Στο πλαίσιο του ThessDW 2023, που θέτει στο επίκεντρο τη σχέση του design με τη γαστρονομία, και σε συνεργασία με την Πολιτιστική Εταιρεία (www.culturalsociety.gr), στο πλαίσιο των MATAROA AWARDS (www.mataroa.gr) και με την υποστήριξη του μέλους της Deloitte, απευθύνεται ανοιχτή πρόσκληση στην παγκόσμια κοινότητα των σχεδιαστών και των δημιουργών, ανεξάρτητα από το επάγγελμα ή την εξειδίκευσή τους, να καταθέσουν τις ιδέες τους. Αυτές μπορεί να αποτελούν είτε εφαρμοσμένα είτε μη εφαρμοσμένα έργα, αλλά θα πρέπει να επικεντρώνονται στις δύο παρακάτω θεματικές ενότητες:
Α. Σχεδιάζοντας το εστιατόριο του μέλλοντος
Το εστιατόριο είναι το σημείο αναφοράς της γαστρονομίας και το κατεξοχήν κέλυφος παρασκευής και παροχής της τροφής στο ευρύ κοινό. Η έννοια του design στο εστιατόριο αφορά σε κάθε ορατή και αθέατη πλευρά του: από την επιλογή των πρώτων υλών και τη σύνθεση του μενού έως το σερβίρισμα του φαγητού και την απόρριψή του σε δεύτερο χρόνο, από την αρχιτεκτονική του κτηρίου και τη διαμόρφωση των εσωτερικών του χώρων μέχρι την επίπλωση, τον φωτισμό, τα σκεύη, τη διακόσμηση του τραπεζιού και του πιάτου, την ενδυμασία και την εκπαίδευση του προσωπικού, από την οπτική ταυτότητα και επικοινωνία της επιχείρησης που λειτουργεί το εστιατόριο μέχρι τον τρόπο που ο πελάτης βιώνει και απολαμβάνει τη γαστρονομική εμπειρία.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
Τάσος Γεωργαντζής Αρχιτέκτονας / Managing Director, Urban Soul Project
Θανάσης Γεωργίου / Graphic Designer, MATAROA
Ειρήνη Ρηγοπούλου / Καθηγήτρια Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Πανεπιστημίου Αιγαίου
Αναστάσιος Τέλλιος / Kαθηγητής Αρχιτεκτονικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Ισμήνη Τορνιβούκα / Director of Operations, Tor Hotel Group
*(επιπλέον μέλη προς επιβεβαίωση)
Β. Έξυπνα και καινοτόμα food concepts
Η τροφή, είτε ως αφηρημένη έννοια είτε ως απτή ουσία που είναι απαραίτητη για τη συντήρηση και ανάπτυξη κάθε έμβιου οργανισμού, είναι συνυφασμένη διαχρονικά με την ανθρώπινη ύπαρξη και πορεία. Συνδέεται άμεσα με πολιτισμικά στοιχεία, με την ταυτότητα, τη μνήμη, την ιστορία, την κοινωνική δομή. Σχετίζεται άρρηκτα με καίρια ζητήματα, προβλήματα ή προκλήσεις που απασχολούν τις οργανωμένες κοινωνίες, όπως είναι η επισιτιστική κρίση, η αλόγιστη εκμετάλλευση φυσικών πόρων για την παραγωγή και διανομή της τροφής, η απώλεια και σπατάλη τροφίμων σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα. Περιέχει συμβολισμούς και μηνύματα, κινητοποιεί τις αισθήσεις, δημιουργεί συναισθήματα.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
Αντώνης Βεζύρογλου, Ιδρυτής & Γενικός Διευθυντής, Απ’ τα Περιβόλια του Βεζύρογλου
Θωμάς Δούζης / Co-Founder & CEO, Ergon Foods
Ειρήνη Ρηγοπούλου / Καθηγήτρια Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Πανεπιστημίου Αιγαίου
Σίμος Σαλτιέλ / Creative Director & Photographer, Red Creative
*(επιπλέον μέλη προς επιβεβαίωση)