Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Το Ε.Κ.Θ. τιμά την Εργατική Πρωτομαγιά 2023

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης καλεί όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τους ανέργους, τους νέους και τις νέες, τους συνταξιούχους στη συγκέντρωση για την Eργατική Πρωτομαγιά 2023, στις 10:30 στο Ε.Κ.Θ. και συμμετοχή στην απεργία τη Δευτέρα 1η Μαΐου 2023.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του:

Η Εργατική Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι απεργία!

Οι αγώνες μας διαχρονικοί και πάντα επίκαιροι έχουν ως βασικά αιτήματα τη Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη, την Ειρήνη και την Ισότητα. Τιμούμε τη μνήμη και τους αγώνες εκείνων που θυσιάστηκαν διαχρονικά για τα δικαιώματά μας.

Σήμερα, 137 χρόνια μετά από την αιματoβαμμένη Πρωτομαγιά του 1886 στο Σικάγο, την κορυφαία στιγμή στην ιστορία του Εργατικού Κινήματος, τιμούμε εκείνους που βγήκαν στους δρόμους, ξεσηκώθηκαν, αντέδρασαν και πλήρωσαν με τη ζωή τους τα αιτήματα για βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την καθιέρωση της 8ωρης εργασίας, του 8ωρου ύπνου και ξεκούρασης και του 8ωρου ελεύθερου χρόνου. 137 χρόνια μετά θυμόμαστε και τιμούμε τους πρώτους εκείνους αγώνες των εργαζομένων κι όλους τους άλλους που ακολούθησαν μέχρι σήμερα.

Παλεύουμε για ένα Παρόν και ένα Μέλλον χωρίς ακρίβεια, κοινωνική φτώχεια, εργασιακή επισφάλεια και ανισότητες.

Η εξέγερση στο Σικάγο ήταν, παραμένει και θα είναι ορόσημο των αγώνων που το Εργατικό Κίνημα έδωσε και θα δώσει συλλογικά, στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας.

Η Πρωτομαγιά του 2023 βρίσκει τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους μπροστά σε ολοένα πιο ανησυχητικές εξελίξεις. Μας βρίσκει αντιμέτωπους με την ακρίβεια, την ανεργία, την κοινωνική φτώχεια, τον περιορισμό εργασιακών δικαιωμάτων, τις ανισότητες, την επισφάλεια και την ανασφάλεια στους χώρους εργασίας.

13 χρόνια πολλαπλών κρίσεων, το βαρέλι δεν έχει πάτο και την λυπητερή την πληρώνει ο κόσμος της μισθωτής εργασίας. Την οικονομική κρίση και τις πολιτικές λιτότητας και μνημονίων, διαδέχτηκε η πανδημική κρίση, ακολούθησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση που έφερε ακρίβεια, ανατιμήσεις και οδηγούμαστε εκ νέου σε μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση. Ο μισθός των εργαζομένων, παρά τις αυξήσεις που ευαγγελίζονται οι κυβερνόντες δεν αρκεί για να καλύψει ούτε τα βασικά. Οι εργαζόμενοι ζουν καθημερινά στην αβεβαιότητα.

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα πενθεί τους 57 αδικοχαμένους συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους στη χειρότερη σιδηροδρομική τραγωδία της χώρας. Απαιτούμε πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και σε βάθος έρευνα και απόδοση ευθυνών σε όλα τα επίπεδα.

 

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ:

ΕΙΡΗΝΗ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, ΙΣΟΤΗΤΑ, ΕΝΤΑΞΗ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

 

Απαιτούμε:

  • σεβασμό της αξίας και της προσωπικότητας όλων των εργαζομένων χωρίς διακρίσεις
  • σταθερή και πλήρη εργασία για όλους και όλες με ίσα δικαιώματα, αυστηρή προστασία της σωματικής και ψυχικής υγείας και ασφάλειας, προστασία προϋπηρεσίας και επαγγελματικών ειδικοτήτων, αυστηροποίηση της προστασίας από τις απολύσεις
  • κατώτατο μισθό αντίστοιχο των αναγκών των εργαζομένων
  • ελεύθερη συνδικαλιστική δράση
  • κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών διατάξεων
  • συλλογικές διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών ΣΣΕ με αυξήσεις στις αποδοχές, αποκατάσταση/βελτίωση στους όρους εργασίας χωρίς εξαιρέσεις
  • προστασία του απεργιακού δικαιώματος από πράξεις παρεμπόδισης και ποινικοποίησής του και δίωξης των εκπροσώπων των εργαζομένων
  • διασφάλιση και διεύρυνση του θεσμού των ΒΑΕ
  • Σύγχρονο, γρήγορο και ασφαλές σιδηροδρομικό δίκτυο που να εξυπηρετεί τις ανάγκες μετακίνησης των εργαζομένων, της νεολαίας, των φτωχών ανθρώπων με τα χαμηλά ή και ανύπαρκτα εισοδήματα. Σύγχρονα και ασφαλή Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  • δημόσιο και καθολικό Σύστημα Υγείας
  • δίκαιο φορολογικό σύστημα, ελάφρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων, πάταξη της φοροδιαφυγής

 

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης καλεί όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τους ανέργους, τους νέους και τις νέες, τους συνταξιούχους στη συγκέντρωση για την Eργατική Πρωτομαγιά 2023, στις 10:30 στο Ε.Κ.Θ. και συμμετοχή στην απεργία τη Δευτέρα 1η Μαΐου 2023.

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!

Η Διοίκηση του Ε.Κ.Θ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ