Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23.3 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Ιούνιος στα Μνημεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλονίκης

Την Κυριακή 4 Ιουνίου 2023  και ώρα 11:00 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης μας προσκαλεί σ’ έναν «Κυριακάτικο περίπατο» στο Καραμπουρνάκι (σημείο συνάντησης: παρεκκλήσι Αγίου Αλεξάνδρου). Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής: 31 & 1 Ιουνίου, 12:00-13:00, στο τηλ. 2313310400. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο  της διαδικτυακής δράσης «Ιστορίες της πόλης», παρουσιάζει κάθε μήνα σύντομες ιστορίες, μικρές  αφηγήσεις για περιοχές, μνημεία και μεμονωμένα ευρήματα της Θεσσαλονίκης, με στόχο να φωτίσει άγνωστες πτυχές της ιστορίας και της πορείας της πόλης στον χώρο και τον χρόνο. Η ιστορία του Ιουνίου θα αφορά στο οθωμανικό λουτρό Μπέη Χαμάμ, γνωστό στους Θεσσαλονικείς ως «Λουτρά Παράδεισος», το οποίο αποτελεί το πρώτο οθωμανικό τοπόσημο που ανήγειρε το έτος 1444 στο μέσον της πόλεως ο σουλτάνος Μουράτ Β΄και θα δημοσιοποιηθεί την Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2023.

Από τις 21 Ιουνίου έως τις 19 Ιουλίου 2023 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης φιλοξενεί το Φεστιβάλ Επταπυργίου, μία παραγωγή του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Υπηρεσία μας, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO.  Οι εκδηλώσεις που θα παρουσιαστούν τον Ιούνιο είναι:

–          21, 22, 23 Ιουνίου 2023, «Σιωπή ο βασιλιάς ακούει», του Νίκου Κυπουργού. Μια μικρή Όπερα για παιδιά και μεγάλους, σε σκηνοθεσία Αθανασίου Κολαλά,

–         28, 29 Ιουνίου 2023, «Οδυσσέας Ελύτης … με φως ελληνικό», Βραδιά ποίησης και μουσικήςκείμενα – λογοτεχνική μελέτη: Άννα Μυκωνίου».

Περισσότερες πληροφορίες: https://kepo.gr/festival/

Την Τετάρτη, 21 Ιούνιου 2023 και ώρα 19:15, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, προγραμματίζεται από το Σωματείο «Φίλοι Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης» στο Ανάκτορο του Γαλερίου η εκδήλωση «Μουσική, γένος θηλυκό» με το σχήμα «Ladies United», που αποτελείται από τις κ.κ. Εύη Καμπάνταη (πλήκτρα, φωνητικά), Τατιάνα Οικονόμου (φωνή) και Ρένα Βασιλάκη (ακορντεόν, φωνητικά).

Την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου προγραμματίζεται στο Βυζαντινό Λουτρό της οδού Θεοτοκοπούλου εκδήλωση της τάξης Ακορντεόν του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Συνεχίζεται η παρουσίαση της έκθεσης «Θεσσαλονίκη 1922: Μνημεία και Πρόσφυγες» στο Γενί Τζαμί. Η έκθεση διοργανώθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για  την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και παρουσιάστηκε στη Ροτόντα. Μετά την ολοκλήρωσή της η Υπηρεσία μας επιμελήθηκε εκ νέου το υλικό, προκειμένου η πρώτη ενότητα της έκθεσης που αφορά στη Μικρασιατική Εκστρατεία, τον ξεριζωμό από τα πάτρια εδάφη, το ταξίδι προς την Ελλάδα και την εγκατάσταση των προσφύγων στη Θεσσαλονίκη και τα μνημεία της να παρουσιαστεί στο Γενί Τζαμί.

Μέσα από πλούσιο εικονογραφικό υλικό, ταχυδρομικά δελτάρια και αποκόμματα εφημερίδων, αποτυπώνεται η εικόνα της πόλης κατά την κρίσιμη δεκαετία 1912-1922, στη διάρκεια της οποίας, τα μνημεία, μετά την απελευθέρωση, έγιναν τόποι εγκατάστασης πολλών προσφύγων, είτε από τις βαλκανικές χώρες (1912-1917), είτε πυρόπληκτων μετά την πυρκαγιά του 1917, είτε της Μικρασιατικής Καταστροφής (1919-1922), που αποτελεί και την κορύφωση της περιόδου αυτής. Στο δεύτερο μέρος της ίδιας ενότητας παρουσιάζεται η Μικρασιατική Εκστρατεία και ειδικότερα, η απομάκρυνση των προσφύγων από την Ανατολική Θράκη, καθώς και το ταξίδι της προσφυγιάς προς τη Θεσσαλονίκη. Η ενότητα ολοκληρώνεται με την εγκατάσταση στην πόλη, και ειδικότερα στην περιοχή  της ακρόπολης, όπου κτίστηκε σειρά πρόχειρων κατασκευών και οικιών σε επαφή με τα βυζαντινά οχυρωματικά τείχη, αλλά και σε ναούς, και ιδίως στον ναό της Αχειροποιήτου.

Συνεχίζεται η υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Επταπύργιο: ένα ταξίδι στον χρόνο». Το πρόγραμμα, διάρκειας δύο ωρών, απευθύνεται σε σχολικές ομάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.  Στη διάρκεια του προγράμματος οι μαθητές προσεγγίζουν με βιωματικό τρόπο το Επταπύργιο και τις χρήσεις του από τα βυζαντινά χρόνια μέχρι τη σύγχρονη εποχή μέσα από ευχάριστες και δημιουργικές δραστηριότητες. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

 Απαραίτητη η κράτηση στο τηλέφωνο 2313 310439 (υπεύθυνη: Χαρά Σαρρηγιαννίδου). Οι κρατήσεις για τον μήνα  Ιούνιο έχουν ολοκληρωθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ