Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε χθες Κυριακή 24/9 στον Νερόμυλο Λευκοπηγής Κοζάνης, στην παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος “Ποιμενικά” του Δημήτρη Βαβλιάρα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία, και στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφιών που υπάρχουν στο λεύκωμα και αφορούν τους βοσκούς.
Για το λεύκωμα και γενικότερα για το έργο του Δημήτρη Βαβλιάρα μίλησαν οι Γεώργιος Παπαθανασίου και Παύλος Σαπαλίδης.
Έγινε συζήτηση με το κοινό, που θαύμασε το έργο του διακεκριμένου φωτογράφου – μουσικού.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Ε.Μ.Α.Σ. Μέγας Αλέξανδρος Λευκοπηγής, με την υποστήριξη των εκδόσεων “Μαλλιάρης-Παιδεία”.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την 1η Οκτωβρίου.

Το φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση είναι του Γιώργου Παπαθανασίου.
Σχετικά με το λεύκωμα:
Το λεύκωμα αποτελεί δείγμα της καταγραφής των βοσκών του χωριού όπου ζει ο ίδιος (Αιανή Κοζάνης), οι οποίοι, μάλλον, είναι οι τελευταίοι που έμειναν στα βουνά με ελεύθερα κοπάδια.
Όπως αναφέρει ο Δημήτρης Βαβλιάρας στο εισαγωγικό του σημείωμα: «Οι εικόνες αυτές σε λίγα χρόνια θα είναι μια ανάμνηση και θα ανήκουν σε ένα παρελθόν που θα ταξιδεύουμε αναπολώντας το, θυμίζοντας για κάποιους από εμάς την παιδική μας ηλικία.
Οι βοσκοί που έχουν τα κοπάδια τους στα βουνά, όπου βόσκουν ελεύθερα, μειώνονται και τείνουν προς την εξαφάνιση. Όσο αυξάνεται η ανάγκη των κοινωνιών για μεγαλύτερες ποσότητες γάλατος και κρέατος τόσο θα μειώνεται και η παρουσία των ζώων στα βοσκοτόπια, μαζί με τους ανθρώπους τους. Τα ζώα που ζούνε σταβλισμένα και καταναλώνουν έτοιμες τροφές δίνουν και μεγαλύτερη παραγωγή. Δυστυχώς, ζούμε στην εποχή της ποσότητας, με ό,τι αυτή συνεπάγεται.
Στο ημερολόγιο αυτό υπάρχει ένα πολύ μικρό δείγμα από μια καταγραφή που έκανα κυρίως στους βοσκούς του χωριού μου (Αιανή Κοζάνης). Όπως φαίνεται είναι και οι τελευταίοι που έμειναν στα βουνά και ασχολούνται με την κτηνοτροφία έχοντας ζώα που βόσκουν ακόμη ελεύθερα.
Οι φωτογραφίες αυτές δεν έχουν ακριβώς τον χαρακτήρα του ντοκουμέντου αλλά τη ματιά μου γύρω από αυτούς τους ανθρώπους και μια πιο προσωπική προσέγγιση φωτογραφικά…»
ISBN 978-960-644-233-9, Σχ. 24χ17 εκ. , 144 σελίδες
Σύντομο βιογραφικό
Ο Δημήτρης Βαβλιάρας γεννήθηκε στην Πτολεμαΐδα, μεγάλωσε στην Κοζάνη και κατοικεί μόνιμα στην Αιανή Κοζάνης. Κύρια ενασχόλησή του είναι η μουσική, ενώ με τη φωτογραφία άρχισε να ασχολείται πριν μερικά χρόνια με τις περισσότερες εικόνες του να έχουν επίκεντρο τον άνθρωπο.
Το 2019 κέρδισε το 1ο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό φωτογραφίας FACES 2018.
Το 2019 μια φωτογραφία του μπήκε στις 100 καλύτερες του κόσμου στο ανδρικό πορτραίτο στον διαγωνισμό 35 AWARDS INTERNATIONAL PHOTOGRAPHY AWARDS.
To 2021 η εταιρία Fuji τον επέλεξε ως επίσημο φωτογράφο της (Official fuji x-photographer).
Το Μάιο του 2022 μπήκε και πάλι στους 100 καλύτερους φωτογράφους του κόσμου στην ασπρόμαυρη φωτογραφία πάλι στον διαγωνισμό 35 AWARDS INTERNATIONAL PHOTOGRAPHY AWARDS.
Παράλληλα, συνεχίζει να ασχολείται με τη μουσική.
Ο πρώτος του δίσκος με τίτλο «Πάλι Βρέχει» στον οποίο συμμετέχουν ερμηνευτικά ο Βασίλης Σκουλάς, ο Αργύρης Μπακιρτζής, ο Μανώλης Χατζημανώλης και ο Γιώργος Κοντορίκος κυκλοφόρησε το 2013,
Το 2016 κυκλοφόρησε τον δεύτερο δίσκο του από κοινού με τον Γιώργο Μιχαήλ με τίτλο «Ατέρμων» με τον οποίο κάνουν συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και ετοιμάζουν και τον δεύτερο από κοινού δίσκο τους.
Το 2016 είχε συνεργαστεί με τους Ανωγειανούς καλλιτέχνες, Γιώργη Φασουλά και Κώστα Καλλέργη σε δυο τραγούδια, με τους οποίους επίσης ετοιμάζει φέτος νέα δουλειά.