Κυριακή, 13 Οκτωβρίου, 2024
16.5 C
Thessaloniki
Κυριακή, 13 Οκτωβρίου, 2024
spot_img

Διάλεξη για το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της δράσης «Ανταλλαγές διαλέξεων με τις Ξένες Σχολές και Ινστιτούτα στην Ελλάδα», παρουσιάζει την Τρίτη 11 Ιουνίου 2019 και ώρα 19.30΄, στο μουσείο της Αρχαίας Αγοράς, τη διευθύντρια του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών Καθηγήτρια Δρ KATJA SPORN, σε διάλεξη στα ελληνικά με τίτλο: ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΘΗΝΩΝ: ιστορία, έρευνα, δραστηριότητες.

Το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών, ιδρύθηκε το 1874 και από το 1888 στεγάζεται σε νεοκλασικό κτήριο στην οδό Φειδίου.  Εξαρχής, σε στενή συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, το Ινστιτούτο κάλυψε ένα ευρύ θεματικό φάσμα διερεύνησης του Ελληνικού Πολιτισμού με ανασκαφές στα ιερά της Ολυμπίας, της Σάμου και του Καλαποδίου, στη μυκηναϊκή ακρόπολη της Τίρυνθας και στη νεκρόπολη του Κεραμεικού της Αθήνας.  Τελευταία συμμετέχει σε ελληνογερμανικό ερευνητικό πρόγραμμα στην κοιλάδα του Κηφισού. Το πολυσχιδές έργο του Ινστιτούτου επεκτείνεται στη συντήρηση-ανάδειξη-μελέτη του πλούσιου ανασκαφικού υλικού, στην τεκμηρίωση, στη δημοσίευση, αλλά και στη διάδοση των ανασκαφικών αποτελεσμάτων με διδακτικό τρόπο. Η σημαντική βιβλιοθήκη του και η εκτεταμένη συλλογή αρχαιολογικών φωτογραφιών είναι στη διάθεση ερευνητών από την Ελλάδα και την αλλοδαπή.  Το Ινστιτούτο είναι κόμβος επικοινωνίας και διασταύρωσης ιδεών ανάμεσα σε Έλληνες και Γερμανούς μελετητές της αρχαιότητας ενισχύοντας έτσι τις σχέσεις των χωρών μας.

Αμφιθέατρο Μουσείου Αρχαίας Αγοράς

Τρίτη 11 Ιουνίου 2019

Ώρα: 19.30

Είσοδος: Ελεύθερη από τις 19:00, από το φυλάκιο του αρχαιολογικού χώρου

(γωνία οδού Φιλίππου και πεζοδρόμου Αγνώστου Στρατιώτη)

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑΣ ΔΡ KATJA SPORN

 

Σπούδασε Κλασική Αρχαιολογία, Φιλοσοφία και Αρχαία Ιστορία στη Χαϊδελβέργη, στην Αθήνας και στο Λονδίνο (1989-1998).  Έγινε διδάκτορας του πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης (1998), με θέμα διατριβής τα ιερά και τις λατρείες στην Κρήτη την κλασική και ελληνιστική εποχή. Απασχολήθηκε σαν Επιστημονική Συνεργάτης στο Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών (2000-2002). Διετέλεσε Λέκτορας στο Αρχαιολογικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Κολωνίας (2002-2007) και επίκουρη καθηγήτρια στο Albert-Ludwigs-Universität Freiburg (2007-2010), στο οποίο αναγορεύθηκε Υφηγήτρια (2009), με εργασία σχετική με τα επιτύμβια ανάγλυφα του 5ου και 4ου αι. π.Χ. εκτός Αττικής και με την κοινωνική τους διάσταση.  Ήταν καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Paris-Lodron Salzburg (2010-2014) και από 2014 είναι Διευθύντρια του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών. Από το 2015 είναι άμισθη καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και το 2016 ήταν επισκέπτρια καθηγήτρια σε διάφορα πανεπιστήμια της Αυστραλίας.

Από το 2015 οργανώνει την Γερμανο-ελληνική συνάντηση διδακτορικών φοιτητών και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αρχαίας τοπογραφίας, διδάσκοντας τους μεταδιδακτορικούς φοιτητές.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα είναι η αρχαία τοπογραφία, η εικονογραφία (μελέτη της λειτουργίας και των συμφραζομένων της αρχαίας πλαστικής), τα εικονιστικά ειδώλια και η πολιτισμική τους σημασία, καθώς και η ιστορία της έρευνας και η πρόσληψη της αρχαιότητας.

Από το 2014 διευθύνει την ανασκαφή του ιερού στο Καλαπόδι και από το 2018 συνεργάζεται με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας στην έρευνα της κοιλάδας του Κηφισού.

Έχει δημοσιεύσει δύο μονογραφίες, έχει διεκπεραιώσει την επιστημονική επιμέλεια 7 συλλογικών τόμων και πρακτικών συνεδρίων και έχει συμμετάσχει με περισσότερα από 60 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ