή ψηφιδωτού. Ταυτόχρονα ασχολήθηκε  με την αναπαλαίωση παλαιών επίπλων και διακόσμηση.

Έργα της  συναντάς σε όλη την Ελλάδα και Εξωτερικό, σε εκκλησίες, ξενοδοχεία, μοναστήρια, πολιτιστικά κέντρα και πολλά σε ιδιωτικές συλλογές.

Επιπλέον, έργα της μπορεί να συναντήσει κανείς σε πίνακες, δάπεδα, τρούλους ή εντοίχια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ