Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
18.6 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

«Ο πάπυρος του θανάτου» του Χρήστου Κατιάκου παρουσιάζεται στη Ζώγια

«Ο πάπυρος του θανάτου», το βιβλίο του Χρήστου Κατιάκου, (εκδόσεις Εντυποις) παρουσιάζεται στο καφέ Ζώγια, Αλεξάνδρου Σβώλου και Αγγελάκη, στη Θεσσαλονίκη, την Τρίτη 30 Μαΐου 2023, στις 7.00 μ.μ. Εκδόθηκε από τις εκδόσεις Εντύποις και έκανε την πρώτη του παρουσίαση στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, το Μάιο 2023.

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο συγγραφέας Χρήστος Κατιάκος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος Λευτέρης Μουφτόγλου, ο δάσκαλος και ηθοποιός Γιώργος Καμπούρης, η Αιγύπτια ξεναγός Manal Gaber, η οποία θα διατελέσει μια περφόρμανς σχετική με το θέμα του βιβλίου. Αποσπάσματα θα απαγγείλει η Ανθούσα Κορτσίνογλου, μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος και ραδιοφωνική παραγωγός. Τη συζήτηση θα συντονίζει ο Γιάννης Φραγκούλης, παραστασιολόγος και σκηνοθέτης.

Ο Χρήστος Κατιάκος γεννήθηκε το 1960 στις Σέρρες. Εργάστηκε στον ΟΤΕ. Ο πατέρας του ήταν λογοτέχνης και αυτός από μικρός άρχισε να ασχολείται με τη λογοτεχνία. Έχει εκδώσει τέσσερα βιβλία: «Η κατάρα του άγνωστου Φαραώ» (2014), εκδόσεις Κονιδάρης, «Ο θησαυρός των Ναΐτων» (2016), «Το μωσαϊκό των λαών του Βαρδάρη» (2019) και «Ο πάπυρος του θανάτου» (2023), όλα από τις εκδόσεις Εντύποις. Έχει πάρει Β΄ Έπαινο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ασημένια Σελίδα, για το «Θησαυρό των Ναΐτων», το 2016. Είναι μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος.

«Ο πάπυρος του θανάτου» αναφέρεται στην Αίγυπτο πριν 3.500 χρόνια. Ένας Αμερικάνος μεταφραστής ιερογλυφικών δέχεται την πρόσκληση να επισκεφτεί την Αίγυπτο, λόγω ειδικότητας. Ανακαλύπτει κάποια στοιχεία και ακολουθεί τα σημάδια. Βρίσκει έναν πάπυρο 3.500 χρόνων στη σημερινή Αίγυπτο. Η χώρα εκείνο τον καιρό βίωνε ανεξέλεγκτες και πρωτόγνωρες καταστάσεις. Θα μπορούσαμε να τις συνοψίσουμε ως εξής: Κόκκινος Νείλος, θάνατος ψαριών, βατράχια, μύγες, επιδημία.

Η πλειοψηφία του λαού, το ιερατείο και ο ίδιος ο Φαραώ Ραμσής Β΄ συμφώνησαν ότι ήταν θεϊκό σημάδι. Κάποιοι το ερμήνευσαν ως τιμωρία των θεών τους. Ορισμένοι είπαν πως τους τιμώρησε ο θεός των Εβραίων, με σκοπό να απελευθερώσει το λαό του. Ο ιερέας του ναού του Όσρη που έγραψε τον πάπυρο δεν αντιλήφθηκε έγκαιρα πως η διαφορετική του άποψη τον οδήγησε στο θάνατο. Κάποιοι επιστήμονες, εκατοντάδες χρόνια αργότερα, ισχυρίστηκαν ότι η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης, που άφησε αποτυπώματα στην Αίγυπτο, μόλυνε τον ποταμό με το θειώδες οξύ. Αυτή ήταν η αιτία του θανάτου των ψαριών.

Ένα ιστορικό μυθιστόρημα που αναφέρεται σε δύο εποχές: Στην Αίγυπτο εκείνης της εποχής και στη σημερινή χώρα. Ο μεταφραστής ιερογλυφικών σύρει το νήμα της αφήγησης. Εμείς δεν έχουμε παρά να αφεθούμε στις μνήμες, στα γεγονότα και στις βιωματικές καταστάσεις. Αυτά είναι ικανά να ταξιδέψουν τη φαντασία μας, να φτιάξουμε τη δική μας αφήγηση, με αφορμή αυτό το μυθιστόρημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ