Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
24.4 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Διεθνές Εμπορικό Γεγονός Φρούτων και Λαχανικών, FRESKON – Εγκαινιάζεται την Κυριακή 23 Απριλίου

Με 217 εκθέτες από 12 χώρες, 190 ξένους εμπορικούς επισκέπτες από 34 χώρες, Τιμώμενη Περιφέρεια την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ένα διεθνές συνέδριο για τα εσπεριδοειδή με εγνωσμένου κύρους ομιλητές και με το καθιερωμένο Fresh Con Market, πλατφόρμα επαφής μεγάλων αλυσίδων σούπερ-μάρκετ με τους παραγωγούς και επαγγελματίες του αγροτικού κλάδου εγκαινιάζεται την Κυριακή το φετινό Διεθνές Εμπορικό Γεγονός Φρούτων και Λαχανικών, FRESKON.

 

Η FRESKON, που θα πραγματοποιηθεί από τις 23 έως τις 25 Απριλίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, είναι αναβαθμισμένη τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά και επιβεβαιώνει τον χαρακτηρισμό της ως της μεγαλύτερης συνάντησης παραγωγών και ομίλων του διεθνούς λιανεμπορίου, αλλά και εγχώριων και ξένων διακινητών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

 

Οι εκθέτες, που θα καλύψουν 12.500 τ.μ. εκθεσιακού χώρου, είναι αυξημένοι κατά 25% έναντι της διοργάνωσης του 2022 και προέρχονται από 12 χώρες και ειδικότερα από Ελλάδα, Μολδαβία, Ρουμανία, Πολωνία, Ουγγαρία, Ολλανδία, Κύπρο, Ιταλία, Ισπανία, Ινδία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Toυρκία. Πέραν των εκθετών η FRESKON φιλοξενεί και 190 ξένους εμπορικούς επισκέπτες από 34 χώρες, μεταξύ των οποίων 115 μεμονωμένους και 73 μέσω ομαδικών συμμετοχών από τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία. Στο πλαίσιο αυτό έχουν προγραμματιστεί περίπου 2.000 επιχειρηματικά ραντεβού μεταξύ εκπροσώπων ελληνικών επιχειρήσεων και παραγωγών και των ξένων προσκεκλημένων εμπορικών επισκεπτών.

 

Στη φετινή διοργάνωση της FRESKON είναι Τιμώμενη η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η οποία μέσα από την εκθεσιακή της συμμετοχή θα αναδείξει τα υψηλής διατροφικής αξίας φρούτα και λαχανικά του τόπου, με σκοπό να τα προωθήσει σε αγορές του εξωτερικού. Πέραν της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας συμμετέχουν και οι Περιφέρειες της Κρήτης, της Δυτικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Κεντρικής Μακεδονίας, της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και της Αττικής.

 

Στη φετινή έκθεση ξεχωρίζει το Διεθνές συνέδριο εσπεριδοειδών, την Κυριακή 23 Απριλίου, με εξειδικευμένους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι θα καλύψουν τις τελευταίες εξελίξεις για την παραγωγή και την εμπορία των εσπεριδοειδών.

Επιπλέον, η σύνδεση της παραγωγής με το λιανεμπόριο θα αποτελέσει το επίκεντρο του Fresh Con Market, κατά το διήμερο 24-25 Απριλίου, που διοργανώνουν η ΔΕΘ-HELEXPO με το περιοδικό ΦΡΟΥΤΟΝΕΑ και βασικό στόχο έχει να φέρει σε άμεση επαφή μεγάλες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ με τους επαγγελματίες του αγροτικού κλάδου, δημιουργώντας κατάλληλες προϋποθέσεις άμεσων συμφωνιών. Ειδικότερα, φέτος θα συμμετάσχουν στο Fresh Con Market 16 σούπερ μάρκετ από 8 χώρες.

Η FRESKON ενσωματώνει και πλήθος άλλων παράλληλων εκδηλώσεων, στις οποίες θα παρουσιαστούν εξειδικευμένα θέματα του πρωτογενούς τομέα, της σύνδεσης της αγροτικής παραγωγής με την εμπορία, της τυποποίησης-συσκευασίας, της εξωστρέφειας κτλ.

Τα εγκαίνια της διοργάνωσης θα γίνουν την Κυριακή 23 Απριλίου, στις 17:00  από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργο Γεωργαντά. Το ωράριό της έχει ως εξής: Κυριακή και Δευτέρα 10:00 με 19:00 και Τρίτη 10:00 με 18:00.

 

 

Η σημερινή συνέντευξη Τύπου

Υπόδειγμα έκθεσης που ξεκίνησε με στόχο να γίνει διεθνής και το κατάφερε από την πρώτη στιγμή χαρακτήρισε τη FRESKON ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, κ. Τάσος Τζήκας, κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου ενόψει των εγκαινίων της Κυριακής. Υπογράμμισε επίσης τη συμμετοχή των Περιφερειών στη φετινή διοργάνωση και δη της Τιμώμενης Περιφέρειας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Την ωριμότητα της FRESKON επισήμανε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-HELEXPO, δρ Κυριάκος Ποζρικίδης, τονίζοντας μάλιστα τη σημασία του αριθμού των εκθετών και συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές.

Είναι τιμή για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να αποτελεί το επίκεντρο σε ένα τόσο σημαντικό διεθνές γεγονός που αφορά την αγροδιατροφή και μεγάλη χαρά να αναγνωρίζεται η προσπάθειά της να αναδείξει τα προϊόντα της, σημείωσε ο εντεταλμένος σύμβουλος/βοηθός Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, κ. Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στην Αγροδιατροφική Σύμπραξη της περιοχής και στο brand «Ολυμπιακή Γη».

Τα εύσημα στη ΔΕΘ-HELEXPO για τη διοργάνωση της FRESKON απέδωσε ο εκδότης-διευθυντής του περιοδικού ΦΡΟΥΤΟΝΕΑ, κ. Παναγιώτης Ορφανός, σημειώνοντας πως ο κλάδος των φρέσκων φρούτων και λαχανικών έχει μεγάλη δυναμική, χρειάζεται όμως να επιλυθούν κάποια δομικά προβλήματα και η Πολιτεία να σταθεί αρωγός.

Έκθεση-μοντέλο για τις εκθεσιακές διοργανώσεις της επόμενης δεκαετίας χαρακτήρισε τη FRESKON ο γενικός διευθυντής της ΔΕΘ-HELEXPO, κ. Αλέξης Τσαξιρλής, αναφερόμενος στον εξειδικευμένο και εξαγωγικό χαρακτήρα της.

Πλήρης, δεμένη και με βελτιωμένα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά είναι η φετινή FRESKON, σύμφωνα με την project manager της διοργάνωσης, κα Τόνια Νικολαΐδου. Μάλιστα, έκανε γνωστό πως για πρώτη φορά υπάρχουν στη FRESKON κρατικές συμμετοχές, μεταξύ των οποίων η Πολωνία και η Μολδαβία.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ