Έφυγε από τη ζωή χθες 8/6 ο γνωστός καραγκιοζοπαίχτης Θανάσης Σπυρόπουλος σε ηλικία 92 ετών… Από νεαρή ηλικία ακολούθησε την τέχνη του καραγκιόζη.
Ο Θανάσης Σπυρόπουλος είχε γεννηθεί το 1931 στο Κοπανάκι Μεσσηνίας με τον γιο του Κώστα να ακολουθεί την τέχνη του. Μαζί λειτουργούσαν το Θέατρο Σκιών Καραγκιόζη – Θανάση και Κώστα Σπυρόπουλου.
Όπως περιγράφει ο μαθητής του Στράτος Καμπισιούλης: Πρωτοείδε Καραγκιόζη στο καφενείο του πατέρα του. “Το πανί, οι φιγούρες πίσω από αυτό, οι φωνές, ο φωτισμός” ήταν τα ερεθίσματα που τον έκαναν αρχικά στην ηλικία περίπου των 15 χρόνων βοηθό-μαθητή στον τοπικό καραγκιοζοπαίκτη Βασίλη Φιλντισάκο. Μαθητεύοντας κοντά του έμαθε τις παραστάσεις και τα μυστικά της τέχνης.
Στην διάρκεια της πολυετούς καριέρας του, διετέλεσε επί 16 συνεχόμενα χρόνια πρόεδρος του Πανελληνίου Σωματείου Θεάτρου Σκιών. Ήταν συλλέκτης του Θεάτρου Σκιών με μεγάλη συλλογή από φιγούρες και σκηνικά των παλιών καραγκιοζοπαικτών (Φρίξου Γαζεπίδη, Βασίλη Ανδρικόπουλου (Βασίλαρος), Αβραάμ Αντωνάκου κ.ά.).
Είχε δώσει πληθώρα παραστάσεων στο εξωτερικό και για 10 συνεχόμενα χρόνια έπαιζε στην ΕΡΤ2 έργα του Καραγκιόζη, μέσα από την εκπομπή του “Χρόνια Συντροφιά με τον Καραγκιόζη”
Το μεγαλείο της ψυχής του και το ταλέντο του τον έκαναν να πάρει τον τίτλο του “Εθνικού Καραγκιοζοπαίκτη”.
Το αντίο του Στράτου Καμπισιούλη:
“Σήμερα έφυγε ο δάσκαλος μου, ο φίλος μου, ο δεύτερος πατέρας μου…
Ο Θεός σε έφερε στο δρόμο μου, μου έμαθες τόσα πράγματα που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Με έβαλες στη σκηνή σου, στο σπίτι σου, στην ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ σου… Θέλησες με την οικογένειά σου να γίνω κουμπάρος σου, να βαπτίσω τον δεύτερο Θανάση Σπυρόπουλο. Μονο ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ έχω να σου πω.
Το πρωϊ, ήσουν η πρώτη εικόνα μόλις ξύπνησα, σα να σε είδα μπροστά μου και πρωτού πάω στο σχολείο να γράψω εξετάσεις, έστειλα στον Κώστα μήνυμα να δώ τι κάνεις. Ήρθες να με χαιρετήσεις…
Δε θα ξεχάσω ποτέ όλα αυτά που ζήσαμε.
Το έργο σου θα παραμείνει πάντα ζωντανό..
Αντίο ΜΕΓΙΣΤΕ…
Αντίο μεγάλε Θανάση Σπυρόπουλε…”
Η κηδεία του θα γίνει την Δευτέρα 12/06 στις 12:00 μμ στο κοιμμητήριο Νέας Φιλαδέλφειας, στον Κόκκινο Μύλο.