Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
31 C
Thessaloniki
Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
spot_img

Ανοίγει τις πόρτες της η Βίλα Πετρίδη – Πολιτιστικές εκδηλώσεις στις 9 και 10 Δεκεμβρίου

Ένα από τα επιβλητικότερα διατηρητέα κτίρια της Θεσσαλονίκης, η Βίλα Πετρίδη ανοίγει επίσημα τις πύλες της και αποκτά «ζωή» χάρη στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, 9 και 10 Δεκεμβρίου.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, κάλεσε τους κατοίκους να «αγκαλιάσουν» το κτίριο, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αναγεννήσεως, Ταντάλου και Καζαντζάκη, απέναντι από το δικαστικό μέγαρο και «να δείξουν ότι αγαπούν τη γειτονιά τους».

«Πέρασαν πάνω από πέντε χρόνια για να αξιοποιηθεί το συγκεκριμένο κτίριο, το οποίο είναι συνδεδεμένο με την ιστορία της πόλης. Ο χώρος αποτελεί “βότσαλο στη λίμνη” και μετά την ανάπλαση της περιοχής – την οποία προγραμματίζουμε – θα αλλάξει συνολικά η εικόνα της δυτικής πλευράς του δήμου Θεσσαλονίκης», είπε ο δήμαρχος σε συνέντευξη Τύπου. Πρόσθεσε, δε, πως «με τη λειτουργία της Βίλας Πετρίδη, με την ολοκλήρωση του Μουσείου Ολοκαυτώματος, αλλά και τις ενέργειες για δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου και ανοιχτού Μουσείου Σιδηροδρόμου, θα αλλάξει συνολικά η περιοχή».

Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Ελλη Χρυσίδου, αναφέρθηκε σε παλαιότερη σκέψη για δημιουργία Μουσείου Κόμικ, υπογραμμίζοντας πως η ιδέα δεν κατάφερε να προχωρήσει. «Το κτίριο θα λειτουργεί πλέον ως Κέντρο Πολιτισμού με φιλόδοξο πρόγραμμα. Θέλουμε να πάρει ζωντάνια η δυτική πλευρά της πόλης, σε συνδυασμό με τα Σφαγεία. Η Βίλα Πετρίδη έχει τη δική της ιστορία και επιθυμία μας είναι να ζωντανέψει ο χώρος με ήχους και κίνηση», είπε.

Ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης, Λευτέρης Κιοσέογλου, αφού χαρακτήρισε την περιοχή της Αναγεννήσεως «σταυροδρόμι πολιτισμών», είπε πως «πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά στο διατηρητέο, πάντα με σεβασμό. Έχουμε διάθεση για την αξιοποίηση του».

Οι εναρκτήριες εκδηλώσεις του Κέντρου Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, με τον γενικό τίτλο «Βίλα Πετρίδη zefxis», με στόχο την ανάδειξη του αποκατεστημένου κτιρίου της οδού Αναγεννήσεως και τη διασύνδεσή του με την ευρύτερη κοινωνία της πόλης, θα πραγματοποιηθούν το Σαββατοκύριακο, 9 και 10 Δεκεμβρίου. Στις αίθουσες της Βίλας Πετρίδη θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Κούκη, με θέμα «Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης» και θα πραγματοποιηθούν δυο συναυλίες, με το κουαρτέτο εγχόρδων «Αιμίλιος Ριάδης» (09/12 20:00) και το φωνητικό σύνολο «Ad hoc» (10/12 19:00).

Λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας στις αίθουσες του κτιρίου, έως 40 άτομα κοινό, απαιτείται κράτηση από τους ενδιαφερόμενους στο 2310 552.993.

Η ιστορία της Βίλας Πετρίδη

Η Βίλα Πετρίδη ξεκίνησε να χτίζεται στις αρχές του 1900 από έναν πλούσιο Βούλγαρο, ο οποίος αποχώρησε από τη Θεσσαλονίκη, μετά την απελευθέρωση της το 1912. Μετά την παράδοση της πόλης σε ελληνικά χέρια το κτίριο, με θέα προς τη θάλασσα, αγοράστηκε από την οικογένεια Πετρίδη.

Το κτίριο αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, όροφο και σοφίτα και έχει χαρακτηριστεί «έργο τέχνης». Είναι χαρακτηριστική η επιλογή τοποθέτησης λεοντοκεφαλών στις γωνίες του κτιρίου, με σαφή αναφορά στα σύμβολα του βουλγαρικού έθνους.

Ο χώρος ανήκε στην οικογένεια Πετρίδη μέχρι το 1969 και στη συνέχεια ήταν για πολλά χρόνια εγκαταλελειμμένο. Κρίθηκε διατηρητέο το 1984 από το υπουργείο Πολιτισμού, ως έργο τέχνης που χρίζει ειδικής κρατικής προστασίας και περιήλθε στο δήμο Θεσσαλονίκης.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ  μέσω thestival

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ