Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
18.6 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Έκθεση «ΜΕΤΟΙΚΕΣΙΑ» στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης

Με αφορμή τη συμπλήρωση των εκατό χρόνων από την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάνης (24 Ιουλίου 1923) και στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων εκδηλώσεων μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης παρουσιάζει την έκθεση «ΜΕΤΟΙΚΕΣΙΑ». Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023 στις 20.00 στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (πλατεία Ιπποδρομίου), και θα διαρκέσει μέχρι 31 Οκτωβρίου 2023.

Η έκθεση παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό το αρχείο του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης που περιλαμβάνει τα προσφυγικά μητρώα και τα οικογενειακά βιβλιάρια, όπως διαμορφώθηκαν από τη διαδικασία της πολιτογράφησης την οποία διεκπεραίωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης κατά το διάστημα 1923-1926. Η νομική αυτή πράξη σηματοδότησε τη μετάβαση από την ιδιότητα του πρόσφυγα σε εκείνη του Έλληνα πολίτη και εξασφάλισε στους πρόσφυγες ίσα δικαιώματα, απαραίτητη προϋπόθεση για τη συστηματοποίηση της πλήρους ένταξης και αποκατάστασής τους.

Η έκθεση παρουσιάζει επίσης, μέσα από το πλούσιο αρχείο του ΚΙΘ, τα δημόσια έργα κοινής ωφέλειας που πραγματοποίησε ο Δήμος Θεσσαλονίκης προκειμένου να διευκολύνει τις συνθήκες διαβίωσης στους προσφυγικούς συνοικισμούς. Πέρα από τα προσφυγικά μητρώα, οικογενειακά και εκλογικά βιβλιάρια προσφύγων, στην έκθεση παρουσιάζονται και αυτούσια δείγματα φακέλων δημοσίων έργων (με τα ίδια τα αρχιτεκτονικά σχέδια) και σχετικών αποφάσεων. Η πρωτοτυπία της έκθεσης έγκειται στην παρουσίαση του ίδιου του αρχειακού υλικού βάση μουσειολογικής μελέτης και όχι μόνο των στοιχείων που προκύπτουν από την επεξεργασία των δεδομένων του.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 8:00 -14:30
Για απογευματινές επισκέψεις ή ξεναγήσεις επικοινωνήστε στο +30 2313318701 & στον σύνδεσμο https://opengov.thessaloniki.gr/kistor

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ