Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, 2024
21.3 C
Thessaloniki
Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, 2024
spot_img

Δήμος Παύλου Μελά: Τιμήθηκαν οι εκτελεσθέντες πατριώτες της 6ης Ιουνίου 1944

O Δήμος Παύλου Μελά τίμησε τη μνήμη των εκτελεσθέντων πατριωτών της 6ης Ιουνίου 1944 από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, με την καθιερωμένη ετήσια Τελετή στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στη Σταυρούπολη, μπροστά στο Δημαρχείο και απέναντι από το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά.

Την Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021, αποδόθηκε τιμή στους  συμπατριώτες μας κρατούμενους του στρατοπέδου Παύλου Μελά, οι οποίοι έδωσαν ότι πολυτιμότερο είχαν για την πατρίδα τους, την ίδια τους τη ζωή και εκτελέσθηκαν από τους Ναζί, στο χώρο που παλιά ονομαζόταν Τούμπα.

 

Η τελετή

Παρουσία του Προξένου του Γενικού Προξενείου της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη κ. Carsten Müller, εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, του Δημοτικού Συμβουλίου, του Τοπικού Συμβουλίου Σταυρούπολης, της Πανελλήνιας Οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941-1944, της κοινοβουλευτικής επιτροπής των Γερμανικών οφειλών, συγγενών των θυμάτων, υπηρεσιακών στελεχών του δήμου Παύλου Μελά, μαθητών και των εκπαιδευτικών τους, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον πατέρα Άγγελο του Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου Σταυρούπολης.

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης απηύθυνε χαιρετισμό και ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Όπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα, βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε τους συμπατριώτες μας που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα. Μπροστά στο μεγαλείο τους στεκόμαστε με περίσσια αισθήματα σεβασμού και εθνικής υπερηφάνειας και μνημονεύουμε την αυταπάρνηση και τη θυσία των ηρώων, που μπροστά στο θάνατο δεν λύγισαν και περπάτησαν το δρόμο της δόξας και της αιωνιότητας. Ο ελληνικός λαός οφείλει να εμπνέεται από τη θυσία και το παράδειγμα αυταπάρνησης αυτών των ανθρώπων και να αντλήσει θάρρος και πίστη για το μέλλον, καθώς η θυσία τους αποτελεί ‘κτήμα ες αεί’ όλων των Ελλήνων και σηματοδότη για τις επόμενες γενιές. Η εκδήλωση μνήμης αποτελεί ετήσιο ανάχωμα απέναντι στη λησμονιά και φάρο μεταλαμπάδευσης της ιστορίας στις επόμενες γενιές.

Σήμερα βρισκόμαστε ακριβώς απέναντι από τον τόπο που φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και έδωσαν τις ζωές του οι 101 πατριώτες: το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά. Πρόκειται για ένα χώρο που από τόπο μαρτυρίου θα μεταμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μιλάει για τους ήρωες του τόπου μας 365 ημέρες το χρόνο και όχι μόνο μια ημέρα. Το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά θα είναι ένα κύτταρο μνήμης και ιστορίας, ένας τόπος όπου η ιστορία θα μπολιάζεται με το σύγχρονο και θα αναδεικνύεται σε πυλώνα ανάπτυξης και αειφορίας. Η δημιουργία Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στο χώρο του πρώην στρατοπέδου αφενός δικαιώνει τους χιλιάδες απλούς ανώνυμους αγωνιστές της πατρίδας κατά του κατακτητή, αφετέρου θέτει στέρεες βάσης για την ενίσχυση της αυτογνωσίας, της ταυτότητας και της συλλογικής μνήμης των κατοίκων του τόπου μας».

 

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού Ευαγγελία Καρακούτα, η οποία ξεκίνησε με την ανάγνωση αποσπάσματος από το ημερολόγιο του κρατούμενου της εποχής Λεωνίδα Γιασημακόπουλου, που περιγράφει με λεπτομέρειες τα γεγονότα και τις τελευταίες στιγμές των πατριωτών πριν την εκτέλεση. Ακολούθως, αναφέρθηκε στην ατέλειωτη λίστα των περιοχών που αιματοκύλησαν τα γερμανικά στρατεύματα, Καλάβρυτα, Λιβαδειά, Δίστομο, Χορτιάτης, καθώς και στα στρατόπεδα Χαϊδαρίου και Χατζηκώστα στη Λάρισα που μαζί με το στρατόπεδο Παύλου Μελά αποτέλεσαν τα πιο φοβερά από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που ίδρυσαν οι Γερμανοί κατακτητές στη χώρα μας την περίοδο της κατοχής. Τόνισε μάλιστα ότι «η εκπαιδευτική κοινότητα οφείλει να διαδώσει την ιστορία στη νέα γενιά μέσα από τη βιωματική διδασκαλία και τις ξεναγήσεις στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά».

 

Ο συγγραφέας και ερευνητής της ιστορίας της δυτικής Θεσσαλονίκης Σπύρος Λαζαρίδης έκανε μια αναδρομή και προσπάθησε να τοποθετήσει το στρατόπεδο Παύλου Μελά στο χώρο και το χρόνο καταθέτοντας ένα χρονικό της εμπλοκής του στην ιστορία της γειτονιάς του και της πόλης του ενώ αναφέρθηκε στο κατοχικό παρελθόν του στρατοπέδου και το διαγραφόμενο μέλλον του.

 

«Ασκήσαμε ως λαός το δικαίωμά μας να αντισταθούμε απέναντι στη ναζιστική καταπίεση» ανέφερε στην ομιλία του ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της πρώην κοινοβουλευτικής επιτροπής διεκδίκησης κατοχικών οφειλών Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και πρόσθεσε: «Η πιο μεγάλη τιμή στη μνήμη των αδικοχαμένων συμπολιτών μας είναι η απόδοση ιστορικής δικαιοσύνης στη χώρα μας».

 

Συγκίνησε με το χαιρετισμό της η κυρία Λίτσα Ειρήνη Γαληνίκη, κόρη ενός εκ των εκτελεσθέντων, του 46χρονου Πέτρου Γαληνίκη, που άφησε πίσω του χήρα με 5 ορφανά.

 

Στη σεμνή τελετή προσκλήθηκε και παραβρέθηκε ο Θεόδωρος Βαλαχάς,  ο νεότερος κρατούμενος του στρατοπέδου Παύλου Μελά, ο οποίος σε ηλικία μόλις 12 ετών γλίτωσε την εκτέλεση την τελευταία στιγμή.

 

Ακολούθησε το προσκλητήριο των νεκρών και μέσα σε μια ιδιαιτέρως συγκινητική ατμόσφαιρα διαβάστηκαν τα ονοματεπώνυμα των πατριωτών που υπήρξαν θύματα της γερμανικής βαρβαρότητας.

 

Στεφάνια κατέθεσαν ο Δήμαρχος, ο Γερμανός Πρόξενος, ο Γεώργιος Κομνηνός που εκπροσώπησε το κοινοβουλευτικό κόμμα «Ελληνική Λύση – Κυριάκος Βελόπουλος» και, εκ μέρους της δημοτικής παράταξης δήμου Παύλου Μελά «Πόλη Μπροστά – Προοδευτική συμμαχία για τον Δήμο Παύλου Μελά» η Τοπική Σύμβουλος Σταυρούπολης Δέσποινα Κωνσταντίνα Βασιλείου.

Μετά την κατάθεση στεφάνων, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών και ακολούθησε ο εθνικός ύμνος από τους μαθητές του 2ου, του 3ου και του 16ου Δημοτικού Σχολείου της ΔΕ Σταυρούπολης.

Το προσκλητήριο των νεκρών

Αδάμ  Σωτήριος, Αλγκάβα Ααρών, Αλεξιάδης Ιωακείμ, Αναγνωστόπουλος Τάσος, Αντωνίου Αντώνιος, Αριφαντίμ Μουσταφάς, Αστερίου Μήτσος, Βακαλόπουλος Νίκος, Βαμβέτσος Ευστάθιος, Βασδέκης Αναστάσιος, Βαφειάδης Λάζαρος, Βεκίδης Απόστολος, Βήττας Κωνσταντίνος, Βούλγαρης Κωνσταντίνος, Βουτσάς Παναγιώτης, Βάρκας Οδυσσέας, Γαλιανίδης Αλέκος, Γαληνίκης Πέτρος, Γεντσίδης Γαβρίλος, Γερακλιώτης Αθανάσιος, Γεωργιλάκης Γαβριήλ, Γιαννικάκης Λεωνίδας, Γκούλιος Δημήτριος, Γερακούδης Εμμανουήλ, Γεωργιάδης Νικόλαος, Γκέκας Θεοχάρης, Δαλαβίρας Ανδρέας, Δάμπασης Δημήτριος, Δέλλιος Κωνσταντίνος, Δουλγεράκης Πάνος, Ελευθεριάδης Αριστείδης, Ζαρκάλης Κωνσταντίνος, Ζωγράφος Αλέξανδρος, Ζάφος Δημήτριος, Θεοφανίδης Θεόφιλος, Ιορδάνου Νικόλαος, Κάλκος Νικόλαος, Καπνόπουλος Πολυχρόνης, Καραβασίλης Αθανάσιος, Καραγιάν Σαρκίς, Καρακώστας Ανέστης, Κατέλας Ευάγγελος, Κατσικάτσος Νίκος, Κατσικάτσος Ανδρέας, Κατσικάτσου Μαρία, Kεπαπίδης Γεώργιος, Κουβατζής Αριστείδης, Κουβελιώτης Παναγιώτης, Κουμαράς Γεώργιος, Κουρούκλης Ευθύμιος, Κουτσουνίδης Αντώνιος, Κουτσουνίδης Κωνσταντίνος, Κεχαϊδης Στέφανος, Καλαϊτσής Χρήστος, Κουρόγλου Χρήστος, Κρίκης Ιωάννης, Κριτζάς Δημήτριος, Κριτζιώτης Νικόλαος, Κωπελίδης Ιωάννης, Κωνσταντινίδης Ευστάθιος, Κωνσταντινίδης Ηλίας, Κωνσταντινίδου Δέσποινα, Κεραμιδάς Κωνσταντίνος, Καπετανίδης Νικόλαος, Καλυβιώτης Ιωάννης, Καλύβας Αντώνιος, Καλύβας Θωμάς, Κωνσταντινίδης Ιωάννης, Κυριακόπουλος Δημήτριος, Λαμπριανίδης Νικόλαος, Λαγούρας Ιωάννης, Λασκαρίδης Εμμανουήλ, Λιούλιας Ιωακείμ, Λούκας Δημήτριος, Λουλουδόπουλος Λουλούδης, Λεοντσίνης Μιχαήλ, Λεοντσίνης  Χρήστος, Λεύκου Λέλα, Μάργαρης Δημήτρης, Μεσημέρης Περικλής, Μίχαλας Δημήτριος, Μιχαλιδάκης Μιχαήλ, Μπαλλής Νίκος, Μπαϊκούση Ευθαλία, Μπέκας Στέργιος, Μπίλιος Δημήτριος, Μπορτζές Δημήτριος, Μοχωρίδης Αναστάσιος, Μαδιαγκάς Γεώργιος,  Μαντίκας Διαμαντής, Μυλωνάς Συμεών, Μουταφτσής Αργύρης, Νικολαϊδης Γεώργιος, Νίκας Χρήστος, Ουσταμπασίδης Ανδρέας, Παλασίου Θεόδωρος, Παπαγεωργίου Απόστολος, Παπαδήμας Χρήστος, Παπαδημητρίου Δήμος, Παπαδιαμάντης Νίκος, Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος, Παπαδοπούλου Άννα, Παπαδόπουλος Ιωάννης, Παπαδόπουλος Παναγιώτης, Παπανικολάου Παναγιώτης, Παρτσαφυλλίδης Κωνσταντίνος, Πιάντης Θεοχάρης, Παπαμιχάλης, Πολίτης Τάσος, Πολύχρονος Γεώργιος, Πεταλωτής Νικόλαος, Ραμαντάνης Γεώργιος, Σεβαστός Ιωάννης, Σελεβός Ιωάννης, Σελίδης Ισαάκ, Σκενδέρης Αθανάσιος, Σκυφτούλης Ιωάννης, Σταμπουλής Ιωάννης, Σουλιώτου Κούλα, Σιάπκας Αστέριος, Σιώπης Διονύσιος, Στυλιανίδης Σάββας, Στόϊκας Αθανάσιος, Σταματόπουλος Μιλτιάδης, Σούρτας Θωμάς, Τιάνο Δαβίδ, Τρίμης Παναγιώτης, Τσαλουχίδης Θεόδωρος, Τσαμουλατίδης Κώστας, Τσιτσιλιάγκος Ιωάννης, Τσάτσος Γεώργιος, Χαρατσίδης Αλέξανδρος, Χαριζάνης Ρουσαλήμ, Χατζημάλης Κώστας, Χολίδης Κώστας, Χριστοδούλου Χρήστος, Φρίγκου Γεώργιος, Φρίγκου Ζαφείρης, Φρίγκου Κωνσταντίνος

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ