Παράλληλα, η ενότητα AGORA Series εγκαινιάζει νέες συνεργασίες με φορείς υψηλού κύρους που ειδικεύονται στην παραγωγή και προώθηση περιεχομένου για τηλεοπτικές σειρές, καθώς και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα ανάπτυξης περιεχομένου για τηλεοπτικές και streaming πλατφόρμες.
Ο Julien Leroux, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Paper Entertainment και συμπαραγωγός της επιτυχημένης σειράς Τεχεράνη του Apple TV, είναι ο σύμβουλος προγράμματος στη φετινή ενότητα AGORA Series.
AGORA Series 2023
Το πρόγραμμα της ενότητας AGORA Series επικεντρώνεται στη δημιουργική διαδικασία συγγραφής σεναρίων και φιλοξενεί ένα ευρύ φάσμα από εκδηλώσεις που συνδέονται με την κινηματογραφική βιομηχανία και προσφέρουν συναρπαστικές ευκαιρίες δικτύωσης, φέρνοντας στο προσκήνιο τα ανερχόμενα ταλέντα της ευρύτερης περιοχής, αλλά και τα πιο υποσχόμενα οπτικοακουστικά έργα που θα απολαύσουμε το προσεχές διάστημα.
H ενότητα AGORA Series περιλαμβάνει ένα πλούσιο διήμερο πρόγραμμα, με masterclasses από ειδικούς στο storytelling τηλεοπτικών σειρών, πάνελ συζητήσεων με εγχώριους και διεθνείς επαγγελματίες των τηλεοπτικών σειρών, καθώς και άλλες εκδηλώσεις που προσφέρουν ευκαιρίες δικτύωσης.
Επιπλέον, στο πλαίσιο του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν ειδικές προβολές με την πρεμιέρα επεισοδίων από γνωστές ελληνικές και διεθνείς τηλεοπτικές σειρές.
AGORA Series Masterclass
Ο πολυβραβευμένος κινηματογραφικός και τηλεοπτικός σκηνοθέτης και παραγωγός Jeremy Podeswa θα παραδώσει masterclass στο 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με τίτλο From Six Feet Under, to the Top: The Evolution of Contemporary Television, το Σάββατο 4 Νοεμβρίου, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας. Ο καναδοαμερικανός δημιουργός, ο οποίος ανακοινώθηκε πρόσφατα ως ο βασικός σκηνοθέτης της μίνι σειράς Blade Runner 2099 που θα προβληθεί στην Amazon, θα μιλήσει στο κοινό για το μέλλον του storytelling. Ο Podeswa, με υποψηφιότητες και βραβεία στο ενεργητικό του για διάσημες σειρές –Six Feet Under, Game of Thrones, Boardwalk Empire, The Pacific, True Detective, Station Eleven, μεταξύ άλλων- θα μοιραστεί τις προσωπικές του εμπειρίες από το πώς ο βασικός σκηνοθέτης μιας σειράς δίνει τον τόνο στη διαδικασία της παραγωγής, ενώ παράλληλα θα σταθεί στον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε το περιεχόμενο των τηλεοπτικών σειρών στο πέρασμα του χρόνου. Ταυτόχρονα, θα μοιραστεί με το κοινό του Φεστιβάλ πολύτιμες πληροφορίες από την προσωπική του διαδρομή ως δημιουργού σειρών. Ο κινηματογραφικός και τηλεοπτικός σκηνοθέτης, καθώς και Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Λευτέρης Χαρίτος, θα αναλάβει τον συντονισμό του masterclass.
Πάνελ συζητήσεων
Επιπλέον, το πρόγραμμα της ενότητας AGORA Series φιλοξενεί μια σειρά από πάνελ συζητήσεων, στα οποία συμμετέχουν δημιουργοί, εκπρόσωποι θεσμών και φορέων, καθώς και εξειδικευμένοι επαγγελματίες της οπτικοακουστικής βιομηχανίας.
Τα πάνελ του φετινού προγράμματος:
Σάββατο 4 Νοεμβρίου
Storytelling: Η αφηγηματική γέφυρα μεταξύ ταινίας και σειράς. Στο πάνελ θα πάρουν μέρος δημιουργοί σειρών, οι οποίοι διαθέτουν κινηματογραφικό υπόβαθρο, όπως ο Λευτέρης Χαρίτος, σκηνοθέτης της επιτυχημένης σειράς Η Μάγισσα του ΑΝΤ1 (Ελλάδα), ο Nima Javidi, νικητής του φετινού βραβείου Series Mania για την τηλεοπτική σειρά The Actor (Ιράν), ο Berkun Oya, δημιουργός της δημοφιλούς σειράς Ethos του Netflix (Τουρκία), και η Sari Turgeman, ιδρύτρια και μάνατζερ στην εταιρεία SCRIPTlight (Ισραήλ). Τον συντονισμό του πάνελ θα αναλάβει η παραγωγός, Müge Ozen (Τουρκία). Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του MIDPOINT Institute.
Από το Σενάριο στην Οθόνη: Έχει σημασία η πνευματική ιδιοκτησία; Σε συνεργασία με το European Producers Club, η ενότητα AGORA Series απευθύνει πρόσκληση στους εκπροσώπους του οπτικοακουστικού τομέα να συζητήσουν το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των έργων. Οι ομιλητές του πάνελ είναι οι: Αμάντα Λιβανού, παραγωγός στη Neda Film και Ταμίας στον Σύνδεσμο Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων (Ελλάδα), Alex Traila, υπεύθυνος προγράμματος στο Συμβούλιο της Ευρώπης- Eurimages (Γαλλία), Έλλη Φιλιπποπούλου, δικηγόρος και ειδική στα ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας (Ελλάδα), Julien Leroux, παραγωγός και Διευθύνων Σύμβουλος στην εταιρεία Paper Entertainment (Ηνωμένο Βασίλειο), και Ferdinand Dohna, παραγωγός στην Beta Film (Γερμανία). Τον συντονισμό του πάνελ θα αναλάβει η Alexandra Lebret, Γενική Διευθύντρια στο European Producers Club.
Κυριακή 5 Νοεμβρίου
Πώς το Ελληνικό Οπτικοακουστικό οικοσύστημα στηρίζει τη δημιουργικότητα. Ειδικοί που προέρχονται από την ελληνική οπτικοακουστική βιομηχανία και εκπρόσωποι θεσμών θα συνεισφέρουν με τις γνώσεις τους στη συζήτηση. Ο Μάρκος Χολέβας (Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου), ο Λεωνίδας Χριστόπουλος (Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ), η Φένια Κοσοβίτσα (παραγωγός και Αντιπρόεδρος στον Σύνδεσμο Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων) και ο Δημήτρης Μιχαλάκης (Διευθύνων Σύμβουλος στην COSMOTE TV) συζητούν για τις στρατηγικές που θα ενισχύσουν και θα μεταμορφώσουν τον εγχώριο οπτικοακουστικό τομέα. Τον συντονισμό του πάνελ θα αναλάβει η Ελένη Χανδρινού, Σύμβουλος Οπτικοακουστικών και Εκπρόσωπος της Eurimages στην Ελλάδα.
Σειρές: Δείχνοντας τον δρόμο προς την διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη. Τα πάνελ συζητήσεων ολοκληρώνονται την Κυριακή το απόγευμα με μία στρογγυλή τράπεζα γύρω από τα ζητήματα συμπερίληψης και ποικιλομορφίας/ετερογένειας. Οι ομιλητές που έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία τους είναι οι: Peter Carlton, παραγωγός/Διευθύνων Σύμβουλος στη Warp Films (Ηνωμένο Βασίλειο), η Caroline von Kühn, Εκτελεστική Διευθύντρια στην Oxbelly (ΗΠΑ), ο Κωνσταντίνος Σούσουλας, Επικεφαλής Περιεχομένου στο Mega (Ελλάδα) και ο Γιάννης Δώνος, Διευθυντής Πρωτότυπου Περιεχομένου & Acquisitions, ANT1 Plus (Ελλάδα). Οι παραπάνω ομιλητές θα πάρουν μέρος σε μια συζήτηση που ενθαρρύνει τις πρακτικές της συμπερίληψης και της ποικιλομορφίας/ετερογένειας σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Τον συντονισμό της συζήτησης θα αναλάβει ο δημοσιογράφος του Deadline, Zac Ntim (Ηνωμένο Βασίλειο).
Breakfast meetings
Τα breakfast meetings αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του προγράμματος της ενότητας AGORA Series. Οι συναντήσεις παρέχουν τη δυνατότητα στους διαπιστευμένους καλεσμένους της Αγοράς να συναντηθούν το Σάββατο 4 Νοεμβρίου και την Κυριακή 5 Νοεμβρίου με εκπροσώπους από τα σημαντικότερα επαγγελματικά προγράμματα (MIDPOINT Institute, Mediterranean Film Institute, Oxbelly, The Owl) και ταμεία ανάπτυξης (Eurimages, ΕΚΚ, Creative Europe MEDIA) και να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους.
Ειδικές προβολές
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μέσα από την πρωτοβουλία AGORA Series, ενσωματώνει στο πρόγραμμά του ειδικές προβολές, όπου θα παρουσιαστούν σε πρεμιέρα επεισόδια από δημοφιλείς ελληνικές και διεθνείς σειρές. Πιο συγκεκριμένα, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τα δύο πρώτα επεισόδια από τη σειρά The Actor (HA International) του Nima Javidi, που απέσπασε το βραβείο Series Mania. Επιπλέον, στη διάρκεια της ενότητας AGORA Series, θα προβληθούν δύο επεισόδια από τη σειρά I Know Your Soul (Beta Film), μια δημιουργία της υποψήφιας για Όσκαρ Jasmila Žbanič, η οποία πραγματοποίησε την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ της Βενετίας.
Οι ελληνικές σειρές πρωταγωνιστούν στο φετινό Agora Series, το οποίο σηκώνει αυλαία με την πρεμιέρα του πρώτου επεισοδίου από την νέα, πολυαναμενόμενη σειρά Έρημη Χώρα του Γιώργου Γκικαπέππα, μια συνταρακτική οικογενειακή ιστορία με στοιχεία γουέστερν, παραγωγή του ERTFLIX. Θα πραγματοποιήσουν επίσης την πρεμιέρα τους τα τρία πρώτα συναρπαστικά επεισόδια της σειράς 17 κλωστές του Σωτήρη Τσαφούλια, μια παραγωγή της COSMOTE TV, του Μεγάλου Χορηγού του Φεστιβάλ, η οποία θα αποτελείται από έξι συνολικά επεισόδια και βασίζεται στα αληθινά γεγονότα της μεγαλύτερης μαζικής δολοφονίας στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Στο Φεστιβάλ θα προβληθεί επίσης το τρίτο επεισόδιο της νέας σειράς του βραβευμένου στις Κάννες Βασίλη Κεκάτου, Milky Way, παραγωγής Foss Productions, η οποία μας μεταφέρει στο ονειρώδες ορεινό ελληνικό τοπίο, μέσα από την ιστορία μιας παρέας εφήβων και θα μεταδοθεί από το Mega TV και από τη Vodafone TV.
Meet the Future: Storytelling
Με αφετηρία το 2019, η φιλόδοξη πρωτοβουλία του Φεστιβάλ, Meet the Future, έχει θέσει ως στόχο να φέρει σε επαφή τους επαγγελματίες του οπτικοακουστικού τομέα με τη διεθνή κινηματογραφική βιομηχανία. Κάθε χρόνο, νέοι επαγγελματίες του οπτικοακουστικού τομέα, οι οποίοι ετοιμάζουν τα επόμενα αποφασιστικά τους βήματα στον χώρο, επιλέγονται να συμμετάσχουν στην ενότητα Meet the Future. Τα προηγούμενα χρόνια, στο Meet the Future έχουν φιλοξενηθεί σκηνοθέτες, διευθυντές φωτογραφίας, ηθοποιοί και μοντέρ, οι οποίοι πήραν μέρος σε εργαστήρια και πάνελ συζητήσεων και είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στους επαγγελματίες της κινηματογραφικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις της Αγοράς.
Τη φετινή χρονιά, το πρόγραμμα του MtF έχει στο επίκεντρο την αφήγηση, με στόχο να υποστηρίξει την εξέλιξη του περιεχομένου στις σύγχρονες ελληνικές σειρές. Σε αυτό το πνεύμα, το φετινό Meet the Future, με τίτλο Storytelling, θα λειτουργήσει ως γέφυρα ανάμεσα στην κινηματογραφική αφήγηση και το σενάριο για σειρές.
Στο φετινό MtF έχουν επιλεγεί να πάρουν μέρος πέντε ανερχόμενοι σεναριογράφοι (ή σεναριογράφοι-σκηνοθέτες), με ταινίες που έχουν προβληθεί στα σημαντικότερα διεθνή φεστιβάλ ή έχουν βραβευτεί για το σενάριό τους στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας και στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφοι, οι οποίοι βρίσκονται στη διαδικασία ανάπτυξης μιας σειράς.
Οι δημιουργοί που συμμετέχουν στο φετινό Meet the Future είναι οι:
Νεριτάν Ζιντζιρία, Φωκίων Ξένος, Ορφέας Περετζής, Ασημίνα Προέδρου, Γιώργος Τελτζίδης
Οι πέντε δημιουργοί θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε δύο ειδικά σχεδιασμένα εργαστήρια που θα παραδώσουν εξειδικευμένοι επαγγελματίες του χώρου: το Turn Your Idea Into a Project με εισηγητή τον παραγωγό Julien Leroux και το Prepare to (Re)Present Yourself με εισηγήτρια την εκπαιδεύτρια σε θέματα δημόσιας ομιλίας, Bonnie Williams. Οι δύο ειδικοί θα μοιραστούν πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες για τη βιομηχανία παραγωγής τηλεοπτικών σειρών και θα προσφέρουν χρήσιμες συμβουλές και καθοδήγηση στα ζητήματα της επαγγελματικής παρουσίασης και προβολής στο πλαίσιο της οπτικοακουστικής βιομηχανίας. Οι πέντε δημιουργοί που θα πάρουν μέρος στο MtF θα παρουσιάσουν τα πρότζεκτ τους στους επαγγελματίες διαπιστευμένους της Αγοράς την Κυριακή 5 Νοεμβρίου.
Επιπλέον, οι δημιουργοί που συμμετέχουν στο φετινό MtF θα παρακολουθήσουν μια σειρά από πρωινά masterclasses με θέμα το Storytelling, ανοιχτά και στο κοινό του Φεστιβάλ, τα οποία θα διεξαχθούν στην αίθουσα Παύλος Ζάννας.
Κυριακή 5 Νοεμβρίου: More Is More: Χτίζοντας τον αφηγηματικό κόσμο μιας σειράς, με τον Παναγιώτη Χριστόπουλο, σεναριογράφο.
Δευτέρα 6 Νοεμβρίου: Σενάριο: Ατέλειωτη ελευθερία, ατέλειωτοι περιορισμοί, με τη Δώρα Μασκλαβάνου, σκηνοθέτιδα-σεναριογράφο-μοντέρ-παραγωγό-ηθοποίο.
Τρίτη 7 Νοεμβρίου: Γύρω από τη φωτιά, μπροστά από τα φώτα, με τον Δημοσθένη Παπαμάρκο, συγγραφέα-σεναριογράφο.