Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
16.6 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Αγιωργίτικα 2023: Η Νεάπολη τίμησε τον πολιούχο Άγιό της

Με μεγάλη συγκίνηση και αναστάσιμη χαρά πραγματοποιήθηκαν φέτος τα «Αγιωργίτικα» που επέστρεψαν δυναμικά μετά από τρία χρόνια απουσίας, λόγω της πανδημίας. Έπειτα από κάλεσμα που απηύθυνε ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, η Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών (ΚΕΥΝΣ) και ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Γεωργίου της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, τιμήθηκε η γιορτή του Πολιούχου της Νεάπολης, Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, σε ένα τριήμερο εκδηλώσεων.

Tην Παρασκευή 21 Απριλίου οι εορταστικές εκδηλώσεις άνοιξαν με Εσπερινό, ενώ η ιερά λιτανεία και η περιφορά της εικόνας του Αγίου πραγματοποιήθηκε με τη συνοδεία πλήθους κόσμου, Αρχιερέων, κληρικών, παρουσία σύσσωμης της δημοτικής Αρχής, αθλητικών, πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και άλλων φορέων, αλλά και της Φιλαρμονικής του δήμου, σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης και ευλάβειας.

Aκολούθησαν οι παραδοσιακοί χοροί, στους οποίους οι σύλλογοι: Χορευτικό Σωματείο «Χοροστάτες», Χορευτική Ακαδημία Πεύκων, Πολιτιστικός Αιμοδοτικός Σύλλογος Πεύκων, Α΄ και Β΄ ΚΑΠΗ Νεάπολης και Σύλλογος Φίλων Ρετζικίου.

Το Σάββατο 22 Απριλίου τελέστηκε Εσπερινός, αλλά η Συναυλία λαϊκής μουσικής με την ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Νεάπολης-Συκεών ακυρώθηκε λόγω καιρικών συνθηκών.

Την Κυριακή 23 Απριλίου η ημέρα ξεκίνησε με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, ο οποίος στον πανηγυρικό του, λόγο, τόνισε πως, «Όσο κι αν προχωρά η τεχνολογία θα υπάρχει ένας άλλος κόσμος, αυτός που υπερβαίνει τη λογική μας και ομορφαίνει τη ζωή μας! Διότι το αναστημένο βλέμμα του Χριστού υπερβαίνει τη λογική του κόσμου».

Ακολούθως, τον ρυθμό χάρισαν στους παρευρισκόμενους οι παραδοσιακοί χοροί, στους οποίους συμμετείχαν οι εξής τοπικοί σύλλογοι: Χορευτικό Συγκρότημα Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Νεάπολης «Η Αγία Φωτεινή η Νεαπολίτις», Δημιουργικός Σύλλογος Γυναικών Νεάπολης «Εστία», Σωματείο Τέχνης «Τεχνήεσσα», Χορευτικό Συγκρότημα δήμου Νεάπολης-Συκεών, Ποντιακός Σύλλογος Πεύκων «Παρχάρ» και Ποντιακή Εστία Νεάπολης. Μέσα στο φως του ήλιου οι φορεσιές άστραψαν και ενώθηκαν με τα χαμόγελα του κόσμου.

 

«Μια αγκαλιά τραγούδια»

 

Με τίτλο «“Μια αγκαλιά τραγούδια” από τη Σμύρνη μέχρι τη Θεσσαλονίκη», η λαϊκή συναυλία με ερμηνευτές τους Μαρία Σουλτάτου, Παναγιώτη Καραδημήτρη και Εύη Κουτσαυτάκη και τη συμμετοχή της Χορωδίας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως «Ιωσήφ ο Υμνογράφος», έριξε την αυλαία για τις φετινές εκδηλώσεις των «Αγιωργίτικων».

Την εκδήλωση άνοιξε ο κ. Δημήτρης Απατσίδης, Πρόεδρος της Κ.Ε.Υ.Ν.Σ., ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και τους παρότρυνε να ανακαλύψουν τη δύναμη που έχουν μέσα τους, ενώ στη συνέχεια ο π. Ελευθέριος Κουτσαυτάκης, Προϊστάμενος του Ι.Μ.Ν. Αγίου Γεωργίου, τόνισε πως ο Άγιος Γεώργιος είναι το παλικάρι της Ανάστασης και πως όλοι μαζί, αδελφωμένοι μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Τα «Αγιωργίτικα» που αποτελούν έναν από τους πιο αγαπημένους θεσμούς της Νεάπολης και σημείο αναφοράς για όλους μας, τιμώνται στον ναό που χτίστηκε αρχικά κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1920 από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ