Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
15.8 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
spot_img

«Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης» από τη ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ – Με επιτυχία η παρουσίαση του προγράμματος

Στην αίθουσα Dock Six I. του Porto Palace Hotel, στη Θεσσαλονίκη, φιλοξενήθηκαν τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ «Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης» από συνεταιρισμούς του τόπου μας.

Στην εκδήλωση, που έγινε το βράδυ της Τετάρτης 26 Απριλίου,  παρέστησαν διάσημοι bloggers, δημοσιογράφοι και επαγγελματίες της βιομηχανίας τροφίμων και συζήτησαν τη σημασία των προϊόντων όπως: η φέτα Π.Ο.Π., η γραβιέρα Π.Ο.Π. Κρήτης και Νάξου, η ξινομυζήθρα Π.Ο.Π. Κρήτης, το ελαιόλαδο Π.Ο.Π. Μυλοποτάμου και Σητείας Λασιθίου Κρήτης, το ελαιόλαδο Π.Ο.Π. Καλαμάτας, η κορινθιακή σταφίδα Π.Ο.Π. Βόστιτσας, η πατάτα Π.Γ.Ε. Νάξου, το κρασί Ασύρτικο, η φάβα και το τοματάκι Π.Ο.Π. Σαντορίνης και το κρασί Αγιωργίτικου Π.Ο.Π. Νεμέας και τη θέση τους στο ελληνικό γαστρονομικό τοπίο.

Επιπρόσθετα, είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν την ποικιλία προϊόντων Π.Ο.Π. & Π. Γ. Έ., αλλά και να μάθουν τις ιστορίες πίσω από το κάθε προϊόν, καθώς και τις αντίστοιχες διαδικασίες παραγωγής τους.

Ομιλητές ήταν ο Πρόεδρος της ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Παύλος Στατολιάς (τέταρτος από αριστερά στη φωτογραφία), ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου κ. Δημήτριος Καπούνης (πέμπτος από αριστερά), η γεωπόνος του εκτελεστικού οργανισμού MSC Foodstandard κ. Ελίνα Βιδάλη (τρίτη από αριστερά), η γεωπόνος του MSC Novacert κ. Κατερίνα Καπλάνη (δεύτερη από αριστερά) και η διατροφολόγος κ. Ειρήνη Τοπαλούδη (πρώτη από αριστερά).

Βασικός στόχος του τριετούς προγράμματος «Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης» είναι η προώθηση των ελληνικών αυθεντικών συνεταιριστικών προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ και αφορά σε 16 προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ που παράγονται από 11 συνεταιρισμούς στη χώρα μας.

Όπως αναφέρθηκε από τον κ. Παύλο Στατόλια, στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 115 προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ με την χώρα μας να κατατάσσεται στην 5η θέση μεταξύ των 27 στην ΕΕ.

Το πρόγραμμα προώθησης «Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης», με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την σφραγίδα «Enjoy it’s from Europe», δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τα προϊόντα Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. και να ενημερωθούμε και για τους συνεταιρισμούς παραγωγών ανά την Ελλάδα.Συγκεκριμένα η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ έχει ως στόχο τη διάδοση του θεσμού των συνεταιρισμών και την ανάπτυξη της συνεταιριστικής συνείδησης.

Ο κ. Σαπόλιας υπογράμμισε ότι οι Έλληνες καταναλωτές δεν αναγνωρίζουν τα σήματα ΠΟΠ και ΠΓΕ και έτσι δεν έχουν την ευκαιρία να τα προμηθευτούν και να τα εντάξουν στο οικογενειακό τους τραπέζι. Στην Ευρώπη, ο μέσος όρος των καταναλωτών που αναγνωρίζει το σήμα ΠΟΠ ανέρχεται στο 16% και στο 22% για τα ΠΓΕ, ενώ στη χώρα μας, τα ποσοστά αυτά είναι ακόμη χαμηλότερα. “Εμείς θέλουμε οι Έλληνες καταναλωτές να ανακαλύψουν τους μικρούς θησαυρούς της Ευρώπης που βρίσκονται στην Ελλάδα, να τους εντάξουν στην καθημερινότητά τους και γιατί όχι, να μην γίνουν οι πρεσβευτές τους σε όλο τον κόσμο, μέσω των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας».
Οι συνεταιρισμοί αποτελούν θεμέλιο λίθο τόσο της οικονομίας όσο και της παράδοσης. Καταρχάς, παρέχουν στο καταναλωτικό κοινό πρόσβαση σε τρόφιμα στα οποία διαφορετικά δεν θα είχαν, όπως τοπικές σπεσιαλιτέ, και ποικιλία προϊόντων Π.Ο.Π. & Π. Γ. Έ., που είναι δύσκολο να βρεθούν στα εμπορικά καταστήματα και βιομηχανίες. Επιπλέον, μέσω της αγοράς αυτών των μοναδικών προϊόντων υποστηρίζονται οικονομικά οι τοπικοί αγρότες και παραγωγοί. Δίνεται επίσης η ευκαιρία στους καταναλωτές να γνωρίσουν τα παραδοσιακά φαγητά και τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τους, καθώς και τη δυνατότητα να συνδεθούν με τα μέλη των συνεταιρισμών και να αποκομίσουν νέες γνώσειςπουσυμβάλουν στη διατήρηση των παραδοσιακών τρόπων διατροφής.

Ο κ. Δημήτρης Καπούνης αναφέρθηκε στη γραβιέρα Νάξου, που έχει πάρει σήμα ΠΟΠ από το 1996, στην πατάτα, επίσης ΠΟΠ προϊόν ενώ σημείωσε ότι εντός του 2023 θα προκύψει και νέο….το αρνί/κατσίκι της Νάξου, των Μικρών Κυκλάδων και της Αμοργού. Ο ίδιος περιέγραψε ότι η παραγωγή γραβιέρας μειώνεται χρόνο με το χρόνο, και από το 2021 έπεσε κατά 200 τόνους, λόγω της μείωσης του ζωϊκού κεφαλαίου, συνεπεία της αύξησης του κόστους παραγωγής.

Τα πλούσια και ευεργετικά για την υγεία θρεπτικά συστατικά των ΠΟΠ Προϊόντων Θησαυρών περιέγραψε η κ. Τοπαλούδη, ενώ η κ. Βιδάλη και η κ. Καπλάνη παρουσίασαν στοιχεία της ελληνικής παραγωγής.

 

Συνολικά, ήταν μια πολύ επιτυχημένη εκδήλωση τύπου που προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον για τα προϊόντα Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. και την παραγωγή τους. Αναμένονται με μεγάλο ενθουσιασμό οι 2 επόμενες εκδηλώσεις, εκ των οποίων η μία θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη στις 15/5/2023 στο Met Hotel και η μία στην Αθήνα.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα, τα προϊόντα και τους παραγωγούς

στην ιστοσελίδα: https://mikroithisavroi.eu/to-programma/,

στο facebook: https://www.facebook.com/mikroithisavroi.eu

και στο Instagram:https://www.instagram.com/mikroithisavroi/.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ