Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024
27 C
Thessaloniki
Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024
spot_img

Δημιουργικός Χριστουγεννιάτικος Δεκέμβριος στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου

Πρόσκληση σε μικρούς και μεγάλους, να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του Δεκεμβρίου, απευθύνει η Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου. “Ελάτε στην παρέα της Περιφερειακής Βιβλιοθήκης Χαριλάου και ζήστε τη μαγεία των Χριστουγέννων απολαμβάνοντας  την ανάγνωση του αγαπημένου σας βιβλίου, την αφήγηση παραμυθιών, την προβολή αγαπημένων ταινιών, τη χαρά των κατασκευών. Παρακολουθήστε μια ενδιαφέρουσα θεατρική παράσταση, μια Χριστουγεννιάτικη συναυλία, μια λογοτεχνική βραδιά, ζήστε τον παλμό της βιβλιοθήκης…”, αναφέρει σε ανακοίνωση.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

 

 • ΔΕΥΤΕΡΑ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017, 6.30 το απόγευμα

Παί-ΖΩ με τα δικαιώματά μου

Διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα από την καλλιτεχνική παιδαγωγική ομάδα «Σχεδία στην πόλη».

Στόχος του προγράμματος είναι  τα παιδιά να μάθουν τη σημασία και την αξία των δικαιωμάτων τους μέσα από παιχνίδια και δημιουργικές δραστηριότητες. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα  Δικαιώματα του Παιδιού που καθιερώθηκε  από την Παγκόσμια Κοινότητα στις 20 Νοεμβρίου 1989.

Για παιδιά από 7 ετών, με προεγγραφή

 

 • ΠΕΜΠΤΗ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017, 6.30 το απόγευμα

«… και ζήσανε αυτοί καλά και εμείς καλύτερα»

Η Ροδάνθη Δημητρέση αφηγήτρια, εικαστικός, παιδαγωγός, η Χρυσάνθη Βουδούρη, αφηγήτρια, θεατρολόγος, παιδαγωγός και μέλη της ομάδας του Εργαστηρίου Αφήγησης της Action Art θα παρουσιάσουν το πρόγραμμα «…και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα», με Χριστουγεννιάτικα λαϊκά παραμύθια απ’ όλο τον κόσμο.

Στόχος του προγράμματος η αλληλεπίδραση και επικοινωνία, την ώρα της αφήγησης, την ώρα που το παραμύθι ζωντανεύει στο χώρο της φαντασίας, του συναισθήματος, της τρυφερότητας, εκεί όπου κτίζεται η συντροφικότητα και πλάθονται σχέσεις δημιουργικές.

Για παιδιά από 5 ετών και γονείς, με προεγγραφή

 

 • ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017, 6.00 το απόγευμα

Η μάγισσα Γύρισα Μαγείρισσα

Γνωρίζουμε τη συγγραφέα Χρυσάνθη Πρωτοψάλτου  και την  πιο γλυκιά, την πιο συμπαθητική μα και την πιο απρόσεχτη μάγισσα μέσα στο δάσος.

Αφήγηση: Χρυσάνθη Πρωτοψάλτου

Δραματοποίηση: Θανάσης Μήτος

Σε συνεργασία με τις εκδόσεις Γράφημα

Για παιδιά από 6 ετών, με προεγγραφή

 • ΤΡΙΤΗ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017, 6.30 το απόγευμα

Χριστούγεννα με το μωρό μου στη «μωρολέσχη» της βιβλιοθήκης Χαριλάου!

Θα διαβάσουμε το βιβλίο «Αύριο είναι Χριστούγεννα»  και θα φτιάξουμε πολύχρωμα ντόνατς!  Η «μωρολέσχη» είναι ένας κύκλος δραστηριοτήτων που συνεχίζεται για 6η χρονιά και απευθύνεται σε νήπια 2,5 – 4,5 ετών και τους γονείς τους.  Στόχο έχει να μάθουμε στα παιδιά μας, από την τρυφερή ηλικία να αγαπούν το βιβλίο και το διάβασμα και να χρησιμοποιούν το χώρο της βιβλιοθήκης. Η δράση περιλαμβάνει αφήγηση παραμυθιού και μία μικρή κατασκευή όπου οι γονείς συμμετέχουν ενεργά.

Με τη βιβλιοθηκονόμο Άννα Καλαϊτζίδου

Υλικά που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας:  μια κάλτσα μακριά, βαμβάκι ή περισσεύματα από μαλλί, χαρτί τσόχας Α4 σε χρώμα της αρεσκείας σας, μπλε στυλό, χάντρες ή μικρά κουμπάκια και κόλλα.

Mε προεγγραφή μόνο με την παρουσία σας στη βιβλιοθήκη

 • ΠΕΜΠΤΗ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017, 6.30 το απόγευμα

Ο Ίωνας, η μάγισσα Νύχτα και το αστέρι των Χριστουγέννων

Ο συγγραφέας Μερκούριος Αυτζής θα μας παρουσιάσει τους ήρωες του νέου του Χριστουγεννιάτικου βιβλίου, τον Ίωνα, τη μάγισσα Νύχτα και το αστέρι των Χριστουγέννων.

Ο Ίωνας είναι αποφασισμένος να βρει το αστέρι που θα του έδειχνε τον δρόμο για τα Χριστούγεννα. Θα ζήσει απίθανες περιπέτειες και θα γευτεί τα θαυμαστά της Νύχτας…

Σε συνεργασία με τις εκδόσεις Παρρησία

Για παιδιά 6 – 12 ετών, με προεγγραφή

 

 • ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017, 6.00 το απόγευμα

Ξεφυλλίζουμε σελίδες και διαβάζουμε βιβλία

Λέσχη ανάγνωσης  για παιδιά ηλικίας 8 – 13 ετών, όπου οι συναντήσεις πραγματοποιούνται κάθε τρίτη Παρασκευή του μήνα, στις 6.00 το απόγευμα.

Στόχος της Λέσχης είναι η προώθηση της φιλαναγνωσίας.

Με όχημα τη μουσική, τα παιδιά  ξεκινούν και τελειώνουν ένα μαγικό ταξίδι… γνωρίζουν  τα λογοτεχνικά βιβλία, μέσα από ένα νέο πρίσμα διασκεδαστικό και δημιουργικό,  ταυτίζονται  με τους ήρωες παίζοντας ομαδικά παιχνίδια, σταυρόλεξα και ακροστιχίδες.

Συντονίζει η χημικός Αγγελική Φατίση.

Την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017, θα διαβάσουμε αποσπάσματα από τα Χριστουγεννιάτικα Διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Υ.Γ. Μην ξεχνάμε ότι στο χέρι μας είναι να αγαπήσουν τα παιδιά μας τα βιβλία!

Με προεγγραφή

 • ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017, 7.00 το απόγευμα

Μεγάλη Χριστουγεννιάτικη Συναυλία των Δημοτικών Ωδείων στο Θέατρο Άνετον

Η Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου στο πλαίσιο των δράσεων που πραγματοποιεί «Εκτός των τειχών» συμμετέχει στη Μεγάλη Χριστουγεννιάτικη Συναυλία των Δημοτικών Ωδείων στο Θέατρο Άνετον (Παρασκευοπούλου 42), με δύο τμήματα του κύκλου των «Μουσικών δραστηριοτήτων» και τις καθηγήτριες μουσικής Καϊνάρου Άννα και Καϊνάρου Φωτεινή.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν όλα τα μουσικά σύνολα του Ωδείου, η ορχήστρα, η χορωδία, οι σπουδαστές και καθηγητές και το πρόγραμμα περιλαμβάνει κάλαντα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και αγαπημένες μελωδίες που θα δημιουργήσουν ένα ιδιαίτερα χαρούμενο και εορταστικό κλίμα.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

 • ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017, 6.30 το απόγευμα

 Σχέδιο, φως και σκιά

Παίζουμε με γραμμές και σκιάσεις. Συνεχίζεται το εργαστήριο ελεύθερου σχεδίου που ξεκίνησε την Δευτέρα 6 Νοεμβρίου και απευθύνεται σε παιδιά 9-14 ετών.

Το πρόγραμμα σχεδιάζει και υλοποιεί ο αρχιτέκτονας Ζάχι Αλ Σααγιάχ

Υλικά που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σαςμπλοκ ελεύθερου σχεδίου, βελόνα σχεδίου, 2 μολύβια μαλακά  (2Β & 4Β), σβήστρα μαλακή και τρίγωνο

Για όσους συμμετέχουν. Δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις

 

 • ΤΡΙΤΗ 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017, 7.00 το απόγευμα

Χριστουγεννιάτικες μελωδίες…

Γιορτάζουμε τον ερχομό των Χριστουγέννων με κάλαντα και χριστουγεννιάτικα τραγούδια!

Γονείς και παιδιά μαζί θα καλωσορίσουμε τα φετινά Χριστούγεννα με μια μελωδική Χριστουγεννιάτικη συναυλία!

Την εκδήλωση οργανώνουν και υλοποιούν οι καθηγήτριες των Δημοτικών Ωδείων Καϊνάρου Άννα, Καϊνάρου Φωτεινή, Τσαλίκη Λίνα, Κασαπιάν Σεσίλ, Χατζή Ευαγγελία

Σε συνεργασία με το Δημοτικό Κέντρο Μουσικής και χορού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Με προεγγραφή

             

 • ΠΕΜΠΤΗ 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017, 6.30 το απόγευμα

Χριστουγεννιάτικα παραμύθια με ευχές και νότες!

Η Χρυσάνθη Αντωνίου αφηγείται Χριστουγεννιάτικα λαϊκά παραμύθια πλαισιωμένα με τις νότες του ακορντεόν του Ζωγράφου Σταυρίδη.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά από 5 ετών και πάνω, στηρίζεται στην προφορική αφήγηση παραμυθιών και στόχο έχει την ψυχαγωγία των μικρών μας φίλων, την καλλιέργεια της φαντασίας τους και την ενίσχυση της κριτικής τους σκέψης.

Υλικά που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας για να φτιάξουμε Χριστουγεννιάτικα στεφάνια: ένα χάρτινο πιάτο, κόλλες Α4 δύο αποχρώσεων του πράσινου, κόλλα γκλίτερ και κόλλα stick

Με προεγγραφή

 

 • ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017, 6.30 το απόγευμα

Το πιο σπάνιο δώρο

Η Ιωάννα Λιούτσια συγγραφέας, ηθοποιός, σκηνοθέτης θα αφηγηθεί το πρωτότυπο παραμύθι  της «Το πιο σπάνιο δώρο», θα παίξει με τα παιδιά θεατρικό παιχνίδι σχετικά με τα Χριστούγεννα και θα κατασκευάσουν όλοι μαζί τις δικές τους χριστουγεννιάτικες κάρτες.

Υλικά που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας: χρωματιστές κόλλες χαρτιού Α4 και κόλλα stick

Για παιδιά 6 – 12 ετών, με προεγγραφή

 

 • ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017, 00 το μεσημέρι

Christmas Celebration from Magic Book Club

Στη Χριστουγεννιάτικη παρέα μας θα διαβάσουμε το βιβλίο «Lost and Found” του Oliver Jeffers, θα υποδυθούμε τους ήρωες της ιστορίας και θα παίξουμε Dixit, ένα υπέροχο παιχνίδι ιστοριών με μοναδική εικονογράφηση όπου κάθε παίκτης γίνεται αφηγητής….

Με την οικονομολόγο  Άννα Δασκοπούλου
Για παιδιά 7 – 12 ετών, με προεγγραφή

 

 • ΠΕΜΠΤΗ 28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017, 00 το μεσημέρι

Χριστουγεννιάτικη ταινία στη βιβλιοθήκη!

Στη ζεστή παιδική γωνιά της βιβλιοθήκης παρακολουθούμε παρέα με τους φίλους μας την αγαπημένη μας Χριστουγεννιάτικη  μεταγλωττισμένη ταινία animation «Τα μαγικά Χριστούγεννα του Φράνκλιν».

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και ο Φράνκλιν με την οικογένειά του πηγαίνουν στον παππού και στη γιαγιά για να γιορτάσουν όλοι μαζί την πιο όμορφη γιορτή του χρόνου. Περνούν ευχάριστα, μέχρι που μια θύελλα παγώνει τα πάντα και ο παππούς γλιστράει στον πάγο και… χρειάζεται επειγόντως γιατρό. Ο Φράνκλιν ξέρει τι πρέπει να κάνει, θα ανέβει στο έλκηθρο και μαζί με την αδελφούλα του και δυο μαγικούς ταράνδους θα ζήσει την πιο υπέροχη νύχτα της ζωής του!

Για παιδιά από 6 ετών, με προεγγραφή 

 

 • ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017, 12.00 το μεσημέρι

Χριστουγεννιάτικες κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά και υλικά της φύσης!

Αποχαιρετούμε τον παλιό τον χρόνο και υποδεχόμαστε τον νέο με Χριστουγεννιάτικες, εύκολες και γρήγορες κατασκευές.

Mε τις νηπιαγωγούς  Ελένη Παπουλίδου και Πετρίνα Μπάκα

Υλικά που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας:  3 φελούς κρασιού, 2 ξυλάκια από σουβλάκι, 2 ρολά χαρτί υγείας, 4 οδοντογλυφίδες, 1 παλιό cd, 1 κουκουνάρι, βαμβάκι, 2 λεπτά κλαδάκια δέντρου, 1 πλαστικό πάτο από μπουκάλι λίτρου αναψυκτικού, 2 μικρά ματάκια, 1 μικρό pom pom, κορδέλα, χρυσόσκονη και κόλλα.

Για παιδιά από 6 ετών, με προεγγραφή                   

                                                                                                                                   

 • ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή 3.00 – 5.00 παίζουμε επιτραπέζια παιχνίδια με τους γονείς μας ή με τους φίλους μας!

 • ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Πραγματοποιούνται προγραμματισμένες καθημερινές ξεναγήσεις σε μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων που στόχο έχουν την προώθηση της φιλαναγνωσίας, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στα παιδιά να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το βιβλίο, τη βιβλιοθήκη, να γίνουν αναγνώστες, να μάθουν τα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις τους.

Οι ξεναγήσεις συνοδεύονται με αφηγήσεις παραμυθιών και δραστηριότητες σχετικές με το βιβλίο και τη βιβλιοθήκη.

          

 • ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

 

 • ΠΕΜΠΤΗ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017, 10.00 το πρωί

Περιβάλλον – Απορρίμματα – Ανακύκλωση

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Περιφερειακό Σύνδεσμο Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας.
Περιβαλλοντολογικό Πάρκο Θέρμης
.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει προβολή οπτικοακουστικού υλικού, συζήτηση και βιωματικό εργαστήριο ανακύκλωσης χαρτιού και στόχο έχει την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση  των μαθητών σε θέματα διαχείρισης στερεών αποβλήτων, ανακύκλωσης, προστασίας του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης.

Σε συνεργασία με σχολεία της περιοχής

 • ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017, 10.00 το πρωί
 • ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017, 10.00 το πρωί
 • ΠΕΜΠΤΗ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017, 10.00 το πρωί

Κυκλοφορώ με ασφάλεια στην πόλη μου

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής για μαθητές Δημοτικών Σχολείων, σε συνεργασία με το Τμήμα Επιχειρησιακού σχεδιασμού της Δημοτικής Αστυνομίας.

Στόχος του προγράμματος είναι  η  ολοκληρωμένη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα οδικής παιδείας και η διαμόρφωση της κυκλοφοριακής τους νοοτροπίας.

Το πρόγραμμα επιμελούνται & παρουσιάζουν οι Δημοτικοί Αστυνομικοί Γκουτίδου Κωνσταντίνα Ταχτεβρενίδου Σωτηρία.

Σε συνεργασία με σχολεία της περιοχή.

 • ΤΡΙΤΗ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017, 10.00 το πρωί

ΣΕΙΣΜΟΣ, βασική γνώση και μέτρα προστασίας

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το Σεισμολογικό Σταθμό του Α.Π.Θ.

Η παρουσίαση απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού (8-12) ετών και περιλαμβάνει σε γενικές γραμμές 3 ενότητες:

 • Τι είναι ο σεισμός. Γενικές πληροφορίες σχετικά με την ιστορική προέλευση της επιστήμης γύρω από το φαινόμενο του σεισμού, το εσωτερικό της Γης και τις λιθοσφαιρικές πλάκες. Τι είναι ρήγμα, τι είναι ο σεισμός και  πως γεννιέται. Αναφορά στα όργανα καταγραφής των σεισμών και τα σεισμολογικά δίκτυα.
 • Μέτρα Προστασίας. Τα παιδιά ενημερώνονται για το τι πρέπει να κάνουν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εκδήλωση ενός σεισμού. Βασικές οδηγίες και συμβουλές.
 • Επιπτώσεις του σεισμού. Εντυπωσιακές εικόνες από τις επιπτώσεις ενός σεισμού.

Το πρόγραμμα θα παρουσιάσει ο Δομίνικος Βαμβακάρης, Γεωλόγος – Σεισμολόγος, MSc, PhD.

Σε συνεργασία με σχολεία της περιοχής

Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται προεγγραφή. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας, ενώ θα υπάρξει λίστα αναμονής σε περίπτωση υπεράριθμων εγγραφών.

Παρακαλούνται όλοι οι συμμετέχοντες να ενημερώνουν σε περίπτωση ακύρωσης.

Δηλώσεις συμμετοχής: Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου (Νικάνορος 3, τηλ. 2310324666).

Έναρξη εγγραφών για συμμετοχή στις δραστηριότητες από Τετάρτη 29/11/2017

 Η Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου είναι μέλος του Δικτύου Βιβλιοθηκών του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου

Νικάνορος 3, Τηλ. 2310 324666

E mail: bibxarilaou@hotmail.gr

Fan page Facebook: https://www.facebook.com/perifereiakivivliothikixarilaou?ref=hl

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ