Έφυγε – αιφνιδίως- από τη ζωή η συγγραφέας και ερευνήτρια Ελένη Γρηγ. Τζιούτζια, εκπαιδευτικός, πρώην δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης, γεγονός που προκάλεσε θλίψη σε όσους την γνώριζαν προσωπικά και μέσα από το έργο της. Η κηδεία της εκλιπούσας έγινε χθες Τετάρτη 29 Νοεμβρίου από την Ιερό Ναό Αγίας Αναστασίας Φαρμακολυτρίας Θεσσαλονίκης.
Τα θερμά συλλυπητήρια και την βαθύτατη θλίψη για την εκδημία της αγαπημένης συγγραφέως εκφράζει στους οικείους της εκλιπούσας ο Οργανισμός Μαλλιάρης-Παιδεία, ο οποίος εξέδωσε το τελευταίο της βιβλίο.
Η Ελένη Τζιούτζια γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζούσε στη Θεσσαλονίκη. Ήταν πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός στη Δημόσια Εκπαίδευση.
Ήταν μέλος της Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. (Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση). Από το 1992 ασχολήθηκε συστηματικά με προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε σχολεία της Θεσσαλονίκης. Έλαβε μέρος στο Α΄ Πανελλήνιο Συνέδριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Γλυφάδα 8/10/1999) με εργασία για το περιαστικό δάσος Θεσσαλονίκης. Έκτοτε πήρε μέρος και σε άλλα σχετικά συνέδρια και οι εργασίες της έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση».
Από τον Οκτώβριο του 1998 έως τον Αύγουστο του 2001 εργάστηκε με απόσπαση στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. προσφέροντας επικουρία στο γραφείο του καθηγητή Κυριάκου Αθανασίου και στη Βιβλιοθήκη της Παιδαγωγικής Σχολής. Από το 1995 έως το 2000 εργάστηκε ως ειδική συνεργάτιδα στο περιοδικό «Μαθητής».
Παράλληλα με το διδασκαλικό της έργο ασχολήθηκε με την καταγραφή ανέκδοτων μαρτυριών για τον Μικρασιατικό Ελληνισμό. Ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της «Ιωνικής Εστίας» συμμετείχε και στην οργανωτική επιτροπή του Στ΄ Πανελληνίου Συνεδρίου για τον Μικρασιατικό Ελληνισμό (24, 25, 26 Νοεμβρίου 2000), καθώς και στο Ζ΄, Η΄ και Θ΄ συνέδριο, 2002, 2004, 2006 αντίστοιχα, που διοργάνωσε η Φιλοσοφική Σχολή Θεσσαλονίκης του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Οι εισηγήσεις της περιλαμβάνονται στα πρακτικά των παραπάνω συνεδρίων.
Οργάνωσε δύο εκθέσεις Ιστορικών Τεκμηρίων: από 15 Μαΐου έως τέλη Ιουνίου 2000 για το ιστορικό «Τενεκεδένιο Σχολείο» των προσφύγων της Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης και το Δ΄ Δημοτικό Διαμέρισμα Θεσσαλονίκης, καθώς και για το Ορφανοτροφείο Θηλέων «Μέγας Αλέξανδρος», από 14 Νοεμβρίου 2012 έως 31 Μαΐου 2013 στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και το Δ΄ Δημοτικό Διαμέρισμα Θεσσαλονίκης.
Έχει εκδώσει τα βιβλία: «Το Τενεκεδένιο σχολείο της Θεσσαλονίκης. Το σχολείο των προσφύγων», έκδοση του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης το 2002, το «Μαλακοπή Καππαδοκίας μέσα από πηγές, έγγραφα και μαρτυρίες» από τις εκδόσεις «ναυς» το 2007 και το ‘Ορφανοτροφείο Θηλέων «Μέγας Αλέξανδρος» – Προσπάθεια ιχνηλάτησης και καταγραφής της πορείας από ιδρύσεως, 10 Δεκεμβρίου 1926, έως σήμερα’, εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία.
Τον Νοέμβριο του 2010 εκλέχθηκε Δημοτική Σύμβουλος Θεσσαλονίκης και προσέφερε τις υπηρεσίες της ως Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου. Επίσης προσέφερε τις υπηρεσίες της ως μέλος των διαφόρων επιτροπών του Δήμου (των Βρεφονηπιακών Σταθμών (Ο.ΒΡΕ.ΠΟΜ.), της Α΄βάθμιας Εκπαίδευσης, της Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης, ΚΑΠΗ, του Δημοτικού Ωδείου και του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου).
Από τον Νοέμβριο του 2011 έως τον Μάιο του 2014 παρουσίασε στον Δημοτικό Ραδιοφωνικό Σταθμό FM 100,6 την εκπομπή με τίτλο «Τα παραμύθια του παππού και της γιαγιάς. Η Λαϊκή μας Παράδοση μέσα από παραμύθια και διηγήσεις».
Στις 26 Φεβρουαρίου του 2014 πήρε μέρος στην ημερίδα που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ανατολικής Ρωμυλίας, στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 100 χρόνων από τον ξεριζωμό των Ελλήνων από την Ανατολική Ρωμυλία. Το θέμα της εισήγησής της: «Μανδρίτσα, μία ακμαία κωμόπολη στην κοιλάδα του Ερυθροπόταμου».
Επίσης, στις 2 Απριλίου του 2014 πήρε μέρος στην ημερίδα που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων, με την ευκαιρία του εορτασμού της επετείου της 25ης Μαρτίου, στην αίθουσα του κινηματογράφου «Αλέξανδρος». Το θέμα της εισήγησης: «Δόμνα Βιζβίζη, η ηρωίδα καπετάνισσα από την Αίνο της Ανατολικής Θράκης».
Το έτος 2022, με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, πήρε μέρος στο συνέδριο που διοργάνωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης στις 12 και 13 Μαρτίου (στην αίθουσα Τελετών στο κτίριο της Παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.), με θέμα: «Ο ρόλος της γυναίκας της Μικράς Ασίας». Η εισήγησή της είχε τίτλο: «Αικατερίνη Κοντοστάθη, η τελευταία Διευθύντρια στο Ορφανοτροφείο Σμύρνης. Πώς έσωσε 80 παιδιά του Ορφανοτροφείου από τη λαίλαπα της πυρκαγιάς».
Έλαβε μέρος και στην ημερίδα που διοργάνωσε το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης, στις 11 Νοεμβρίου 2022, με θέμα: «Η συμβολή των Σωματείων στην ενσωμάτωση των προσφύγων της Μικράς Ασίας». Το θέμα της εισήγησής της ήταν: «Η προσφορά του Ορφανοτροφείου Θηλέων “Μέγας Αλέξανδρος” στα ορφανά κορίτσια που ήρθαν στη Θεσσαλονίκη μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή».
Ήταν μέλος του σωματείου «Φίλοι του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού», της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, του σωματείου «Οι φίλοι του Κέντρου Ιστορίας» του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Συλλόγου Σμυρναίων – Μικρασιατών «Η Ιωνική Εστία», της «Θρακικής Εστίας», της «Ένωσης Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως» και του Φιλανθρωπικού Σωματείου «Μέγας Αλέξανδρος».
Από τον Νοέμβριο του 2003 έως τον Νοέμβριο του 2006 προσέφερε τις υπηρεσίες της ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος.
Έχει τιμηθεί από την Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων με το μετάλλιο της Δόμνας Βιζβίζη και της έχουν απονεμηθεί δύο φορές τιμητικές πλακέτες από το Δ΄ Δημοτικό Διαμέρισμα Θεσσαλονίκης και από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας για την προσφορά της στα Ελληνικά Γράμματα.
Ασχολήθηκε συστηματικά με την έρευνα και μελέτη του Μικρασιατικού χώρου, καθώς επίσης και με τη συλλογή φωτογραφικού υλικού και άλλων ιστορικών τεκμηρίων για τον προσφυγικό Ελληνισμό.