Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23.3 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Έκθεση «Σταχτοπούτες του κόσμου» στη The Basket Gallery

Ο μύθος της Σταχτοπούτας είναι πανάρχαιος και απαντά σε πολλούς πολιτισμούς. Συνήθως η αφήγηση περιλαμβάνει ένα υπόδημα που αρχικά χάνεται και στη συνέχεια αποτελεί σημάδι αναγνώρισης της όμορφης και άξιας πλην αδικημένης κοπέλας. Άλλες φορές το παραμύθι εστιάζει στην οικογένεια όπου μια κακιά αδερφή σε σύμπραξη με μια κακιά μητριά ή μια δεύτερη κακιά αδερφή τελικά πληρώνουν για τις αδικίες προς την πρωταγωνίστριά μας.

Η ιστορία της Ροδόπης, της οποίας η αχυρένια παντόφλα αρπάχτηκε από έναν αετό ενώ εκείνη έπαιρνε το μπάνιο της, η περιπέτεια της Γιε Ξιαν, της Κινέζας Σταχτοπούτας, που βρήκε παρηγοριά στην παρέα ενός χρυσού ψαριού, η ινδονησιακή εκδοχή με τις δυο αδερφές Κόκκινο Κρεμμύδι και Σκόρδο, η ιστορία της Ταμ και της Καμ από το Βιετνάμ, η ινδιάνικη εκδοχή με την κοπέλα που καθόταν δίπλα στη φωτιά και το Αόρατο Πλάσμα, αλλά και αρκετές ευρωπαϊκές παραλλαγές της ιστορίας έγιναν αφορμή για 7 δημιουργούς κόμικς της Θεσσαλονίκης να εικονογραφήσουν τη δική τους εκδοχή της Σταχτοπούτας.

Η«The Basket Gallery», ολοκληρώνοντας τον κύκλο της πρώτης της μεγάλης έκθεσης με τίτλο «Αστραφτερά διαμάντια και μαγικά άχυρα», παρουσιάζει τις  «Σταχτοπούτες του κόσμου». Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Έφη Θεοδωροπούλου, Δημήτρης Καμένος, Σταύρος Κιουτσιούκης, Ανέστης Μαυρομμάτης – Παρασίδης, Ειρήνη Σκούρα, Χρήστος Σταμπουλής, Μανώλης Φραγγίδης.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023 και ώρα 19:00 στους χώρους της «The Basket Gallery» (Καραολή & Δημητρίου των Κυπρίων 36, περιοχή Αντιγονιδών). Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί στο χώρο σκιτσογραφική δράση (sketch-event) κατά την οποία ο Σταύρος Κιουτσιούκης θα σκιτσάρει το κοινό ως πρωταγωνιστή στους μύθους της Σταχτοπούτας. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 2 Ιουλίου. Στη συνέχεια η γκαλερί θα κλείσει τις πόρτες της για το καλοκαίρι και θα επιστρέψει τον Σεπτέμβριο με νέα, μεγάλη έκθεση και σειρά παράλληλων δράσεων για όλη τη χρονιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ