Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
18.5 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
spot_img

Εγκαινιάστηκε η έκθεση του Πέτρου Μεχτίδη στην Πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Παρουσία εκπροσώπων των πολιτικών αρχών, φορέων της πόλης και πλήθος κόσμου έγιναν το βράδυ της Τετάρτης 13 Απριλίου τα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφικού – Αρχειακού Υλικού “Μνήμες Μικρασιατικής Εκστρατείας 1919-1922” από τη Συλλογή Πέτρου Μεχτίδη, στην Πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ) στη Θεσσαλονίκη.

Η έκθεση, που εγκαινιάστηκε από τον υφυπουργό παιδείας Άγγελο Συρίγο και τον υφυπουργό εσωτερικών Σταύρο Καλαφάτη, συμπεριλαμβάνεται στις εκδηλώσεις τιμής του Ελληνισμού των Αλησμόνητων Πατρίδων που διοργανώνει η ΕΜΣ με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή. Η χθεσινή ήταν, μάλιστα, η πρώτη εκδήλωση που έγινε δια ζώσης, ανοίγοντας τις πύλες της Πινακοθήκης, μετά από περίοδο δύο ετών της πανδημίας.

“Είναι μέρος της συλλογής μου. Παρουσιάζουμε κυρίως την Μικρασιατική Εκστρατεία,  οι περισσότερες φωτογραφίες είναι από στρατιώτες που πολέμησαν, θα δείτε τοπωνύμια πολύ γνωστά από τον πόλεμο 1919 – 1922. Αυτό που δείχνει επίσης είναι η περιοχή της Μικράς Ασίας πριν την καταστροφή, αλλά εκτός από αναπαραγωγές έχουμε επίσης και τρεις προθήκες που δείχνουν τα τεκμήρια της συλλογής μου σε φυσική μορφή”, περιέγραψε ο συλλέκτης κ. Πέτρος Μεχτίδης, αρχαιολόγος, συγγραφέας.

Ο κ. Μεχτίδης ξεναγεί στην έκθεση τον υφυπουργό παιδείας κ. Άγγελο Συρίγο

Ο υφυπουργός παιδείας κ. Άγγελος Συρίγος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι: “Έχουμε μπροστά μας δύο κομβικά σημεία. Το πρώτο να δούμε με σκέψη, συλλογισμό και τιμή τους ανθρώπους μας, οι οποίοι έμειναν εκεί και το γεγονός ότι ύστερα από 3.000 χρόνια ο ελληνικός πολιτισμός έπαψε να αναπτύσσεται σε μια από τις δύο ακτές που τον γέννησαν. Υπάρχει κι ένα δεύτερο σημείο. Οι πρόγονοι μας που ήρθαν απο εκεί έκαναν ένα θαύμα που είναι πιο σημαντικό απ’ όλους τους πολέμους του νεότερου ελληνικού κράτους, είναι πιο σημαντικό απο διεθνείς πράξεις, συμβολές, ενέργειες που έγιναν: η ενσωμάτωση τους μέσα στο νέο ελληνικό κράτος. Το γεγονός ότι το 1/3 των Ελλήνων έφτασε στη χώρα ως πρόσφυγες και έπρεπε πρώτα να διασωθεί και μετά να ενσωματωθεί, κι αυτό επιτεύχθηκε με ειρηνικά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι το σημαντικότερο επίτευγμα του ελληνισμού. Σ’ αυτά τα δύο σημεία πρέπει να μείνουμε και χαίρομαι ιδιαιτέρος που εγκαινιάζουμε την έκθεση της ΕΜΣ με αντικείμενο την Μικρά Ασία, η οποία μας ξαναθυμίζει, μας γυρίζει 100 χρόνια πίσω”.

“Είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία της ΕΜΣ, που μας δίνει τη δυνατότητα μέσα από μια έκθεση μοναδικού φωτογραφικού και αρχειακού υλικού να ζήσουμε τις μνήμες τις εκστρατείας και να γνωρίσουμε τον πολιτισμό των αλησμόνητων πατρίδων σε μια περίοδο πολύ κρίσιμη για την ελληνική ιστορία 1919 – 1922.Συγχαρητήρια στον κ. Μεχτίδη, ο οποίος έκανε μια εξαιρετική δουλειά και μας δίνει την ευκαιρία να βιώσουμε αυτή τη μοναδική εμπειρία”, τόνισε ο υφυπουργός εσωτερικών κ. Σταύρος Καλαφάτης.

Ο κ. Μεχτίδης χάρισε στον υφυπουργό παιδείας το βιβλίο του “Η Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή”, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας σημείωσε ότι “βρισκόμαστε με πολύ χαρά στα εγκαίνια ακόμη μιας εξαιρετικής πρωτοβουλίας της ΕΜΣ, στο πλαίσιο των 100 χρόνων μνήμης και τιμής της Μιρκασιατικής Καταστροφής. Είμαστε σε θέση να δούμε εικόνες, να έχουμε μνήμες, αισθήματα, από τον ελληνισμό που χάθηκε, από τις πατρίδες που όλοι αναπολούμε, ειδικά εδώ στην πόλη της Θεσσαλονίκης, όπου όλοι έχουμε έναν Μικρασιάτη, έναν από τον Πόντιο, έναν από την Κωνσταντινούπολη, από την Σμύρνη, έναν από την Τρίγλια, όπως η γιαγιά μου που έφυγε παιδούλα το 1922 και δεν μπόρεσε ποτέ να γυρίσει πίσω. Απο την μια πλευρά θλιβόμαστε αλλά από την άλλη νιώθουμε υπερηφάνεια για όλους αυτούς τους προγόνους μας και κυρίως για το πνεύμα δημιουργίας, ανάπτυξης, αισιοδοξίας που έφεραν σ΄αυτή την σπουδαία πόλη. Όλοι έχουμε χρέος τιμής να είμαστε αντάξιοι”.

“Η ΕΜΣ τιμά τις αλησμόνητες πατρίδες με την συμπλήρωση 100 ετών από την Μκρασιατική Καταστροφή με μια σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν φέτος και την επόμενη χρονιά. Πρώτη εκδήλωση είναι η σημερινή, με την έκθεση φωτογραφικού και αρχειακού υλικού του συλλέκτη Πέτρου Μεχτίδη. Η εταιρεία θα ανακοινώσει στο προσεχές μέλλον όλες τις δραστηριότητες, τις οποίες ευχόμαστε όλοι οι Θεσσαλονικείς να παρακολουθήσουν”, τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΜΣ κ. Βασίλειος Ν. Πάππας.

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Δήμαρχος Καλαμαριάς κ. Γιάννης Δαρδαμανέλης, ο οποίος συνεχάρη την ΕΜΣ και τον κ. Μεχτίδη και αναφέρθηκε στην έλευση των προσφύγων στην Καλαμαριά.

Ο κ. Πάππας προσέφερε αναμνηστική πλακέτα στον κ. Συρίγο και Λεύκωμα της Εταιρείας ενώ ο κ. Μεχτίδης του χάρισε το βιβλίο του “Η Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή”, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία  το οποίο περιλαμβάνει μέρος του υλικού που εκτίθεται. Στον Πρόεδρο της ΕΜΣ ο κ. Μεχτίδης χάρισε το βιβλίο του “Η άφιξη των προσφύγων στη Θεσσαλονίκη το 1922”, από τις ίδιες εκδόσεις. Σημειώνεται ότι υπό έκδοση είναι από τον Οργανισμό Μαλλιάρης-Παιδεία ένα ακόμη βιβλίο του κ. Μεχτίδη, που αναφέρεται στη Σμύρνη.

 

ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ

Η Έκθεση Φωτογραφικού – Αρχειακού Υλικού με γενικό τίτλο «Μνήμες Μικρασιατικής Εκστρατείας 1919 – 1922», θα λειτουργήσει στην Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών έως και τον Οκτώβριο του 2022, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό: Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 – 15:00, Κυριακή 11:00 – 15:00, Πέμπτη 18:00 – 20:00.

Διεύθυνση Πινακοθήκης Ε.Μ.Σ.: Νικολάου Γερμανού 1, 6ος όροφος, τηλ.: 2310238601, e-mail: pinakothiki@ems.gr

Για επισκέψεις εκπαιδευτικών μονάδων, φορέων πολιτισμού, στρατιωτικών Σχολών κ.λπ. να προηγείται συνεννόηση με τον υπεύθυνο της Πινακοθήκης, Γιώργο Ρουσσέτη, τηλ.: 2310 238601 & 6977264377 ή με την υπεύθυνη Γραμματείας Λένα Ρέγκου, τηλ.: 2310 270972.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα κατά του Covid-19, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

                                                                      Φώτης Κουτσαμπάρης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ