Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024
20.9 C
Thessaloniki
Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024
spot_img

Braille: Έκθεση του Δημήτρη Καπετάνου στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

Το Γενικό Προξενείο της Γαλλίας και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, της γκαλερί Lola Nikolaou Art Gallery και της πλατφόρμας προβολής Ελλήνων καλλιτεχνών Mataroa, φιλοξενούν, από τις 20 Φεβρουαρίου έως τις 14 Μαρτίου 2024, την έκθεση του Δημήτρη Καπετάνου με τίτλο «Braille» στην αίθουσα Allatini – Dassault (Λεωφόρος Στρατού 2Α).

Πρόκειται για ένα εικαστικό έργο, το οποίο αποτελείται από επίτοιχες επιφάνειες κειμένων, γραμμένα σε κώδικα Μπράιγ, τα οποία βασίζονται σε συνεντεύξεις ατόμων που αντιμετωπίζουν ζητήματα οπτικής αναπηρίας και περιγράφουν πώς βλέπουν, θυμούνται ή φαντάζονται τα χρώματα.

Η ιδιαιτερότητα της έκθεσης έγκειται στον σκοπό και τον τρόπο υλοποίησης του έργου. Επιτυγχάνεται μια ανατροπή στην έννοια της θέασης, αφού άτομα, που γνωρίζουν το σύστημα γραφής Μπράιγ, μπορούν να καταλάβουν το περιεχόμενο των πινάκων και να λειτουργήσουν ως ξεναγοί. Από την άλλη, όσοι δε μπορούν να διαβάσουν τη γραφή, μπαίνουν για λίγο στη θέση όλων όσων δεν έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν με το εκάστοτε εικαστικό έργο. Συνεπώς, συντελείται μια άτυπη performance στον χώρο, με τη συνδρομή της επιδαπέδιας διαγράμμισης/σήμανσης, όπως ορίζει η όδευση τυφλών. Ωστόσο, στον χώρο της έκθεσης θα υπάρχουν απομαγνητοφωνημένα τα κείμενα των συνεντεύξεων, ώστε μετά την περιήγηση και τον αρχικό του αιφνιδιασμό, ο επισκέπτης να έχει τη δυνατότητα να πληροφορηθεί όσα λένε οι συνεντευξιαζόμενοι.

Το έργο, το οποίο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο σύνολό του στη Θεσσαλονίκη, έχει λάβει το πρώτο βραβείο στα Mataroa Awards, στο πλαίσιο της 6ης Art Fair Thessaloniki το 2022.

Η έκθεση εντάσσεται στις εκδηλώσεις εν όψει των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού υπό τον γενικό τίτλο «Στον δρόμο για το Παρίσι». Για τον λόγο αυτό, θα παρουσιαστεί κι ένα πρόσθετο καλλιτεχνικό έκθεμα, μία μπάλα για ανθρώπους με οπτική αναπηρία. Ο δημιουργός της, Αλέξανδρος Καπετάνου, επιλέγει να τη σχηματοποιήσει από ένα  πλαστικό, μη ανακυκλώσιμο υλικό, αυτό της ασπροκόκκινης απαγορευτικής ταινίας της τροχαίας και να μας αφηγηθεί περισσότερα για τη χρήση της στο ποδόσφαιρο των ατόμων με οπτική αναπηρία, το οποίο εντάσσεται στους Παραολυμπιακούς αγώνες.

 

Εγκαίνια έκθεσης: Τρίτη 20/2/2024 στις 19:00

Διάρκεια έκθεσης: 20/2 – 14/3/2024

Ωράριο λειτουργίας:

Τρίτη έως Παρασκευή 18:00 – 21:00 μ.μ.

Σάββατο 11:00 – 16:00 μ.μ. (Εκτός Σαββάτου 24/2).

Δευτέρα: Κλειστά

Είσοδος ελεύθερη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ