Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
32.3 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
spot_img

Απονομή του βραβείου του διαγωνισμού “Le Monde – Smart Cities 2018” στον δήμο Θεσσαλονίκης

Η τελετή απονομής του ειδικού βραβείου της γαλλικής εφημερίδας Le Monde στον Δήμο Θεσσαλονίκης για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018, στη Σιγκαπούρη, στο πλαίσιο του World Cities Summit 2018 που φιλοξενείται φέτος στην ασιατική χώρα.

Η τιμητική αυτή διάκριση αποδόθηκε στο πλαίσιο του φετινού διαγωνισμού «Le Monde – Smart Cities 2018» και μάλιστα εκτός συναγωνισμού ως επιβράβευση των προσπαθειών της διοίκησης του Δήμου για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του κρίσιμου αυτού ζητήματος στην ευρύτερη περιοχή, κυρίως στο ζήτημα της φιλοξενίας τους σε διαμερίσματα, αντί για camps.Το βραβείο παρέλαβαν εκ μέρους του Δήμου η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος για τη στήριξη και την κοινωνική ένταξη προσφύγων και μεταναστών και Πρόεδρος του Σ.Ε.Μ., Σοφία Ασλανίδου και η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Καλυψώ Γούλα (στη φωτογραφία).

Παρουσιάζοντας το βραβείο, ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας, Emmanuel Davidenkoff, ανέφερε ότι δίνεται κατόπιν εισήγησης των μελών της κριτικής επιτροπής, τα οποία αξιολόγησαν θετικά τις πολιτικές που υιοθέτησε ο Δήμος για το θέμα.

Στην ομιλία της η Σοφία Ασλανίδου τόνισε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόκληση με την οποία βρέθηκε αντιμέτωπος από το 2015, δημιουργώντας μια πλατφόρμα συνεργασίας με τους βασικούς εμπλεκόμενους φορείς και υλοποιώντας ένα συμμετοχικό ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων. Πλέον, όπως ανέφερε, ο Δήμος εφαρμόζει το μεγαλύτερο πρόγραμμα φιλοξενίας στη Θεσσαλονίκη, φιλοξενώντας 880 αιτούντες άσυλο σε διαμερίσματα της πόλης, προσφέροντας ταυτόχρονα ψυχοκοινωνική και νομική υποστήριξη. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες στον τομέα της άτυπης εκπαίδευσης των παιδιών, καθώς και στην έρευνα πεδίου που βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά το προφίλ των προσφύγων, μέσω της οποίας διερευνώνται το επίπεδο εκπαίδευσης, τα επαγγελματικά προσόντα, οι δεξιότητες, οι μελλοντικές προθέσεις, οι ανάγκες και ο βαθμός πρόσβασης στις υπηρεσίες των προσφύγων, έτσι ώστε να προσδιοριστούν οι επόμενες παρεμβάσεις. «Είμαστε αφοσιωμένοι στην ολοκλήρωση και στην οικοδόμηση συνεργατικών και συμμετοχικών δομών, συνεργαζόμενοι με διεθνείς οργανισμούς, όπως η UNICEF, με κινήματα πολιτών, εθελοντές, καθώς και με επίσημους θεσμικούς φορείς, όπως το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, καθώς πιστεύουμε πως η διαδικασία ένταξης απαιτεί παρεμβάσεις από τη βάση προς το εθνικό επίπεδο», κατέληξε η Σοφία Ασλανίδου.

Από την πλευρά της, η Καλυψώ Γούλα, αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την τιμή προς την πόλη, ανέφερε: «Η τιμητική αυτή διάκριση είναι μία αναγνώριση του προγράμματος REACT που βασίστηκε στην ανάγκη να αντιδράσουμε γρήγορα, ώστε να υποστηρίξουμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αλλά και την ίδια στιγμή να αντιδράσουμε στις ακροδεξιές φωνές, που δυστυχώς αυξάνονται γύρω μας. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης επιθυμεί και υποστηρίζει τη διαφορετικότητα και την πολυπολιτισμικότητα και η παρουσία αυτού του εθνικού, γλωσσικού και πολιτιστικού πλούτου είναι κέρδος. Θέλω να αφιερώσω αυτό το βραβείο σε όλους τους ανθρώπους που αγωνίζονται τόσο σκληρά να φτιάξουν μια νέα ζωή και να δημιουργήσουν ένα νέο σπίτι τόσο μακριά από αυτό που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν».

Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, εξάλλου, παρουσίασε το πρόγραμμα REACT ως ένα επιτυχημένο μοντέλο σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο Mayors Forum, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του World Cities Summit, στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι 142 δήμων απ’ όλο τον κόσμο.

Στην παρουσίασή της στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Τι μπορούν να κάνουν οι Δήμαρχοι για να προσελκύσουν χρηματοδότηση για προγράμματα υποδομών», η Καλυψώ Γούλα τόνισε ότι η προσπάθεια αυτή αποτελεί ένα πρότυπο αξιοποίησης ευρωπαϊκών κονδυλίων, κατά το οποίο ο Δήμος Θεσσαλονίκης αποτέλεσε τον συνδετικό κρίκο μεταξύ όμορων δήμων, μη κυβερνητικών οργανώσεων και κοινωνίας των πολιτών για την αντιμετώπιση ενός κρίσιμου ζητήματος, όπως το προσφυγικό. Το πρόγραμμα αυτό, όπως είπε, είχε πολλαπλά οφέλη, καθώς όχι μόνο στήριξε τους πρόσφυγες παρέχοντας αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης σε ευάλωτες –κυρίως- ομάδες, αλλά παράλληλα στήριξε την τοπική οικονομία και ιδιαίτερα την αγορά ακινήτων, δίνοντας τη δυνατότητα σε ιδιοκτήτες να νοικιάσουν ανεκμετάλλευτα διαμερίσματα, αλλά και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, με την απασχόληση προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων. «Εκτός από την υποστήριξη των προσφύγων, μας ενδιέφερε μέσα από το πρόγραμμα να εξασφαλίσουμε ισορροπία με τον τοπικό πληθυσμό, ο οποίος επίσης δοκιμάζεται λόγω της οικονομικής κρίσης. Σημαντικό, όμως, είναι και το κέρδος από την ίδια τη δημιουργία του δικτύου, το οποίο πλέον έχει την εμπειρία να αντιμετωπίσει και άλλες ενδεχόμενες κοινωνικές κρίσεις», κατέληξε η Πρόεδρος.

Στο περιθώριο της βράβευσης από την εφημερίδα Le Monde, η Καλυψώ Γούλα και η Σοφία Ασλανίδου συναντήθηκαν με τον Πρέσβη της Γαλλίας στη Σιγκαπούρη, Marc Abensour, ενώ κατά τη διάρκεια των εργασιών του World Cities Summit, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου συζήτησε με τον Πρόεδρο των «100 Ανθεκτικών Πόλεων», Michael Berkowitz, γύρω από τις δράσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο δίκτυο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ