Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024
28 C
Thessaloniki
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024
spot_img

Εγκατάσταση-περφόρμανς από τη Medea Electronique στο Επταπύργιο

Η καλλιτεχνική κολεκτίβα Medea Electronique παρουσιάζει την εγκατάσταση-περφόρμανς ΓΑΙΑ στο Επταπύργιο (Γεντί Κουλέ) στη Θεσσαλονίκη την Τρίτη 8 και την Τετάρτη 9 Αυγούστου 2023, στις 21.00. Η εγκατάσταση-περφόρμανς παρουσιάζεται στο πλαίσιο του προγράμματος 2023 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και προσφέρεται δωρεάν για το κοινό.

 

«Κι όμως, η γη γυρίζει!» ανακάλυψε ο Γαλιλαίος το 1610 και έπρεπε η ανθρωπότητα να συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι η γη κινείται. Το 2023 όμως πρέπει να αποδεχτούμε ότι η γη τρέμει και αντιδρά στις ανθρώπινες ενέργειες.

 

Στη διατομή τέχνης και τεχνολογίας, εικαστικού και μουσικού περφόρμανς, η ΓΑΙΑ παράγει μια άλλη αφήγηση για τη Γη και για το πώς να την κατοικήσουμε. Εμπνευσμένη από το πλούσιο θεωρητικό έργο των Bruno Latour και Frédérique Aït-Touati, η νέα αυτή –εικαστική και σκηνική– αφήγηση για τη Γη, αφορά τόσο τον άνθρωπο όσο και τους μη ανθρώπινους παράγοντες, χωρίς όμως να παραμερίζει το ανθρώπινο – όπως συχνά προτείνει ο μετα-ανθρώπινος λόγος. Ναι, βιώνουμε μια καταστροφή. Αλλά αυτό μπορεί να αντιστραφεί. Χρειάζεται να παραγάγουμε μια νέα κοσμοπλασία, ανανεώνοντας τις αναπαραστάσεις μας για τον επίγειο, βιοτικό και αβιοτικό κόσμο.

 

Στη δημιουργία του έργου συμμετέχουν οι φοιτητές και νέοι καλλιτέχνες των πολυμέσων του Τμήματος Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του ΕΚΠΑ.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

 

Δραματουργία: Αγγελική Πούλου, Άρης Παπαδόπουλος, Ηλίας Λαχανάς, Φαίη Μαραμπίδου, Άννα Φιλιδου, Κατερίνα – Ιωάννα Καραγιαννοπούλου

Ερμηνεία: Άρης Παπαδόπουλος, Νατάσα Σαραντοπούλου, Φρύνη Βλάχου, Ειρήνη Δεφίγγου

Μουσική σύνθεση: Μανώλης Μανουσάκης

Μουσικοί επί σκηνής: Γκουίντο ντε Φλάβιις (σαξόφωνο), Αντώνης Παπανικολάτος (βιολί), Μανώλης Μανουσάκης, Θοδωρής Ζιούτος (live electronics)

Ηχητική εγκατάσταση: Μανώλης Μανουσάκης, Πέτρος Καλογήρου

Σχεδιασμός ηχητικής εγκατάστασης: Θοδωρής Ζιούτος

Εικαστική εγκατάσταση: Κλεοπάτρα Κοραή, Χάρης Λαλούσης, Αλεξάνδρα Νιάκα, Χρήστος Λάσκαρης

Video- Animation: Κλεοπάτρα Κοραή, Χάρης Λαλούσης

Σχεδιασμός διαδραστικής εγκατάστασης, Live visuals: Αλεξάνδρα Νιάκα

Original underwater video content: Βασίλης Κοντούρης

Παραχώρηση φωτογραφικού υλικού video: Σταύρος Χαρισόπουλος

Documentation: Γιώργος Καραγιαννίδης, Ηλίας Λαχανάς

Σχεδιασμός φώτων: Δήμητρα Αλουτζανίδου

Οργάνωση Παραγωγής: Κλειώ Λιάβα, Ναταλία Βασιλακοπούλου, Άννα Φιλίδου

Ανάπτυξη έργου: Medea Εlectronique

 

ΑΜΚΕ: MEDEA ELECTRONICS Εταιρία Τέχνης & Πολιτισμού

 

Medea Electronique

www.medeaelectronique.com

 

Με ένα υφέρπον λογοπαίγνιο στο όνομά της –μεταξύ Μήδειας και Media (από τα νέα μέσα)–, η Medea Electronique ιδρύθηκε το 2006 και απαρτίζεται από δημιουργούς που μοιράζονται τη διάθεση για διατομεακό πειραματισμό και πολυμεσικές αφηγήσεις, κινούμενοι στον ευρύτερο χώρο της σύγχρονης τέχνης. Η δραστηριότητα της Medea Electronique περιλαμβάνει πολυμεσικές παραστάσεις και εγκαταστάσεις, πειραματισμούς με το VR και την επαυξημένη πραγματικότητα, οπτικοακουστικά δρώμενα, φεστιβάλ πειραματικής ηλεκτρονικής μουσικής. Παράλληλα, από το 2009 η Medea Electronique διοργανώνει το 10ήμερο καλλιτεχνικό residency Koumaria στη Σελλασία Σπάρτης, το οποίο θεωρείται ένα από τα καλύτερα σε διεθνές επίπεδο στον τομέα της σύγχρονης τέχνης και της διαμεσικής και αυτοσχεδιαστικής πρακτικής. Το 2018 η Medea Electronique παρουσίασε στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση την εγκατάσταση διευρυμένης πραγματικότητας Soundscapes Landscapes: Γειτονιές της Αθήνας μεταμορφώθηκαν σε “επαυξημένη πραγματικότητα”, ηχητικοί περίπατοι στις γειτονιές της Αθήνας προσομοιώθηκαν μέσα από VR stations. Αρκετά από τα μέλη της κολεκτίβας συνδυάζουν την καλλιτεχνική δημιουργία με την ακαδημαϊκή έρευνα. Δουλειά της ομάδας έχει παρουσιαστεί σε φεστιβάλ και διοργανώσεις στην Ελλάδα (Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Μουσείο Μπενάκη, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Πλύφα,Βυρσοδεψείο, Booze, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά,κ.α.) και στο εξωτερικό (σε φεστιβάλ και ανεξάρτητους χώρους τέχνης στις πόλεις: Μόντρεαλ,Παρίσι, Λίβανος, Κωνσταντινούπολη, Νέα Υόρκη,κ.α.)

 

Πληροφορίες

 

  • Όλες οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού.

 

  • H προκράτηση θέσης είναι υποχρεωτική.

 

  • Καταβάλλεται μόνο το αντίτιμο εισόδου του αρχαιολογικού χώρου, όπου υπάρχει.

 

  • Αναλυτικές πληροφορίες, πρόγραμμα όλων των εκδηλώσεων και προκρατήσεις θέσεων στις ιστοσελίδες: digitalculture.gov.gr, nationalopera.gr

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ