Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
24.5 C
Thessaloniki
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
spot_img

Έκθεση Μελετών του Ανοικτού Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού προσχεδίων για το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά

Ο Δήμος Παύλου Μελά διοργανώνει Έκθεση Μελετών του Ανοικτού Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Προσχεδίων για τη Διαμόρφωση διακριτών ελεύθερων χώρων στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, από τις 14 έως τις 23 Ιουνίου 2023, ώρες 12.00 – 20.00, στο Ισόγειο Φουαγιέ της Σκηνής Σωκράτης Καραντινός, στη Μονή Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη.

Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα πραγματοποιηθούν από τον Δήμαρχο Παύλου Μελά, Δημήτρη Δεμουρτζίδη,  σήμερα Πέμπτη 15 Ιουνίου και ώρα 18.00, στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών.

Η είσοδος στην Έκθεση και στην τελετή των εγκαινίων είναι ελεύθερη.

Η Έκθεση είναι μια συνέργεια της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Παύλου Μελά και του Αυτοτελούς Τμήματος Επικοινωνίας – Δημοσίων Σχέσεων – Διαφάνειας – Διοικητικής Βοήθειας.

 

Ο Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για τους ελεύθερους χώρους του ΜΠΠΜ

Ο Διαγωνισμός για τη διαμόρφωση διακριτών ελεύθερων χώρων στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά προκηρύχθηκε τον Απρίλιο του 2021, και αφορά έκταση του πάρκου επιφάνειας 62.061 τ.μ. που εντοπίζονται γεωγραφικά ως ακολούθως:

Περιοχή 1 «Η Μνήμη», επισημαίνεται και πλαισιώνεται από την εμφατική παρουσία των δύο ιστορικών κτιρίων στρατωνισμού Α2 και Α3 του πρώην στρατοπέδου, 43.061 τ.μ.

Περιοχή 2 «Τo Θέαμα»,  βόρειο τμήμα του πάρκου δίπλα στο αλσύλλιο, 7.500 τ.μ.

Περιοχή 3 «Η Περιπέτεια», νοτιοανατολικό άκρο του πάρκου κοντά στην οδό Δαβάκη, 11.500 τ.μ.

 

Ο δήμος Παύλου Μελά  απευθύνθηκε στον κλάδο των  επαγγελματιών του σχεδιασμού της χώρας προκειμένου ο πλούτος των ιδεών, η εμπειρία και οι γνώσεις τους να αποτελέσουν ένα πεδίο γόνιμου διαλόγου για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προκλήσεων, να  εμπλουτίσουν, να ενδυναμώσουν τον χαρακτήρα των προγραμματιζόμενων παρεμβάσεων, καθώς και τις  προσπάθειες συγκρότησης της ιδιαίτερης ταυτότητας του τόπου. Ο διαγωνισμός που χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο ολοκληρώθηκε με την απονομή επτά (7) συνολικά βραβείων.

Το αντικείμενο του  διαγωνισμού για τη διαμόρφωση διακριτών ελεύθερων χώρων στο ΜΠΠΜ αποτελεί αναμφίβολα αξιόλογο τεχνικό έργο διαμόρφωσης ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων, υπερτοπικού και ιστορικού χαρακτήρα, σημαντικής δημόσιας ωφέλειας, με ευρύτερη κοινωνική, αρχιτεκτονική, πολεοδομική, συμβολική και περιβαλλοντική σημασία, καθώς τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του έχουν επίδραση στο ευρύτερο δομημένο και φυσικό περιβάλλον.

 

Το πρώην στρατόπεδο μεταμορφώνεται σε Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2021 υπεγράφη η σύμβαση για το ‘’πράσινο’’ έργο «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και απόδοση σε Κοινή χρήση του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά» που αφορά στην ανάπλαση του ελεύθερου χώρου και οι εργασίες ξεκίνησαν στις 24 Νοεμβρίου 2021.

Η δε σύμβαση για το έργο «Αποκατάσταση και Επανάχρηση του κτηρίου Στρατωνισμού Α2 εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου (πρώην στρατοπέδου) Παύλου Μελά» που αφορά στον δεύτερο άξονα παρεμβάσεων για τη δημιουργία του ΜΠΠΜ, υπεγράφη στις 10 Ιανουαρίου 2023 και οι εργασίες ξεκίνησαν από την ανάδοχο εταιρεία στις 15 Φεβρουαρίου 2023.

Η υλοποίηση του έργου είναι κομβικής σημασίας γιατί ουσιαστικά σηματοδοτεί και την έναρξη αξιοποίησης  των κτηρίων του πρώην στρατοπέδου και μάλιστα με μια διαδικασία επανάχρησης του Α2 που θα αποτελέσει πρότυπο για τη μελλοντική εφαρμογή στο υπόλοιπο κτηριακό απόθεμα, με τις βέλτιστες επιχειρησιακές, αρχιτεκτονικές και διοικητικές πρακτικές.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ