Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
34.3 C
Thessaloniki
Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
spot_img

Δημιουργία αστικού πάρκου στην συνοικία Βοσπόρου Μενεμένης

Υπογράφηκε σήμερα Δευτέρα 20/3 η σύμβαση μεταξύ του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης και του αναδόχου («ΜΚΚ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΤΑ Α.Ε.»), που αναδείχθηκε μέσα από τη διαγωνιστική διαδικασία για την κατασκευή του έργου «Δημιουργία χώρου πρασίνου μεταξύ των οδών Καραντινού και Ρόδων – ΟΤ 97Α»  στο ΕΠ Μακεδονία – Θράκη 2014-2020.

 Ο Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης υπέβαλε πρόταση για την «Δημιουργία χώρου πρασίνου μεταξύ των οδών Καραντινού και Ρόδων – ΟΤ 97Α» στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας ΑΞ06 (Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων), που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, του Ε.Π. Κεντρική Μακεδονία 2014-2020 με κωδικό MIS 5016598 και συνολική δημόσια δαπάνη 993.754,09 ευρώ.

Η πρόταση εντάθηκε με υπ’ αρ. πρωτ.: 3106/13.06.2018 (ΑΔΑ Ψ0ΥΡ7ΛΛ-ΕΞΕ) απόφαση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα.

Το έργο  αφορά στη δημιουργία αστικού πάρκου το οποίο βρίσκεται στην συνοικία Βοσπόρου εντός της Πολεοδομικής Ενότητας σύμφωνα με το αναθεωρημένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Δημοτικής Ενότητας Μενεμένης και στα πλαίσια της γενικότερης πολεοδομικής αναβάθμισης της περιοχής.

H υφιστάμενη κατάσταση της ευρύτερης περιοχής είναι η εξής: βρίσκεται εκτός της αναπτυγμένης οικιστικά περιοχής της δημοτικής ενότητας Μενεμένης με ασυνέχεια του αστικού ιστού λόγω των σιδηροδρομικών γραμμών είναι πολύ κοντά σε βασικούς οδικούς άξονες της δυτικής εισόδου της πόλης. Με το νέο Γ.Π.Σ. της Δ.Ε. Μενεμένης τακτοποιούνται οι χρήσεις γης και γίνεται οργανωμένη πολεοδομικά αναβάθμιση/ανάπλαση της περιοχής.

Συγκεκριμένα, στα γειτονικά οικοδομικά τετράγωνα (Ο.Τ.) κατασκευάσθηκαν ήδη και λειτουργούν δημοτικός παιδικός σταθμός, νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η διάνοιξη νέας υπόγειας οδικής διάβασης με την οποία έγινε κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση της ισόπεδης οδικής διάβασης της οδού Αγ. Παρασκευής και στη θέση της δημιουργήθηκε υπόγεια διάβαση πεζών. Η τελευταία θεωρείται εξαιρετικά σημαντική αφού με αυτόν τον τρόπο έγινε αμεσότερη η σύνδεση με τον αστικό ιστό της οικιστικά αναπτυγμένης περιοχής της Μενεμένης.

Βάσει των παραπάνω δεδομένων και για την ολοκληρωμένη ανάπλαση της περιοχής ήταν αναγκαία η δημιουργία ενός κοινόχρηστου χώρου αστικού πάρκου που θα αποτελέσει πυρήνα αναψυχής και υπαίθριων δραστηριοτήτων αλλά και θα βοηθήσει στη βελτίωση του μικροκλίματος.

Από την αξιολόγηση τόσο της υφιστάμενης κατάστασης όσο και των προβλεπόμενων γενικότερων επεμβάσεων αναβάθμισης της περιοχής προέκυψαν οι εξής στόχοι σχεδιασμού:

 

  • Σχεδιασμός χώρου ανοιχτού προς την κοινότητα ώστε να επιτρέπει αλλά και να προσελκύει την ανάπτυξη τόσο οργανωμένων όσο και απρόβλεπτων χρήσεων.
  • Προσβασιμότητα και χρήση από όλες τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες και από όλες τις ηλικίες
  • Δυνατότητα χρήσης των χώρων και για συμπληρωματική εκπαίδευση από τα γύρω σχολεία όλων των βαθμίδων
  • Δημιουργία ασφαλέστερου περιβάλλοντος   και καλύτερων συνθηκών διαβίωσης.
  • Βιοκλιματική προσέγγιση στο σχεδιασμό για βελτίωση του μικροκλίματος με τη δημιουργία συνθηκών θερμικής, οπτικής, ακουστικής άνεσης.
  • Αισθητική αναβάθμιση.
  • Δημιουργία ενός κοινού σχεδιαστικού ύφους, το οποίο θα προσδώσει ιδιαίτερο χαρακτήρα στο πάρκο και τους γύρω δρόμους, δημιουργώντας μία νέα “αισθητική ταυτότητα” στην ευρύτερη περιοχή.

Στην επιλογή των λειτουργιών έγινε προσπάθεια  να συνδυαστούν λειτουργίες αναψυχής και χαλάρωσης με λειτουργίες κίνησης σε όσο γίνεται περισσότερο φυσικό περιβάλλον. Με βάση τα παραπάνω επιλέχθηκαν τα εξής:

  • Δημιουργία χώρου μικρού αμφιθεάτρου που να έχει τη δυνατότητα παράλληλων διαφορετικών χρήσεων.
  • Δημιουργία πάρκου σκύλων ώστε να ικανοποιηθεί η ολοένα αυξανόμενη ανάγκη οργανωμένων χώρων αναψυχής για σκύλους και να αποτραπεί η αυθαίρετη χρήση άλλων χώρων μη συμβατών.
  • Δημιουργία χώρου για παιδιά προσχολικής ηλικίας με ποδηλατοδρόμιο και χώρο ανάπαυσης.
  • Δημιουργία αρωματικών και καλλωπιστικών κήπων για ποιοτική αναβάθμιση πρασίνου, χαλάρωση και εκπαιδευτικούς σκοπούς
  • Δημιουργία κήπων βροχής για βιολογική κατακράτηση ρύπων και φυσική αποστράγγιση.
  • Δημιουργία χώρων στάθμευσης για επισκέπτες και ΑΜΕΑ.
  • Εισαγωγή υδάτινου στοιχείου για ψυχαγωγία αλλά και βελτίωση του μικροκλίματος μέσω της εξάτμισης.
  • Χώρος «διαδρομής ζωής» Η βασική φιλοσοφία είναι να δίνεται η δυνατότητα στους χρήστες του πάρκου να γυμναστούν στην ύπαιθρο με σχετικό προγραμματισμό και καθοδήγηση. Αποτελείται από 16 σταθμούς χωροθετημένους με ξύλινες πινακίδες οι οποίες  περιέχουν πληροφορίες και υποδείξεις για τις ασκήσεις κάθε σταθμού καθώς επίσης και διαφοροποιήσεις με ασκήσεις διαφορετικού επιπέδου δυσκολίας.
  • Δημιουργία χώρων με καθιστικά, τραπέζια σκάκι για δραστηριότητες και τραπέζι πινγκ πόνγκ.

 

Το έργο, σύμφωνα με τη σύμβαση, πρέπει να παραδοθεί μέσα σε 15 μήνες και είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος αποδέχθηκε το αίτημα του Δημάρχου κ. Λάζαρου Κυρίζογλου για αναβάθμιση της περιοχής και της Δυτικής Θεσσαλονίκης ευρύτερα.

 

Στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο θα κατασκευασθεί το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Αμπελοκήπων-Μενεμένης «Δημήτρης Χορν» και ο Ιερός Ναός Αγίου Πολυκάρπου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ