Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
20.5 C
Thessaloniki
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
spot_img

Στάθης Κωνσταντινίδης: «80 χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα, είναι εθνικό καθήκον μας να περάσουμε τη μνήμη στις νέες γενιές»

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και ήταν κεντρικός ομιλητής στη σημερινή τελετή της Ημέρας Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, που πραγματοποιήθηκε στο Μνημείο Ολοκαυτώματος

Στην ομιλία του ο Υφυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι 80 χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα, «είναι εθνικό καθήκον μας να περάσουμε τη μνήμη στις νέες γενιές. Το Μουσείο του Ολοκαυτώματος, η ανέγερση του οποίου βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ, θα συμβάλλει καθοριστικά σε αυτό». Και πρόσθεσε πως «αν πράγματι θέλουμε το “ποτέ ξανά” να μην καταλήξει μια ευχή, πρέπει πάντα να  συνοδεύεται από το καμία ανοχή».

«Όσο κι αν προσπαθεί ο πανδαμάτωρ χρόνος και η ανθρώπινη φύση μας, να θάψουν στα βάθη του ασυνείδητου και της λήθης τα θλιβερά κι επώδυνα εγκλήματα της ανθρωπότητας, ευθύνη δική μας είναι να τα κρατάμε στη βασανιστική επιφάνεια της γνώσης και της συναίσθησης, γιατί μόνο έτσι η βάσανος γίνεται λύτρωση, η απανθρωπιά νικιέται από τον ανθρωπισμό, ο ναζισμός από τη δημοκρατία κι η εχθρότητα από την καταλλαγή και την ειρήνη» σημείωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κωνσταντινίδης τόνισε ότι το Ελληνικό Κράτος με πολλά νομοθετήματα και άλλα μέτρα καταπολεμά τον Αντισημιτισμό και μεριμνά για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος, σε στενή συνεργασία με τους Εβραίους συμπολίτες μας, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος και τις κατά τόπους Ισραηλιτικές Κοινότητες.

«Εδώ στη Θεσσαλονίκη, στην πόλη που στο παρελθόν χαρακτηρίστηκε ως madre Israel, μητέρα του εβραϊσμού, η μνήμη είναι και θα παραμείνει δυναμικά παρούσα. Ο ελληνικός λαός, που σε τόσες θυσίες υποβλήθηκε κάτω από τη ναζιστική κατοχή και τον πόλεμο, δεν ανέχεται να βεβηλώνονται μνημεία και χώροι που μαρτυρούν σήμερα τη φρίκη που έζησε η ανθρωπότητα. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε όσα συνέβησαν, πρέπει να τα μαθαίνουμε, να τα ερευνούμε, για να μην τα ξαναζήσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ