Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
31 C
Thessaloniki
Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
spot_img

Απολογισμός σχολικής στέγης δήμου Παύλου Μελά για συντήρηση – αναμόρφωση σχολείων

Το Τμήμα Σχολικής Στέγης του Δήμου Παύλου Μελά, με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2018 – 2019, ενημερώνει για τις σημαντικές παρεμβάσεις της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών σχετικά με συντηρήσεις και βελτιώσεις των σχολικών κτιρίων Σταυρούπολης, Πολίχνης, Ευκαρπίας που εξελίχτηκαν ή ολοκληρώθηκαν κατά τη διάρκεια του 2018, καθώς και προγραμματισμένα Έργα και Μελέτες, που αφορούν νέες σχολικές μονάδες και υποδομές.

Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης ενημερώθηκε από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Δημήτρη Λαλέ και τα στελέχη του Τμήματος Σχολικής Στέγης  για τις παρεμβάσεις ουσίας και την καλή συνεργασία της Σχολικής Στέγης με τα Τμήματα Παιδείας, Πολεοδομικών Εφαρμογών, Καθημερινότητας – Άμεσης Επέμβασης και με το σύνολο των Υπηρεσιών του Δήμου Παύλου Μελά, τις Διευθύνσεις των σχολείων, τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργικότητα όλων των σχολικών κτιρίων, η υγιεινή μαθητών και εκπαιδευτικών και να δημιουργηθεί ένα καλύτερο και ασφαλέστερο περιβάλλον για τα παιδιά.

Συγκεκριμένα:

 • Με το έργο Επισκευές – συντηρήσεις σχολικών κτιρίων, προϋπολογισμού 600.000,00 ευρώ σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Παύλου Μελά, ολοκληρώθηκαν οικοδομικές και μηχανολογικές εργασίες αναμόρφωσης σχολικών κτιρίων και σχολικών αυλών.
 • Περατώθηκε μέσα στο 2018 το έργο Διαμορφώσεις αύλειων χώρων σχολείων προϋπολογισμού 170.000,00 ευρώ.
 • Βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο Διαμόρφωση χώρων διδακτηρίου για τη στέγαση Ειδικού σχολείου προϋπολογισμού 110.000,00 ευρώ. Το έργο αφορά στην αναμόρφωση των χώρων του κτιρίου και του αύλειου χώρου, του 10ου Δημοτικού σχολείου Σταυρούπολης, για την προσωρινή στέγαση του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. (Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης). Έγιναν όλες οι απαραίτητες και απαιτούμενες εργασίες, σύμφωνα με το Κτιριολογικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας και βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή του εργαστηρίου κηπουρικής το οποίο θα βρίσκεται μέσα στο θερμοκήπιο 130,00 τ.μ. που θα κατασκευαστεί στο πίσω μέρος της αυλής και κοντά στο λαχανόκηπο 30,00 τ.μ. Το εργαστήριο κηπουρικής, το θερμοκήπιο και ο λαχανόκηπος είναι απαραίτητα για την εκπαίδευση των παιδιών.
 • Με την αποπεράτωση εργασιών στο Γυμναστήριο του Γυμνασίου – Λυκείου Ευκαρπίας, προϋπολογισμού 960.000,00 ευρώ, οι μαθητές και το σύνολο της νεολαίας της Ευκαρπίας, αποκτούν Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων – Γυμναστήριο, σύγχρονων προδιαγραφών, με ράμπα για ΑΜΕΑ. Στον χώρο μπορούν να αναπτυχθούν 350 περίπου καθίσματα σε περίπτωση μη αθλητικής εκδήλωσης, ενώ αποκαταστάθηκε η υφιστάμενη κερκίδα 90 θέσεων με καρεκλάκια. Επίσης τοποθετείται ειδικός αθλητικός τάπητας και μπασκέτες κρεμαστές από την οροφή με κατάλληλο μεταλλικό σκελετό και ανακλινόμενο στεφάνι όπως και ηλεκτρονικός πίνακας.
 • Βρίσκεται σε εξέλιξη η Προμήθεια/εγκατάσταση καυστήρων φυσικού αερίου Δήμου Παύλου Μελά προϋπολογισμού 122.747,602 ευρώ. Πρόκειται για εγκαταστάσεις φυσικού αερίου σε επτά (7) σχολικές μονάδες που αφορούν το 18ο Νηπιαγωγείο Νικόπολης, το 6ο Γυμνάσιο Νικόπολης, το 18ο Δημοτικό Νικόπολης, το 11ο Νηπιαγωγείο Σταυρούπολης, το 4ο Δημοτικό Ευκαρπίας, το 2ο Δημοτικό Μετεώρων και το 3ο Γυμνάσιο Πολίχνης.

Οι εγκαταστάσεις έχουν ολοκληρωθεί πλέον σε όλα τα κτίρια  και απομένει η μεταφορά των πετρελαίων σε άλλες σχολικές μονάδες καθώς και η αφαίρεση των δεξαμενών από το χώρο του λεβητοστασίων, ώστε η ΕΔΑΘΕΣΣ  να “ανοίξει” τη στρόφιγγα του αερίου. Οι συνδέσεις των σχολικών μονάδων με φυσικό αέριο, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, ώστε ο Δήμος Παύλου Μελά να ελαττώνει διαρκώς τα λειτουργικά τους κόστη.

 • Βρίσκεται σε εξέλιξη η Προμήθεια φωτιστικών σωμάτων για την ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών κτιρίων προϋπολογισμού 73.958,56 ευρώ. Είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για τοποθέτηση νέων φωτιστικών σωμάτων τύπου LED ενεργειακής κλάσης Α+ και Α++, σε εννέα (9) σχολικά κτίρια, ώστε να επιτευχθεί τουλάχιστον 60% εξοικονόμηση χρημάτων. Τα φωτιστικά σώματα που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι  χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης (φωτοδιόδων – LED) τροφοδοτούμενα  από το δίκτυο χαμηλής τάσης της ΔΕΔΔΗΕ για τον φωτισμό του εσωτερικού χώρου των σχολείων. Ο Δήμος Παύλου Μελά  με την παρέμβαση αυτή στοχεύει, αφενός στην  εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας από φωτισμό και αφετέρου σε πολύ μεγάλα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη.

Τα κτίρια όπου θα γίνει η τοποθέτηση των παραπάνω σωμάτων θα είναι: το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ευκαρπίας, η Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του 1ου Δ.Σ. Ευκαρπίας, το 4ο Δημοτικό Σχολείο Ευκαρπίας, το 4ο Λύκειο Σταυρούπολης, το 9ο Δημοτικό Σχολείο Σταυρούπολης, το 3ο Δημοτικό Σχολείο Σταυρούπολης, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Πολίχνης, το 13ο Δημοτικό Σχολείο Πολίχνης και το 1ο Γυμνάσιο Πολίχνης.

 • Βρίσκεται σε εξέλιξη η εφαρμογή της προμήθειας Προμήθεια υλικών για τη στεγάνωση τμήματος δώματος στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης προϋπολογισμού 24.800,00 ευρώ.
 • Εντάχθηκε στο Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν πρωτ. 29849/21.06.2018 Απόφαση ένταξης πράξης, του Υπουργείου Εσωτερικών, στο πλαίσιο της Πρόσκλησης ΙΙ «Επισκευή, συντήρηση σχολικών κτιρίων & αύλειων χώρων και λοιπές δράσεις» το έργο Συντήρηση σχολικών κτιρίων 2018 προϋπολογισμού 1.240.000,00 ευρώ, εκ των οποίων τα 518.200,00 ευρώ θα είναι από το πρόγραμμα του Υπουργείου και τα 721.800,00 ευρώ από πόρους του Δήμου.

 

Προγραμματισμός για νέες σχολικές μονάδες και υποδομές

 • Κατατέθηκε στην Πολεοδομία για την έκδοση Άδειας Δόμησης η μελέτη του έργου Προσθήκη ορόφου στο 3ο Δημοτικό σχολείο Ευκαρπίας προϋπολογισμού 1.292.898,69 ευρώ. Το έργο έχει ενταχθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2019, καθώς έχουν εκπονηθεί και η μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης, ώστε μετά την έκδοση της άδειας, να μπορεί να δημοπρατηθεί.
 • Σύντομα θα ξεκινήσει το έργο Ανέγερση 7ου Νηπιαγωγείου Ευκαρπίας προϋπολογισμού 1.350.000,00 ευρώ. Το έργο θα πραγματοποιηθεί με δωρεά της Αναστασίας Λαδένη προς το Δήμο Παύλου Μελά.

Μετά την υπ’ αριθμόν πρωτ. 1599/76026/29.05.2018 Απόφαση δωρεάν παραχώρησης του οικοπέδου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βρίσκεται σε εξέλιξη τόσο η έγκριση των προσωρινών κυκλοφοριακών μέτρων στην περιοχή όπου βρίσκεται το Ο.Τ.Γ11 όπου θα ανεγερθεί το σχολείο όπως επίσης και η έκδοση της άδειας δόμησης του σχολείου από τον Μηχανικό της Δωρήτριας, σύμφωνα με τη μελέτη του Τμήματος Σχολικής Στέγης του Δήμου.

Για το κτιριολογικό βασιστήκαμε στο εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας πρόγραμμα «ολοήμερου διθέσιου νηπιαγωγείου». Διαφοροποιούνται λίγο τα εμβαδά για αισθητικούς και πρακτικούς λόγους, χωρίς να μειώνεται η λειτουργικότητα των χώρων. Το κτίσμα θα είναι ενεργειακά αυτόνομο, ισόγειο ως απαιτείται από τις προδιαγραφές, φιλικό, οικείο και καλαίσθητο ώστε να προδιαθέτει θετικά γονείς και παιδιά.

Στο ίδιο οικόπεδο θα κατασκευασθεί μελλοντικά τριώροφο κτίσμα, το 5ο Δημοτικό σχολείο Ευκαρπίας, του οποίου η μελέτη είναι σε τελικό στάδιο.

 • Υποβλήθηκε πρόταση χρηματοδότησης στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία» με τίτλο: «Προμήθεια – εγκατάσταση συστημάτων για την ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών κτηρίων Δήμου Παύλου Μελά», στον Άξονα Προτεραιότητας ΑΞ04 «Υποστήριξη της μετάβασης προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε όλους τους τομείς», του ΠΕΠ «Κεντρική Μακεδονία». Η πρόταση αποτελείται από δύο υποέργα: το υποέργο (1) με τίτλο Προμήθεια – εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων, λεβήτων, φωτοβολταϊκών πάνελ και κουφωμάτων για την ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών κτιρίων προϋπολογισμού 639.920,10 ευρώ και το υποέργο (2) με τίτλο Προσθήκη εξωτερικής θερμομόνωσης και θερμομόνωσης οροφής στο 1ο Δημοτικό σχολείο Σταυρούπολης και στο 1ο Γυμνάσιο Πολίχνης προϋπολογισμού 143.259,17 ευρώ.

Η πρόταση περιλαμβάνει τα σχολεία: 1ο Δημοτικό σχολείο Σταυρούπολης, 6ο  Δημοτικό σχολείο Σταυρούπολης, 9ο  Δημοτικό σχολείο Σταυρούπολης, 16ο  Δημοτικό σχολείο Σταυρούπολης, 3ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης και 1ο Γυμνάσιο Πολίχνης.

 

Ανέγερση μέσω Σ.Δ.Ι.Τ.  4 σχολικών κτιρίων σε Ευκαρπία και Πολίχνη

Σύμφωνα με το υπ’ αριθμόν πρωτ. Δ21/οικ. 1063/Φ.Β01.01/03.08.2018 Απόφαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (όπως δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ2395/Β/22.06.2018), συνεχίζεται η συγκέντρωση στοιχείων ωριμότητας, από το Υπουργείο, για την Ανέγερση μέσω Σ.Δ.Ι.Τ.  σχολικών κτιρίων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η ανέγερση με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ),  αφορά στα παρακάτω σχολεία :

 1. Ενιαίο Λύκειο Ευκαρπίας το οποίο θα κατασκευαστεί στο οικοδομικό τετράγωνο Ο.Τ.Γ165, μεταξύ των οδών Παλαιών Πατρών Γερμανού, Νικ. Πλαστήρα, πάροδος δασκάλας Αθηνάς Τσακίρη και πεζοδρόμου.
 2. 4ο Δημοτικό σχολείο Ευκαρπίας το οποίο θα κατασκευαστεί στο οικοδομικό τετράγωνο Ο.Τ.Γ179, μεταξύ των οδών Χρυσοστόμου Σμύρνης, Ολύμπου και πεζοδρόμων.
 3. 3ο Λύκειο Πολίχνης το οποίο θα κατασκευαστεί στο οικοδομικό τετράγωνο Ο.Τ.1562, επί της οδού Αποθήκης
 4. 1ο Λύκειο Πολίχνης το οποίο θα κατασκευαστεί στο οικοδομικό τετράγωνο Ο.Τ.1037, μεταξύ των οδών Φλέμιγκ, Αρχιμήδους, Αμοργού και πεζοδρόμου. Το σχολείο αυτό θα συμπεριληφθεί στο Πρόγραμμα του Υπουργείου, μετά την προσκόμιση της υπ’ αριθμόν 28042/22.05.2018 Διαπιστωτικής Απόφασης περί μεταβίβασης κατά κυριότητα στο Δήμο Παύλου Μελά της ακίνητης περιουσίας του 1ου Λυκείου Πολίχνης. Σύμφωνα με το ΦΕΚ107/Α/31.07.2017 (άρθρο 71 και 72) το Ο.Τ.1037 όπου πρόκειται να ανεγερθεί το 1ο Λύκειο, μεταβιβάστηκε δωρεάν στο Δήμο Παύλου Μελά από την Περιφέρεια (πρώην Νομαρχία).

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ