Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
34.6 C
Thessaloniki
Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
spot_img

Αφιέρωμα στη γαλλική μουσική από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στη γαλλική μουσική δημιουργία με έργα των Σαιν-Σανς, Ρουσέλ και Ραβέλ, τα οποία μεταδίδουν το μελωδικό πλούτο και τη χαρακτηριστική φινέτσα αυτής της σχολής. Την Κ.Ο.Θ. διευθύνει ο αγαπημένος Γάλλος μαέστρος Φιλίπ Φορζέ και σολίστ είναι ο Ελληνο-Ιάπωνας βιολονίστας Νώε Ινουί, που διαπρέπει στο εξωτερικό. Η συναυλία θα δοθεί την Παρασκευή, 18 Μαΐου, ώρα 20:30΄, στην Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ.

Ο Σαιν-Σανς υπήρξε από τους ιδρυτές της Εθνικής Εταιρείας Μουσικής το 1871, που είχε ως στόχο την ανάδειξη της γαλλικής μουσικής, την ενίσχυση των νέων Γάλλων δημιουργών και την υπεράσπιση της νέας ενόργανης μουσικής της πατρίδας του με το σύνθημα Ars Gallica! Μέσω αυτής της εταιρείας συνετέλεσε αποφασιστικά στο να ανατείλει το άστρο της γαλλικής μουσικής των τελών του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα.

Το συμφωνικό του ποίημα ‘Φαέθων’ είναι βασισμένο στον ομώνυμο ελληνικό μύθο για τον γιο του Ήλιου. Η μουσική του Σαιν-Σανς ακολουθεί την πλοκή της ιστορίας και την περιγράφει γλαφυρά. Το τρίτο κοντσέρτο του για βιολί είναι γραμμένο για τον σπουδαίο Ισπανό βιρτουόζο Pablο de Sarasate και εκτός των ιδιαίτερα υψηλών τεχνικών του απαιτήσεων χαρακτηρίζεται από την εκλεπτυσμένη ιμπρεσιονιστική του γραφή.

Ο Ρουσέλ άντλησε επίσης έμπνευση από την Αρχαία Ελλάδα για διάφορες συνθέσεις του. Το δίπρακτο μπαλέτο ‘Βάκχος και Αριάδνη’ είναι πλούσιο σε χρώματα και ρυθμούς. Η αισθησιακή δεύτερη σουίτα του αναλογεί στη δεύτερη πράξη του μπαλέτου με το φινάλε της να είναι ένα από τα ομορφότερα στην ιστορία της γαλλικής μουσικής.

Η σύνθεση ‘La Valse’ αποτελεί έναν ύμνο στο συγκεκριμένο χορό, μέσα φυσικά από την ιδιαίτερη οπτική του Ραβέλ, και προέκυψε από την επιθυμία του συνθέτη να τιμήσει σε διάφορα στάδια της καριέρας του τον Φραντς Σούμπερτ και τον Γιόχαν Στράους το νεότερο.

Παρασκευή, 18 Μαΐου 2018

ώρα 20:30

Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ.

Διεύθυνση ορχήστρας: Philippe Forget

Βιολί: Noé Inui

Πρόγραμμα:

Καμίλ Σαιν-Σανς (1835-1921): Φαέθων, έργο 39

Καμίλ Σαιν-Σανς (1835-1921): Κοντσέρτο για βιολί αρ.3, έργο 61

Αλμπέρ Ρουσέλ (1869-1937): ‘Βάκχος και Αριάδνη’ σουίτα αρ.2, έργο 43

Μωρίς Ραβέλ (1875-1937): La Valse

Τιμές εισιτηρίων:

Πλατεία 15 €

Εξώστης 10 €

Μειωμένο 5 €

Προπώληση εισιτηρίων από το εκδοτήριο της Κ.Ο.Θ. Λεωφόρος Νίκης 73,

τηλ. 2310 236990  (Δευτέρα-Πέμπτη) 09:00-17:00, Παρασκευή 09:00-14:00)

και από το www.tsso.gr

Δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου:

Άνεργοι, πολύτεκνοι, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ωδείων, Α.Μ.Ε.Α., κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού, μέλη Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, διοικητικοί υπάλληλοι και εκπαιδευτικό προσωπικό Α.Π.Θ., μέλη Χ.Α.Ν.Θ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ