Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
34.6 C
Thessaloniki
Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
spot_img

25η Έκθεση Μαθητικής Φωτογραφίας 2023

Στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης του για το 2023, το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης διοργανώνει για 25η χρονιά ομαδική έκθεση μαθητικής φωτογραφίας.

Με τη φετινή έκθεση εγκαινιάζεται και μία πρωτοβουλία συνδιοργάνωσης με τον εκπαιδευτικό οργανισμό της πόλης «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ».

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στον ισόγειο εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Αρχιτεκτονικής του Δήμου Θεσσαλονίκης (Αγγελάκη 13) από την Παρασκευή 5 Μαίου 2023 μέχρι το Σάββατο 20/5/2023 και θα είναι ανοικτή από Δευτέρα έως Παρασκευή πρωινές ώρες (9πμ-2μμ), Παρασκευή απόγευμα 5-8μμ και το Σάββατο 10πμ-2μμ.

Εγκαίνια και απονομή βραβείων: Παρασκευή 5 Μαίου 2023, 7-9μμ. Θα απονεμηθούν βραβεία στις τρεις καλύτερες συμμετοχές: Μια φωτογραφική μηχανή ως πρώτο βραβείο και φωτογραφικά βιβλία ως δεύτερο και τρίτο βραβείο.

Σ’ αυτή την έκθεση μπορούν να πάρουν μέρος τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της Θεσσαλονίκης (ιδιωτικά και δημόσια) που έχουν στο πρόγραμμά τους ως κανονικό μάθημα ή ως επιλογή το μάθημα της φωτογραφίας, καθώς και μεμονωμένοι μαθητές που ασχολούνται με τη φωτογραφία, με μία (1) έως πέντε (5) τυπωμένες φωτογραφίες, μεγέθους Α4, ανά μαθητή.

Για τη συμμετοχή σχολείων ή μεμονωμένων μαθητών δεν υπάρχει καμία οικονομική επιβάρυνση.

Ταχυδρομική διεύθυνση για την αποστολή των φωτογραφιών:

Εκπαιδευτήρια Βασιλειάδη 12ο χλμ. Θεσ/νίκης – Μουδανιών Τ.Θ.: 60408, 57001 Θέρμη Θεσσαλονίκη Υπόψιν κ. Γρ. Μούτσιου

Επικοινωνία για διευκρινίσεις mathitikiphoto@gmail.com

Τελική ημερομηνία παραλαβής των συμμετοχών την Παρασκευή 30 Απριλίου 2023

Σημειώνουμε επίσης ότι αυτή η έκθεση έχει ήδη γίνει θεσμός, καθώς φέτος διοργανώνεται για εικοστή πέμπτη χρονιά (με εξαίρεση την περίοδο των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας), ενώ όλα αυτά τα χρόνια έχουν συμμετάσχει περισσότερα από 150 σχολεία και έχουν εκτεθεί φωτογραφίες αρκετών χιλιάδων μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου.

Στις διοργανώσεις εκδίδεται μικρός κατάλογος αντιπροσωπευτικών συμμετοχών από κάθε σχολείο και απονέμονται βραβεία στις τρεις καλύτερες συμμετοχές.

Πληροφορίες και ενδεικτικές συμμετοχές προηγούμενων διοργανώσεων μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: http://fkth.gr/el/taxonomy/term/4

Την έκθεση επιμελείται ο φωτογράφος, μέλος του Φ.Κ.Θ. και καθηγητής των Εκπαιδευτηρίων Βασιλειάδη Γρηγόρης Μούτσιος. (www.timesilence.com)

 

Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης είναι μια μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιρία που δραστηριοποιείται τα τελευταία 25 χρόνια στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Στην Ελλάδα η εταιρία έγινε γνωστή όλα αυτά τα χρόνια κυρίως λόγω των μακροχρόνιων αγώνων της υπέρ της καλλιτεχνικής φωτογραφίας και φυσικά μέσα από τις εκατοντάδες εκθέσεις και άλλες παρεμβάσεις (δράσεις στο δρόμο, μαθήματα, ξεναγήσεις σχολείων, παρεμβάσεις με άρθρα στον τύπο κ.α.).
Από τα μέσα της 10ετίας του 2000 η δράση του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης εξαπλώνεται και σε ολόκληρο τον κόσμο, μέσα από τη συμμετοχή του, ως ιδρυτικό μέλος, στο Photofestival Union και στη Διεθνή Ένωση Φωτογραφικών Κέντρων.

Παράλληλα συνεχίζει τη δράση του στα Βαλκάνια, με την ανάπτυξη στοχευμένων σχέσεων και ανταλλαγών, με φωτογράφους μεμονωμένα, αλλά και σχεδόν με όλα τα σημαντικά ιδρύματα και διοργανώσεις (μουσεία, πανεπιστήμια, γκαλερί, φωτογραφικά κέντρα, φωτογραφικά φεστιβάλ) που προβάλλουν τη φωτογραφία στα Βαλκάνια, μέσα από τη διοργάνωση δράσεων οι οποίες είναι γνωστές με την ονομασία “Aspects of Balkan Photography”.

Το ΦΚΘ στη νέα του μορφή υφίσταται για να εδραιώσει ένα διεθνές forum ανταλλαγών και αναζητήσεων μέσω της εικόνας και της φωτογραφικής φόρμας.
Για να το πετύχει στηρίζεται στη γενική αρχή της φωτογραφικής καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, ταυτόχρονα, προς κοινό και φωτογράφους.

Παράλληλα συνεχίζει διοργανώνοντας εκθέσεις Ελλήνων, παντού όπου το καλέσουν, (εάν είναι δυνατόν πολύτεχνες και διαδραστικές), με στόχο την προβολή των Ελλήνων δημιουργών και του έργου τους, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και μικτές (Ελλήνων και ξένων) με στόχο την ανταλλαγή εμπειριών, τη γνωριμία των Ελλήνων με το σύγχρονο του Ευρωπαϊκού σημερινού πνεύματος, τη δημιουργία δεσμών ακατάλυτων (ατομικών και συλλογικών), που σε βάθος χρόνου θα απελευθερώσουν την Ελληνική φωτογραφία και προς τους διεθνείς της ορίζοντες.

Τα Εκπαιδευτήρια Βασιλειάδη προέβαλαν πριν από τρεις δεκαετίες στα εκπαιδευτικά και πνευματικά δρώμενα της πόλης μας ως ο εκπαιδευτικός οργανισμός που προήλθε από την μετεξέλιξη του μεγαλύτερου φροντιστηριακού οργανισμού της πόλης. Στην πορεία αυτών των ετών οραματίστηκαν, σχεδίασαν και υλοποιούν ένα σύγχρονο, ελεύθερο και δημιουργικό σχολικό περιβάλλον, που αφουγκράζεται τις γνωστικές και ψυχοσυναισθηματικές ανάγκες των παιδιών.

Ταυτόχρονα το σχολείο ενθαρρύνει την επαφή των μαθητών με την τέχνη και την πολιτιστική δημιουργία λειτουργώντας καλλιτεχνικά εργαστήρια για γονείς και μαθητές στον χώρο του, συμμετέχοντας σε πληθώρα πολιτιστικών διοργανώσεων της πόλης και σε καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς (φωτογραφικούς, παραγωγής ταινιών, εικαστικούς, θεάτρου, λογοτεχνίας κ. α.).

Με την πρωτοβουλία της από κοινού με το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης διοργάνωσης της μαθητικής έκθεσης φωτογραφίας, τα Εκπαιδευτήρια Βασιλειάδη στηρίζουν έμπρακτα την ανάγκη για καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία των μαθητών που συμμετέχουν στη διοργάνωση.

 

φωτογραφία θέματος: Νεφέλη Ρόκκου – Καλλιτεχνικό Λύκειο Θεσσαλονίκης, 2018

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ