Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024
20.9 C
Thessaloniki
Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024
spot_img

“Απουσίες στη ζωή και στην Τέχνη”, 4 με 14 Μαρτίου, από την Διεύθυνση Πολιτισμού & Τουρισμού Δήμου Θεσσαλονίκης

Η Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Δ.Θ., την Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Δ.Θ. και το Europe Direct Thessaloniki-ΚΕΔΗΘ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, πραγματοποιούν μια σειρά από εκδηλώσεις με τον τίτλο «Απουσίες στη ζωή και στην Τέχνη» από τις 4 έως και τις 14 Μαρτίου 2024, με σκοπό την προσέγγιση και ευαισθητοποίηση στο οικουμενικό και διαχρονικό ζήτημα της δολοφονίας γυναικών – γυναικοκτονίας, της πλέον ακραίας μορφής έμφυλης βίας.

 

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης στο μήνυμά του για την Ημέρα αναφέρει:

«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης απευθύνει ένα δυνατό κοινωνικό μήνυμα κατά της έμφυλης βίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέραα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου: Η τέχνη συμπορεύεται με το κοινωνικό γίγνεσθαι: εμπνέει, δημιουργεί πρότυπα, καταγγέλλει και προκαλεί προβληματισμούς για τα μεγάλα κοινωνικά θέματα. Η έμφυλη βία, τόσο ορατή, τόσο σοκαριστική και τόσο επίκαιρη, προσεγγίζεται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης μέσα από το πρίσμα του πολιτισμού. Είναι ώρα να σπάσουμε τη σιωπή, να βάλουμε τέλος στον εξευτελισμό, στην καταπίεση, σε κάθε μορφή βίας. Καμία μόνη, καμία ανυπεράσπιστη».

 

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας Βασίλης Γάκης τονίζει πως η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. ΔΕΝ είναι γιορτή. «Η 8η Μαρτίου παραμένει ημέρα μνήμης, ημέρα υπενθύμισης για τους αγώνες των γυναικών ανά τον κόσμο. Αγώνες για ισότητα και ίσα δικαιώματα, και ορίστηκε το 1977 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης τιμά τη γυναίκα, προσεγγίζοντας την ημέρα και το πανανθρώπινο μήνυμά της και εστιάζει στους πολλαπλούς ρόλους και τα προβλήματα που συνεχίζουν να λιμνάζουν άλυτα. Ομιλίες και πολιτιστικές αναφορές για τη γυναικοκτονία στο σινεμά, στο θέατρο, στην όπερα, στο τραγούδι, στη λογοτεχνία, στη φωτογραφία, που έχουν ως σκοπό να αναδείξουν τη διαχρονικότητα και την τραγικότητα, της πλέον ακραίας μορφής έμφυλης βίας, γιατί… στον 21ο αιώνα, συνεχίζεται η ¨εκτέλεση των μαγισσών¨».

 

Οι εκδηλώσεις, οι οποίες είναι ελεύθερες για το κοινό,  θα πραγματοποιηθούν σε διάφορους χώρους, όπως στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, στη Δημοτική Πινακοθήκη, στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη, στο Europe Direct, καθώς και σε εξωτερικά σημεία της πόλης (Πλ. Αριστοτέλους, Πεζόδρομος Αγίας Σοφίας).

 

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων είκοσι τέσσερις (24) γυναίκες από το χώρο του Θεάτρου, της Δημοσιογραφίας, της Επιχειρηματικότητας και της Πολιτικής δηλώνουν on camera  το αδιαπραγμάτευτο μήνυμα «Καμία Απουσία. Η ζωή μας χρειάζεται όλες».

Οι συμμετέχουσες με αλφαβητική σειρά είναι οι: Δήμητρα Αγκαθίδου, Μαρία Αμανατίδου, Ελένη Αντωνιάδου, Κατερίνα Γερονικολού, Κυριακή Γιαννακίδου, Μελίνα Δερμεντζοπούλου, Ναταλία Δραγούμη, Άννα Ευθυμίου, Έφη Θεοδωράκη, Ράνια Θρασκιά, Ελένη Κεχρή, Άννα Κουρή, Θεοδώρα Λειψιστινού, Ραλλιώ Λεπίδου, Μιμή Ντενίση, Βούλα Πατουλίδου, Έλσα Ποιμενίδου, Έλενα Ράπτη, Σύνθια Σάπικα, Μίνα Φιλιοπούλου, Μαρία Φιλίππου, Βίκυ Χατζηβασιλείου, Μάρνη Χατζηεμμανουήλ και Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, ενώ είκοσι (20) εργαζόμενες γυναίκες στον Δήμο Θεσσαλονίκης συμμετέχουν σε ειδική street performance (flash mob).

 

8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

«Οι γυναίκες που δεν σταμάτησαν μπροστά στο μαχαίρι» –

«Ακόμα;» Δραματοποίηση του διηγήματος του Κ. Θεοτόκη

 

Η πρώτη εκδήλωση που πλαισιώνει την 8η Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων με τον γενικό τίτλο «Απουσίες στη ζωή και στην Τέχνη» της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης  πραγματοποιείται τη Δευτέρα 4 Μαρτίου στις 19.30, στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ομιλία του συγγραφέα, δοκιμιογράφου, εκδότη και αρθρογράφου Θανάση Τριαρίδη, με τίτλο «Οι γυναίκες που δεν σταμάτησαν μπροστά στο μαχαίρι».

Χαρισματικός ομιλητής ο Θανάσης Τριαρίδης θα προσεγγίσει με ευαισθησία τη γυναικοκτονία, όπως εκφράστηκε και αποτυπώθηκε στην Τέχνη. Θεσσαλονικιός, με σπουδαία ακτιβιστική και κοινωνική δράση, έχει εκδώσει 60 βιβλία με αφηγήσεις, δοκίμια και μυθιστορήματα. Επί χρόνια διοργανώνει σεμινάρια (πάνω από 1500) με αναφορά σε διάφορους άξονες του δυτικού πολιτισμού, καθώς και εργαστήρια πυροδότησης θεατρικής γραφής.

Έχει εκδώσει (έντυπα και ηλεκτρονικά) 30 θεατρικά έργα, από τα οποία έχουν προκύψει περισσότερες από 60 παραστάσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, της Γερμανίας, των Η.Π.Α. και της Κύπρου, καθώς και στο Διαδίκτυο.

Έργα του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά. Όλα τα βιβλία του και τα θεατρικά έργα του βρίσκονται και διατίθενται ελεύθερα στην ιστοσελίδα triaridis.gr και στην Ανοιχτή Βιβλιοθήκη (www.openbook.gr/tag/thanasis-triaridis/).

Στον ίδιο χώρο και την ίδια ημέρα, στις 21.00, μαθητές της Δραματικής Σχολής «Ανδρέας Βουτσινάς», η οποία ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2008, υπό την καθοδήγηση του ηθοποιού, σκηνοθέτη και δασκάλου Ανδρέα Βουτσινά, παρουσιάζουν το διήγημα του Κ. Θεοτόκη με τίτλο «Ακόμα;» με υπεύθυνο διδασκαλίας τον ηθοποιό και σκηνοθέτη θεάτρου Παύλο Δανελάτο.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό

 

 

*Αναλυτικά, ολόκληρο το πρόγραμμα των δράσεων και οι συμμετέχοντες

στο ethessalonikiculture.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ