Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024
31.7 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024
spot_img

3o Φεστιβάλ Αφήγησης Θεσσαλονίκης – «Φτιάξε τη δική σου ιστορία»

Οι “Lupus in Fabula” διοργανώνουν το 3ο Φεστιβάλ Αφήγησης Θεσσαλονίκης 2017 στο Μπενσουσάν Χαν, έναν ιστορικό χώρο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, από τις 24 έως τις 26 Νοεμβρίου 2017.

Οι συντελεστές αναφέρουν ότι το Φεστιβάλ: Oλοκαίνουργιο, διαφορετικό, διευρυμένο και ανανεωμένο, το 3ο ΦΑΘ 2017 – μια διοργάνωση που ξεκίνησε φιλοδοξώντας να μυήσει τους Θεσσαλονικείς -και όχι μόνο- στη μαγεία της αφήγησης ιστοριών για να εξελιχθεί σιγά σιγά σε έναν πολύπτυχο θεσμό και σε ένα πολυαναμενόμενο event – συναντά και φέτος το κοινό του, με πολλές και διαφορετικές δράσεις που τονώνουν το ενδιαφέρον για τη γοητεία της προφορικής παράδοσης, των μύθων και των θρύλων, παλιών αλλά και σύγχρονων.

ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Οι Γιώργος Αδαμίδης, Μαρίνα Αντωνοπούλου, Ευαγγελία Θεοδωρίδου και Ελένη Καλογιαννίδου, τα μέλη της ομάδας “Lupus in Fabula” που εμπνεύστηκαν, οργάνωσαν και πραγματοποίησαν το φεστιβάλ αυτό, μετά τη θετική ανταπόκριση των θεατών στις προηγούμενες διοργανώσεις του, μας υποδέχoνται για τρίτη συνεχή χρονιά, αυτή τη φορά στο φιλόξενο Μπενσουσάν Χαν, ένα ιστορικό διατηρητέο της Θεσσαλονίκης και, σήμερα πλέον, έναν δυναμικό και δημοφιλή πολυχώρο πολιτισμού.

Στο πρόγραμμα που σχεδίασαν φέτος οι Lupus in Fabula προτείνουν ένα πλούσιο 3ήμερο εκδηλώσεων που περιλαμβάνει παραστάσεις, σεμινάρια, εργαστήρια, δρώμενα και άλλες ποικίλες και απρόσμενες δράσεις, καθώς και μια σύμπραξη-έκπληξη από την ομάδα πολιτιστικών διαδρομών dot2dot.

Από την Παρασκευή 24 έως την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017 το κοινό καλείται για άλλη μια χρονιά να βιώσει μια μοναδική εμπειρία και να έρθει σε επαφή με προφορικό υλικό της συλλογικής μνήμης, το οποίο συναντιέται με την ατομική εμπειρία και το προσωπικό βίωμα.

ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Γνωστοί παραμυθάδες και νέοι αφηγητές, μουσικοί, χορευτές, ηθοποιοί και εμψυχωτές που τους συνοδεύουν, παρουσιάζουν τη δύναμη που κρύβουν μέσα τους ιστορίες ξεχασμένες και  κρυμμένες. Παραμύθια που σώζονται αιώνες και μεταφέρονται από γενιά σε γενιά μέσω του προφορικού λόγου. Αλλά και  σύγχρονοι, μοντέρνοι ή …μεταμοντέρνοι θρύλοι που γεννιούνται στα κρυφά δωμάτια αφανών ή υπόγειων συναισθημάτων και ξεχασμένων αναμνήσεων και ονείρων.

Οι φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες καθώς και οι οικοδεσπότες αφηγητές καλούνται να μας πουν ιστορίες, ζωντανεύοντας την αφήγηση με φωνή και σώμα, με νεύματα και χειρονομίες. Ιστορίες που ταξιδεύουν, που κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα για να συναντήσουν το αυτί και την καρδιά. Οι ιστορίες τους φτιάχνουν εικόνες, έχουν χρώματα, μυρίζουν την ατμόσφαιρα που αναδίδει η εποχή που περιγράφουν και δημιουργούν νέα σύμπαντα, καινούργιους κόσμους. Ελάτε να τους εξερευνήσουμε!

Οι παραστάσεις αφήγησης του 3ου ΦΑΘ 2017 είναι:

Post mortem

Παράσταση αφήγησης

Lupus in fabula με τον Γιώργο Μαντζουρανίδη

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017 |21:00-22:15

Γράμματα. Χαρακτήρες. Πνεύματα.

Είκοσι τρεις και πλέον αιώνες, η ζωή αυτής της πόλης σημαδεύεται από πολλά. Και φυσικά, και από τον θάνατο.

Ένας διάλογος με το παρελθόν και ένας αντίλογος με την Ιστορία, σε μια ιδιόμορφη séance στον πλέον ατμοσφαιρικό και ιδανικό χώρο: το Μπενσουσάν Χαν.

 

Οι νεραϊδοπαρμένοι

Παιδική παράσταση

Μελωμύθι / αφήγηση, μουσική: Πέννυ Αβράμπεκη, μουσική: Δημήτρης Τριχάκης

Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017 |18:00-19:00

 

Ολάνθιστοι ανθρωπάκια

Μουσικές αφηγήσεις

Space Narration / αφήγηση: Νάντια Καβουλάκου, μουσική σύνθεση και εκτέλεση: Σπύρος Παν

Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017 |19:00-20:00

 

Η νύχτα του κορακιού

Παράσταση αφήγησης

αφήγηση: Λίλη Λαμπρέλλη, μουσική: Γιάννης Ψαριώτης

Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017 |21:00-22:00

 

Γυναίκες ελεύθερες

Παράσταση αφήγησης

αφήγηση: Ανθή Θάνου, μουσική: Αλέξανδρος Μακρής, χορογραφία – κίνηση: Δώρα Μελά

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017 |21:00-22:00

 

ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Σημαντικά όμως σεμινάρια και workshops φιλοξενούνται παράλληλα με τις παραστάσεις κατά τις ημέρες διεξαγωγής του φεστιβάλ, για όσους ενδιαφέρονται για περαιτέρω γνωριμία με παραδοσιακές και σύγχρονες τεχνικές αφήγησης.

Τα εργαστήρια απευθύνονται σε παραμυθάδες και αφηγητές, σε εκπαιδευτικούς κάθε βαθμίδας και ξεναγούς που αναζητούν νέα εργαλεία για τη δουλειά τους, σε ψυχολόγους, σε δραματοθεραπευτές και εμψυχωτές, που θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους, αλλά και σε καλλιτέχνες που ενδιαφέρονται να διευρύνουν το εκφραστικό τους πεδίο. Και βέβαια, σε όποιον ενδιαφέρεται για την τέχνη της αφήγησης και έχει διάθεση να την ανακαλύψει. Δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία. Τα εργαστήρια όπως και οι παραστάσεις απευθύνονται σε ενήλικο κοινό.

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Το φετινό πρόγραμμα εμπλουτίζουν διάφορες δράσεις αλλά και συνεργασίες με ανθρώπους και ομάδες που τους συνδέουν εκλεκτικές συγγένειες με την τέχνη της αφήγησης, όπως π.χ. η σύμπραξη με τους πρόσφυγες του Κέντρου Ημέρας Προσφύγων ΑΛΚΥΟΝΗ, ο προβληματισμός, με μέσο την αφήγηση, πάνω σε θεμάτα που αφορούν την LGBTQI κοινότητα της Θεσσαλονίκης, κ.ά.

 

Το πρόσωπο & το αντικείμενο – Ιστορίες πίσω από το αντικείμενο

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017 |18:00-19:00

 

Queer Stories

Παράσταση αφήγησης: Λίνος Μάνεσης / Queerδιστά Πορτοκάλια

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017 |19:00-20:00

 

Ένα χάνι ιστορίες

Σάββατο 25 & Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017 |12:00-18:00

 

Ο ΤΟΠΟΣ

Μπενσουσάν Χαν, ένα πανδοχείο που χτίστηκε το 1816, από τα λίγα κτίρια του κέντρου της Θεσσαλονίκης που επέζησε από την πυρκαγιά του 1917. Η χρήση του άλλαξε πολλές φορές (χάνι ιδιοκτησίας Σαμουήλ Μπενσουσάν, κτίριο με εμπορικά καταστήματα, δικηγορικά γραφεία κ.ά.), ενώ σήμερα δεσπόζει στην πολυσύχναστη πλέον οδό Εδέσσης και λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος πολιτισμού, φιλοξενώντας παραστάσεις, εικαστικές και άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Διοργάνωση 3ου ΦΑΘ 2017 από τους Lupus in fabula:

Η ομάδα αφήγησης Lupus in fabula ιδρύθηκε το 2015, με σκοπό να εξερευνήσει τον κόσμο της προφορικής αφήγησης και τα όριά του. Από τότε μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει παραστάσεις αφήγησης, έχει συμμετάσχει σε ραδιοφωνικά ντοκιμαντέρ και σε κοινωνικο-πολιτιστικά projects. Η ομάδα αφήγησης Lupus in fabula έχει ιδρύσει το Φεστιβάλ Αφήγησης Θεσσαλονίκης (ΦΑΘ), το οποίο διοργανώνει και υλοποιεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Επικοινωνία με τους Lupus in fabula: lupusinfabula.fest@gmail.com,

τηλ. 6945 546019

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ