Τετάρτη, 26 Μαρτίου, 2025
14 C
Thessaloniki
Τετάρτη, 26 Μαρτίου, 2025
spot_img

32η Γιορτή Ρυζιού στα Νέα Μάλγαρα από 6 έως 9 Σεπτεμβρίου

Από την Πέμπτη 6 έως την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018 θα πραγματοποιηθεί για 32η χρονιά η «Γιορτή Ρυζιού» στη Δημοτική Κοινότητα Νέων Μαλγάρων του Δήμου Δέλτα, ένας από τους πιο γνωστούς και αγαπημένους θεσμούς, στην οποία πρωτοστατούν οι ρυζοκαλλιεργητές της περιοχής. Η φετινή γιορτή συμπίπτει με την επέτειο 100 χρόνων από την ίδρυση του οικισμού των Νέων Μαλγάρων, γεγονός που θα εορταστεί με ανάλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η «Γιορτή ρυζιού» διοργανώνεται από τον Κοινωνικό και Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Δέλτα σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινότητα Νέων Μαλγάρων και το Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο Νέων Μαλγάρων. Όλες οι εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για τις 20.30, στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Ν. Μαλγάρων και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Η Γιορτή Ρυζιού είναι αφιερωμένη στην κύρια καλλιέργεια των κατοίκων του χωριού και εντάσσεται στο πλαίσιο του ετήσιου πανηγυριού για τον εορτασμό της Γέννησης της Θεοτόκου. Κατά τη διάρκειά του διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις, δράσεις σχετικές με την καλλιέργεια του ρυζιού και προσφέρεται ρύζι και ρυζόγαλο δωρεάν στον κόσμο.

«Η Γιορτή Ρυζιού είναι μία από τις παλαιότερες που πραγματοποιούνται στο Δήμο Δέλτα και είναι η μεγαλύτερη γιορτή του είδους στην Ελλάδα. Εδώ, σ’ αυτή τη γωνιά της Μακεδονίας, η σχέση των κατοίκων με τη γη και την ορθόδοξη λαϊκή μας παράδοση, ιδίως στις περιοχές του κάμπου της Θεσσαλονίκης, είναι πολύ ισχυρή, θα έλεγα ότι είναι μοναδική και διατηρεί τη γνησιότητά της. Το φανερώνουν οι γιορτές μας που δεν ξεκίνησαν χθες αλλά κρατούν εδώ και δεκαετίες. Το δείχνουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στο Δήμο μας με την πολυετή δράση και προσφορά τους. Γι’ αυτό κι εμείς τους στηρίζουμε με κάθε τρόπο, γιατί πιστεύουμε στην ανάγκη να μείνουν ζωντανά τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας μας. Τους αξίζουν συγχαρητήρια για τη διοργάνωση και για τη μεγάλη διαρκή προσπάθεια. Πρέπει όμως να επισημάνω ότι φέτος γιορτάζουμε και τα 100 χρόνια από την ίδρυση των Νέων Μαλγάρων, 100 χρόνια μόχθου και προόδου για τους κατοίκους αυτού του τόπου. Ο τόπος μας έχει βαριά ιστορία, αναφορές τόσο στα αρχαία χρόνια όσο και στον τελευταίο αιώνα της προσφυγιάς του ελληνισμού. Καλώ όλους τους δημότες του Δήμου μας αλλά και τους Θεσσαλονικείς να συμμετάσχουν στη Γιορτή Ρυζιού» δήλωσε σχετικά ο Δήμαρχος Ευθύμιος Φωτόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ