Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
32.2 C
Thessaloniki
Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
spot_img

Παράσταση πολυμέσων με τίτλο “Και η φωνή αυτού ως φωνή υδάτων πολλών/μια Αποκάλυψη” στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης

O Γιώργος Μουλουδάκης, η Σοφία Χιλλ και το Studio 19st παρουσιάζουν την παράσταση πολυμέσων με τίτλο “Και η φωνή αυτού ως φωνή υδάτων πολλών/μια Αποκάλυψη” στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης την Κυριακή 20 και τη Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023, στις 21.15. Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2023 του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» με κεντρικό θεματικό άξονα την κλιματική κρίση και προσφέρεται δωρεάν για το κοινό.

 Με εκκίνηση την Αποκάλυψη του Ιωάννη και με ψηφιακές μεταλλάξεις πορτραίτων Φαγιούμ, η παράσταση ψηλαφεί το ψυχικό τραύμα της εξακολουθητικά επικείμενης μες στους αιώνες καταστροφής, που στις μέρες μας βαφτίζεται κλιματική κρίση.

Χρησιμοποιούνται πολλαπλές προβολές, surround ήχος, σε πραγματικό χρόνο διαμόρφωση οπτικοακουστικών ψηφίδων, δρώσα επί των προβολών ηθοποιός (Σοφία Χιλλ), ζωντανή μουσική (Γιώργος Μουλουδάκης), αντιμαχόμενοι επιστημονικοί διάλογοι, ιερά κείμενα, πολύγλωσσες καταγραφές λειτουργικών ανά την υφήλιο τελετών, καθώς και μια αιρετική εκφορά λόγου της ηθοποιού στις προβολές, παράλληλα με αντίστοιχα απρόσμενη χρήση ηχητικών τοπίων από τον Γ. Μουλουδάκη και το Studio 19st (Κώστας Μπώκος, Βασίλης Κουντούρης).

Η παράσταση θεμελιώνεται στη θέση πως ο άνθρωπος δεν είναι το κέντρο, μα ένας ακόμα φιλοξενούμενος, αυτού του σύμπαντος, και πως η κλιματική κρίση είναι μια ουρανομήκης ευκαιρία εμπέδωσης στον παρόντα χρόνο μιας κουλτούρας Ιερού Ακατάλυτου για το κοινό μας σπίτι.

 

Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός 2023

Ο επιτυχημένος θεσμός «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού, που αναδείχθηκε τα τελευταία χρόνια ως ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα της χώρας και αγκαλιάστηκε θερμά από το κοινό της περιφέρειας, επιστρέφει το καλοκαίρι του 2023 με την τέταρτη διοργάνωσή του, προσφέροντας μια σπάνια πολιτιστική εμπειρία σε μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Με κεντρικό θεματικό άξονα την κλιματική κρίση και τις συντριπτικές επιπτώσεις της για το παρόν και το μέλλον του πλανήτη, το φετινό φιλόδοξο και πολυδιάστατο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» καλύπτει ένα ευρύ φάσμα πεδίων καλλιτεχνικής έκφρασης και φέρνει σε δημιουργικό διάλογο τον σύγχρονο πολιτισμό με την πολιτιστική κληρονομιά. Το κοινό θα έχει τη μοναδική ευκαιρία να απολαύσει εξαιρετικά υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις θεάτρου, μουσικής, παραστάσεων/δράσεων για παιδιά και εφήβους, χορού, εικαστικών/περφόρμανς και μουσικού θεάτρου σε αρχαία θέατρα, κάστρα, μνημεία, μουσεία, μονές, εκκλησίες, τζαμιά και σπήλαια έως και τις 31 Αυγούστου 2023.

 

 

Συντελεστές

Γιώργος Μουλουδάκης: Σύλληψη, σχεδιασμός, σενάριο, επιλογή αποσπασμάτων της Αποκάλυψης, συμπληρωματικά κείμενα, σύνθεση πρωτότυπης μουσικής, επιλογή έργων-δανείων και ζωντανή εκτέλεσή τους, κλασική και μίντι κιθάρα, συνδιαμόρφωση ηχητικών και εικαστικών τοπίων.

Σοφία Χιλλ: Εκφορά κειμένων, κινηματογραφημένες μάσκες-αναφορές σε πορτραίτα εκλιπόντων και εκκλησιαστικούς τόπους. Το αποτύπωμα ενός δυστοπικού σύμπαντος και του πόθου απελευθέρωσης από αυτό. Το σύμβολο ενός όντος που σε στιγμές κρίσης μεταμορφώνεται σε τιμωρός και τιμωρούμενος.

Βασίλης Κουντούρης: Δημιουργία εικαστικών τοπίων και λοιπών υλικών των τριών παράλληλων προβολών της παράστασης, κινηματογραφήσεις, ηχητικός σχεδιασμός, προετοιμασμένες διαμορφώσεις ήχου και εικόνας, υπεύθυνος προβολών.

Κώστας Μπώκος: Ηχητικός σχεδιασμός, ηχογραφήσεις/μίξεις κειμένων και προετοιμασμένων ηχητικών τοπίων, δημιουργία τετραφωνίας στον χώρο, συνδιαμόρφωση ηχητικού σεναρίου, υπεύθυνος ήχου παράστασης.

Studio 19st: Sound editing, video editing, σύστημα surround, video installation.

ΑΜΚΕ: ΣΗΜΑΤΩΡΟΣ

 

Πληροφορίες

  • Όλες οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού.
  • H προκράτηση θέσης είναι υποχρεωτική.
  • Καταβάλλεται μόνο το αντίτιμο εισόδου του αρχαιολογικού χώρου, όπου υπάρχει.
  • Αναλυτικές πληροφορίες και προκρατήσεις θέσεων στις ιστοσελίδες:
    digitalculture.gov.gr, nationalopera.gr

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ