Μετά από δύο χρόνια απουσίας, το «Δείπνο της Άνοιξης», επιστρέφει στη Γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου, με δράσεις την Παρασκευή 3 και Σάββατο 4 Ιουνίου. Mε κεντρικό σύνθημα «Ζω τη Γειτονιά μου. Συμμετέχω και Διεκδικώ», φέτος γιορτάζουμε την ολοκλήρωση και το άνοιγμα του Πάρκου Τσέπης.
Την Παρασκευή 3 Ιουνίου, το Δείπνο της Άνοιξης ανοίγει με μία προεόρτια συναυλία με τους “Δρομολάγνους”, στα σκαλάκια του Γαλεριανού συγκροτήματος (Αλ.Σβώλου με Δημ. Γούναρη). Το Σάββατο 4 Ιουνίου, η γιορτή ξεκινάει στο Πάρκου Τσέπης (Αγαπηνού με Ιωάννου Μιχαήλ γωνία).
Όπως περιγράφουν οι διοργανωτές: Το Πάρκο Τσέπης αποτελεί έναν ανοιχτό και δημοκρατικό χώρο στον οποίο συζητάμε και παίρνουμε θέση στα ζητήματα που αφορούν την πόλη και την καθημερινότητά μας. Έτσι, στις 11:00 το Δείπνο της Άνοιξης θα ξεκινήσει με μία δημόσια συζήτηση σχετικά με το μέλλον της ΔΕΘ. Καλεσμένοι μας στην συζήτηση είναι ο Τάσος Τζήκας (Πρόεδρος ΔΕΘ Helexpο), ο Στράτος Μάνος (Πολεοδόμος – Χωροτάκτης και μέλος της κίνησης πολιτών:
Η ΔΕΘ Μητροπολιτικό Πάρκο), και ο Νίκος Καλογήρου (Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ).
Θα συζητήσουμε,
– Ποιος είναι σήμερα ο ρόλος της ΔΕΘ για την Θεσσαλονίκη;
– Ποια είναι η προοπτική της επικείμενης ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου;
– Πως η ανάπλαση αυτή θα αλλάξει τη Γειτονιά μας για τα επόμενα 20 χρόνια;
– Ποια είναι τα οφέλη και ποιο το κόστος για τον τόπο που ζούμε και εργαζόμαστε;
Την συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Σοφία Χριστοφορίδου.
Στις 12:30 συνομιλούμε με τους Γείτονες και τις Γειτόνισσες μας για το Πάρκο Τσέπης. Πώς ξεκίνησε και πως φτάσαμε στην ολοκλήρωση του; Ποιες προκλήσεις υπάρχουν και πώς μπορεί να γίνει σημείο αναφοράς για την πόλη;
Στις 14:00 γεύμα με τους Chefs for Zero Hunger, την Ίριδα και τους Περβολάρηδες. Φέρνουμε και το δικό μας φαγητό, το μοιραζόμαστε, συνομιλούμε, ανταλλάσσουμε ιδέες και γιορτάζουμε όλοι και όλες μαζί.
Στη διάρκεια του γεύματος, θα παρουσιάσουμε την εφαρμογή neighbs, ένα νέο κοινωνικό δίκτυο που σχεδιάστηκε με σκοπό να σπάσει την αποξένωση στα αστικά κέντρα, να ενισχύσει την επικοινωνία, την αυτοοργάνωση και τις υπάρχουσες δράσεις αλληλεγγύης στη Γειτονιά. Παράλληλα, θα υπάρχει ολοήμερη έκθεση μνήμης με θέμα: “Επιστροφή σε μια Πατρίδα που δεν γνωρίσαμε ποτέ. Η ιστορία των επαναπατρισμένων από την Τσεχοσλοβακία στην Ελλάδα” (του Štěpán Vranešic από την United Societies of Balkans).
Στις 18:00 εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά και μεγάλους. Τα παιδιά της Γειτονιάς μας θα μοιραστούν δυο ώρες παιχνιδιού και κατασκευών. Σε αυτό το δίωρο δραστηριοτήτων θα έχουν την δυνατότητα να βάψουν το πρόσωπο τους (face-painting), να συμμετέχουν σε μουσικοκινητικές δραστηριότητες, και στη δημιουργία σαπουνιών με την ΚΟΙΝΣΕΠ ένταξης ΑΜΕΑ «Φυσικά Όνειρα». Παράλληλα, θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε ιστορίες της Γειτονίας μας μέσα από μία «ζωντανή βιβλιοθήκη» και στις 19:00 θα γίνει ένα εργαστήριο πολιτιστικής χαρτογράφησης.
Στις 19:00 μουσικό πρόγραμμα του Δείπνου της Άνοιξης. Οι “Batala”, θα ξεσηκώσουν τη Γειτονιά με τα κρουστά τους στην Δημητρίου Γούναρη. Στις 20:00 θα ξεκινήσει η συναυλία στον χώρο του Πάρκου με τους “Κλιμάκιο ΜΚ2” και τους “Lostre Community”.
Το Δείπνο της Άνοιξης θα ολοκληρωθεί στις 23:00 με την αναμνηστική φωτογραφία της Γειτονιάς μας στα σκαλάκια του Γαλεριανού συγκροτήματος.
Μαζί μας στο Δείπνο και τα μέλη της Ομάδας Γειτονιάς του Βαρδάρη (Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας).
H Πρωτοβουλία Γειτονιάς της Αλεξάνδρου Σβώλου
Η Πρωτοβουλία Γειτονιάς της Αλεξάνδρου Σβώλου δραστηριοποιείται από το 2013, πραγματοποιώντας διάφορες πολιτιστικές και συμμετοχικές δράσεις στο δημόσιο χώρο. Αποτελείται από ένα πολύμορφο κράμα ανθρώπων και λειτουργεί με οριζόντιες οργανωτικές δομές. Σε καθημερινό επίπεδο αναζητά τρόπους με τους οποίους η Γειτονιά θα γίνει πιο ζωντανή και δημιουργική. Έτσι, συνδυάζει την συλλογική γνώση της κοινότητας και αξιοποιεί τις ικανότητες του τοπικού δημιουργικού κεφαλαίου της Γειτονιάς.
Ακολουθώντας συγκεκριμένα και μεθοδολογικά βήματα επιχειρεί να συμβάλει στην καλλιέργεια της ταυτότητας της Γειτονιάς και στην εμπέδωση μιας περισσότερο συμμετοχικής κουλτούρας. Αυτό το πλαίσιο έχει ως επίκεντρο την ενίσχυση της ποιότητας ζωής που μέσα από την συμμετοχή, την αυτοοργάνωση και την πολιτιστική έκφραση, στοχεύει στην σύνδεση των κατοίκων με την Γειτονιά και τα λεγόμενα αστικά κοινά.