Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
20.5 C
Thessaloniki
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
spot_img

Έκθεση «Στου Μεταξιού τα Χρόνια» στην Πινακοθήκη Θέρμης

H Δημοτική Βιβλιοθήκη-Πινακοθήκη Θέρμης θέλοντας να αναδείξει στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης την πολιτιστική & λαογραφική ιστορία της περιοχής των Βασιλικών σε συνεργασία με τον σύλλογο “Εν Βασιλικοίς” διοργανώνει μία πρωτότυπη έκθεση με θέμα:  ” Στου Μεταξιού τα Χρόνια”.

Μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν κυρίως οι νέοι μας την ιστορία του τόπου μας και τις ασχολίες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής των Βασιλικών ανακαλύπτοντας τους δρόμους του μεταξιού.

 

Εγκαίνια : Τετάρτη 24 Ιανουαρίου

Δημοτική Βιβλιοθήκη – Πινακοθήκη Θέρμης

Ώρα : 19.00 μ.μ.

Διάρκεια Έκθεσης : 24 Ιανουαρίου – 8 Φεβρουαρίου

 

Στην έκθεση που θα πραγματοποιηθεί ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί για την διαδικασία παραγωγής μεταξιού, (να δει εκθέματα από υφαντά,  παραδοσιακές φορεσιές φτιαγμένα από μετάξι , από τις νοικοκυρές των Βασιλικών της εποχής εκείνης),  όπως και για την μεγάλη ιστορία των μουριών ( η αλλιώς όπως λέγονται στα Βασιλικά σκαμνιές) οι οποίες συντηρούσαν τη σηροτροφία αποτελώντας τη μοναδική τροφή για τους μεταξοσκώληκες.

 

 Η Ιστορία της εκτροφής μεταξοσκώληκα στα Βασιλικά :

Η εκτροφή του μεταξοσκώληκα στα Βασιλικά έχει τις ρίζες της πολύ πριν από το1800. Μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες ότι εκείνη την εποχή κάποιοι Βασιλικιώτες δραστηριοποιούνται στην εξαγωγή και το εμπόριο του μεταξιού σε ευρωπαϊκές πόλης , όπως το Παρίσι και η  Βενετία.

Η έκθεση «Στου Μεταξιού τα Χρόνια » μας μεταφέρει στα χρόνια εκείνα που στα Βασιλικά η εκτροφή του μεταξοσκώληκα και η παραγωγή μεταξιού ήταν ένας ακόμη τρόπος  να ενισχύσουν το εισόδημα εκτός από την καλλιέργεια  της γης.

Σε ένα δωμάτιο του σπιτιού , μετά από σχολαστική προετοιμασία από τις νοικοκυρές του σπιτιού φιλοξενούνται τα «μαμούδια »οι μεταξοσκώληκες, κάθε χρόνο από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο.

Ζωντανοί μάρτυρες εκείνης της εποχής είναι όλα τα μεταξωτά υφαντά κειμήλια αφού τα περισσότερα έχουν φτιαχτεί πριν από 100 χρόνια . Όλα υφασμένα από τις Βασιλικιωτησες στον αργαλειό με υπομονή και μεράκι  , πραγματικά έργα τέχνης.

Την τιμητική τους έχουν και οι μουριές των Βασιλικών , σκαμνιες στην ντοπιολαλιά που υπάρχουν σε πολλά σημεία του κάμπου των Βασιλικών , μερικές μάλιστα υπέργηρες , αφού η ηλικία τους ξεπερνά τα 170χρόνια, μοναδικές για την τροφή του μεταξοσκώληκα και δηλωτικές της ενασχόλησης των Βασιλικιωτων με την οικοτεχνία της σηροτροφίας.

Η σηροτροφία ατόνησε στα Βασιλικά όπως σε όλη την Ελλάδα , με την εμφάνιση των συνθετικών υφασμάτων στα μέσα της δεκαετίας του 1950.

Στα Βασιλικά του 1950 η σηροτροφία είχε εξελιχθεί στο επίπεδο της οικοτεχνίας. Η  τέχνη της σηροτροφίας ( η εκτροφή μεταξοσκουλήκων για την παράγωγη μεταξιού) ήταν ιδιαίτερα  διαδεδομένη πριν από μερικές δεκαετίες στην κωμόπολη μας.

Η παραγωγή μεταξιού ήταν ένα από τα ζωικά προϊόντα που σχετιζόταν περισσότερο με τον χώρο του σπιτιού παρά με το χωράφι. Η συγκεκριμένη διαδικασία τοποθετείτε στο διάστημα Απριλίου –Ιουνίου και εκτός από το μετάξι που χρησιμοποιούσαν οι νοικοκυρές για τα είδη του σπιτιού ( φορέματα , υφαντά , προίκες των κοριτσιών τους κ.α.)το υπόλοιπο πωλούνταν.

Αποτελούσε ένα σημαντικό έσοδο για το σπίτι.

Υπό την Αιγίδα του Δήμου Θέρμης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ