Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23.3 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Μ. Τριανταφυλλίδη) του Α.Π.Θ. διοργανώνει το Σάββατο 29 Απριλίου 2023 (10.30-13.30) διαδικτυακό Επιμορφωτικό Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τίτλο “Νεοελληνική ορθογραφία: ιστορική αναδρομή και πρακτικές εφαρμογές”.

Το Σεμινάριο αφορά κυρίως (α) την ιστορική διάσταση της ελληνικής γραφής καθώς και (β) τη μορφολογική διάσταση της νεοελληνικής ορθογραφίας, και σε αυτό θα συζητηθούν θέματα όπως:

•        Σχέσεις γραφής και προφοράς της ελληνικής απο την αρχαιότητα μέχρι σήμερα
•        Η νεοελληνική ορθογραφία και η ορθογραφία σε άλλες γλώσσες
•        Ομώνυμες λέξεις με διαφορετική γραφή
•        Διάκριση (ομώνυμων) μορφημάτων με βάση τη γραφή τους
•        Πρακτικές εφαρμογές εκμάθησης της ορθογραφίας με βάση την ομωνυμία.

Το Σεμινάριο διαρθρώνεται σε τρεις φάσεις ως εξής (συντονίστρια: Δ. Παπαδοπούλου, καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Α.Π.Θ.):

   1η φάση: παρουσίαση των θεμάτων (α) “Ιστορία της ορθογραφίας και της ανορθογραφίας” (β) “Νεοελληνική ορθογραφία και μορφολογία” (Γ. Παπαναστασίου, καθηγητής Ιστορικής Γλωσσολογίας του Α.Π.Θ., διευθυντής του Ινστιτούτου),

   2η φάση: παρεμβάσεις/τοποθετήσεις των Γ. Γιαννάκη (ομότιμου καθηγητή Γλωσσολογίας του Α.Π.Θ., μέλους του Δ.Σ. του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας) για τη “Στίξη της νέας ελληνικής”, Δ. Κουτσογιάννη (καθηγητή Γλωσσολογίας του Α.Π.Θ., Αναπληρωτή Προέδρου του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας) για τη “Διδασκαλία της ορθογραφίας την ψηφιακή εποχή”, και Χρ. Χαραλαμπάκη (ομότιμου καθηγητή Γλωσσολογίας του Ε.Κ.Π.Α., ακαδημαϊκού), για την “Ορθογραφία του Χρηστικού Λεξικού της Ακαδημίας Αθηνών”.
3η φάση: συμπλήρωση ερωτηματολογίου, τοποθετήσεις εκπαιδευτικών και συζήτηση (Χρ. Τζιτζιλής, ομότιμος καθηγητής Ιστορικής και Βαλκανικής Γλωσσολογίας του Α.Π.Θ., Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου, Γ. Παπαναστασίου, Α. Ρεβυθιάδου, καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Α.Π.Θ., μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου).

Η εγγραφή στο Σεμινάριο έχει οριστεί στα 10€ και μπορεί να γίνει (μέσω του ηλεκτρονικού καταστήματος) εδώ.
Μετά τη λήξη του Σεμιναρίου θα χορηγηθεί βεβαίωση συμμετοχής.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στη Γραμματεία του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών, γρ. 418, Nέο Kτίριο Φιλοσοφικής Σχολής, Α.Π.Θ.

E‐mail: ins@phil.auth.gr
Τηλ.: 2310 997128

Ιστοσελίδα του Σεμιναρίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ