Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου, 2025
7.2 C
Thessaloniki
Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου, 2025
spot_img

6ο Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού & Τεχνών «… στου Ολύμπου την αυλή»

Το 6ο Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού & Τεχνών «… στου Ολύμπου την αυλή» θα ξεκινήσει στις 27 Αυγούστου 2018 στην Ελασσόνα. Για 3 μέρες, η καρδιά της παράδοσης, του πολιτισμού και των τεχνών θα βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου, στην αυλή του Ολύμπου. Παραδοσιακοί χοροί, τραγούδια, δρώμενα, εικαστικά εργαστήρια, αφηγήσεις, συναυλίες θα ξετυλιχτούν όλα μαζί στις εκδηλώσεις που ετοιμάζει η Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας με την στήριξη της Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και του Δήμου Ελασσόνας. Τις εκδηλώσεις στηρίζει η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «ΜΕΝΤΟΡΕΣ» και το Δίκτυο «Περραιβία» .

Το Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού και Τεχνών «…στου Ολύμπου την αυλή» μετά από 6 χρόνια συνεπούς παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής  και εν γένει της χώρας, έχει αναδειχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς στην προβολή και διάδοση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας (πολιτιστικός σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα),  εδώ και 41 χρόνια -από το 1977 ως σήμερα – έχει διαγράψει μια πορεία με στόχο την πολιτιστική και όχι μόνο αναβάθμιση της περιοχής μας. Για 6η συνεχή χρονιά λοιπόν, το Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού και Τεχνών «…στου Ολύμπου την αυλή», γεμίζει με χρώματα, με παραδοσιακούς και όχι μόνο ρυθμούς και μελωδίες, απλώνει γέφυρες επικοινωνίας και φιλίας ανάμεσα στους λαούς, συμβάλλοντας με το δικό του τρόπο στην αλληλεγγύη των λαών.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές: Μέσα σε καιρούς χαλεπούς, εξαιτίας της δύσκολης καθημερινότητας, της τραγωδίας των πυρκαγιών που βιώσαμε πρόσφατα αλλά και των διεθνών εντάσεων, η Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρία Ελασσόνας, σήμερα περισσότερο από ποτέ, αποτελεί ένα φωτεινό σημάδι, ένα φάρο, μια ελπίδα και έρχεται με το θεσμό του φεστιβάλ να σηματοδοτήσει και να προβάλει ένα αισιόδοξο μήνυμα: «Ότι αν θέλουμε μπορούμε να τα καταφέρουμε και να γίνει ο τόπος μας, ο Όλυμπος μας, ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς, αντλώντας αισιοδοξία από την πανδαισία των χρωμάτων και αμφιέσεων, από τα χαμόγελα και τη ζωντάνια των συμμετεχόντων και από τους ήχους της μουσικής».

Αυτή η ελπίδα δεν πρέπει να χαθεί, δεν πρέπει να σβήσει. Σ’ αυτή την προσπάθειά μας σας θέλουμε δίπλα μας.

Στη σύγχρονη κοινωνία της πληροφορίας και των  νέων τεχνολογιών όπου το πολιτιστικό προϊόν είναι εύκολα γρήγορα και  οικονομικά διαθέσιμο σε πολλά διαφορετικά κοινά, διακρίνεται επιτακτική η ανάγκη για τους πολιτιστικούς οργανισμούς  να γίνουν ευέλικτοι , ανταγωνιστικοί και προσαρμόσιμοι στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες. Εν µέσω οικονομικής και πολιτισμικής ύφεσης, οι πολιτιστικοί οργανισμοί καλούνται  να επιβιώσουν και  να αναπτυχθούν αντιμετωπίζοντας σημαντική συρρίκνωση οικονομικών πόρων, περικοπές ανθρώπινου δυναμικού , μείωση του εθελοντισμού και αβεβαιότητα στο θεσμικό πλαίσιο. Οφείλουμε όμως να εφαρμόζουμε «έξυπνες» και «αποτελεσματικές» στρατηγικές προκειμένου ο πολιτισμός να αποκτήσει τη θέση και τη σημασία που του αξίζει.

Η Λ.Α.Ε.Ε. δημιούργησε και οργάνωσε το φεστιβάλ με την πεποίθηση ότι ο πολιτισμός, η πολιτιστική κληρονομιά και η και η καλλιτεχνική δημιουργία αποτελούν το αντίβαρο στην κρίση. Τολμάμε, μένουμε ενεργοί, ενσυνείδητοι πολίτες και πρεσβεύουμε την ενεργή συμμετοχή όλων, προκειμένου να διαφυλάξουμε και να διαδώσουμε την παράδοση και τις τέχνες.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

 

ΩΡΑ: 7.30 μ.μ.     ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥΣ ΔΡΌΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΑΠΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ

ΩΡΑ: 8.30 μ.μ.     ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΟΥ 6ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ «…στου Ολύμπου την αυλή»

ΩΡΑ: 9.00 μ.μ.     ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

  • “ Yanchi Yanzhoo Art Group ”, Κίνα
  • KLMOVEMENT”, “Michelle Jueney” – Μαλαισία
  • “Centro Cultural Sotz’il Jay” – Mayan Music & Dance , Γουατεμάλα
  • Μ.Ε.Σ. «Πέρα Μαχαλά», Λάρισα
  • Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας

 

ΤΡΙΤΗ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

 

ΩΡΑ: 6.30 μ.μ. – 8.30 μ.μ.     ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΑΟΥ  – Εικαστικό Εργαστήρι Ζωγραφικής για παιδιά με την ζωγράφο – εικαστικό Εύα Βασδέκη

                                                   «Ζωγραφίζουμε για την Αλληλεγγύη και την Ειρήνη» – «Ζωγραφίζουμε τον τοίχο της Ειρήνης»

ΩΡΑ: 8.30 μ.μ. – 9.00 μ.μ.    ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΑΟΥ   – Αφήγηση Λαϊκών Παραμυθιών από όλο τον κόσμο.

ΩΡΑ: 9.00 μ.μ. – 11.00 μ.μ. ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΑΟΥ – Συναυλία με το συγκρότημα “Tsobunnies”. Τέσσερις φίλοι που αγαπάνε τη μουσική, χρόνια μαζί, αποφάσισαν να έρθουν στου Ολύμπου την αυλή να μας χαρίσουν όμορφες μελωδίες. Έντεχνο με κάποια στοιχεία ροκ και διασκευές  έχουν στο πρόγραμμά τους.

Οι τέσσερις φίλοι είναι: Αλέξανδρος Μπαρμπούτης – πλήκτρα, φωνή

                          Παντελής Ζλατίντζης – Κιθάρα, φωνή

                            Βαλιώτης Δημήτριος – Κρουστά

                          Θεόδωρος Τζήκας – Κιθάρα

ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

 

ΩΡΑ: 8.00 μ.μ.     ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥΣ ΔΡΌΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΑΠΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ

ΩΡΑ: 8.30 μ.μ.     ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΑΟΥ – ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

  • “ Yanchi Yanzhoo Art Group ”, Κίνα
  • KLMOVEMENT”, “Michelle Jueney” – Μαλαισία
  • “Centro Cultural Sotz’il Jay” – Mayan Music & Dance , Γουατεμάλα
  • Χορευτικός Λαογραφικός Όμιλος Καρδίτσας «ΚΑΛΛΙΧΟΡΟΣ»
  • Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας

 

ΩΡΑ: 10.30 μ.μ.    ΛΗΞΗ ΦΕΣΤΙΒΑΛ.

Παραδοσιακό Γλέντι για όλο τον κόσμο . Όλοι οι καλεσμένοι και οι θεατές γινόμαστε ένας μεγάλος κύκλος και χορεύουμε για να αποχαιρετίσουμε τους καλεσμένους μας 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ