Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου, 2024
23.3 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου, 2024
spot_img

Εγκαινιάστηκε το Πάρκο Φυτοποικιλότητας Καρδίας με τα χίλια σπάνια φυτά

Πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 3 Ιουλίου τα εγκαίνια  του Πάρκου Φυτοποικιλότητας στην Καρδία από το δήμαρχο Θέρμης Θεόδωρο Παπαδόπουλο. Πρόκειται για ένα Πάρκο πρότυπο, μοναδικό στην Ελλάδα, το οποίο φιλοξενεί χίλια φυτά από 70 φυτικά είδη και υποείδη τα οποία δεν υπάρχουν στο εμπόριο, αλλά είναι φυτά εξημερωμένα, τα οποία συλλέχθηκαν σε βοτανικές αποστολές και προήλθαν από άγρια είδη της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας και των βόρειων συνόρων της χώρας. Το Πάρκο φυτοποικιλότητας είναι και ένας τόπος αναψυχής αφού διαθέτει και παιδική χαρά, ενώ σύντομα, όπως επισήμανε ο δήμαρχος Θέρμης, θα αποτελέσει και ένα χώρο – τόπο μάθησης καθώς θα συνδεθεί με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Λιβάδι ώστε να μπορούν να το επισκέπτονται σχολεία από το δήμο Θέρμης αλλά και άλλων περιοχών.

Σε δήλωσή του στο πλαίσιο των εγκαινίων ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε πως «εγκαινιάζουμε σήμερα το Πάρκο φυτοποικιλότητας στο οποίο υπάρχουν πολλά φυτά απειλούμενα, τα οποία διατηρούνται και υπάρχει το γεννητικό τους υλικό μέσα από το οποίο γίνεται προσπάθεια να αναπαραχθούν. Παράλληλα, το Πάρκο είναι ένα εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς, σε συνδυασμό με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης το οποίο λειτουργεί όπως είναι γνωστό στην Θέρμη και συγκεκριμένα στο ορεινό Λιβάδι».

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Καρδίας Ιωακείμ Τρικαλιάρης τόνισε πως «το Πάρκο αποτελεί ένα στολίδι όχι μόνο για την Καρδία, αλλά για την ευρύτερη περιοχή» και απηύθυνε έκκληση σε όλους να συμβάλουν στην προσπάθεια προστασίας του από βανδαλισμούς: «Είναι σημαντικό  ο κάθε κάτοικος της περιοχής, το κάθε παιδί που παίζει και ο κάθε γονιός ή ακόμη και η κάθε παρέα ή επισκέπτης να θέσουν το Πάρκο υπό την προστασία τους και με ατομική ευθύνη να διαφυλάξουν το χώρο και τα φυτά».

Η εξωτερική συνεργάτης του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ,  αρχιτέκτονας τοπίου, γεωπόνος, Μαρίνα Παναγιωτίδου, η οποία είχε την ευθύνη επίβλεψης της κατασκευής του, σημείωσε πως το Πάρκο θα πρέπει να  λειτουργήσει ως εργαλείο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. «Λόγω της πανδημίας δεν μπορέσαμε να το κάνουμε αυτό ακόμη πράξη. Ευελπιστούμε ωστόσο να έρθουν τα σχολεία μας για  να γνωρίσουν φυτά σπάνια, απειλούμενα τα οποία είναι δύσκολο να τα προσεγγίσει κανείς στην φύση. Καλούμε την τοπική κοινωνία και τους όμορους δήμους να φέρουν τα παιδιά εδώ για να μάθουν τα φυτά της ελληνικής φύσης και να προστατέψουμε το περιβάλλον». Στη συνέχεια η κ. Παναγιωτίδου ξενάγησε όλους τους παρευρισκόμενους στους χώρους του Πάρκου και εξήγησε τη σπουδαιότητα αλλά και σπανιότητα των φυτών που φιλοξενούνται σε αυτό.

Θερμές ευχαριστίες στο πλαίσιο της χθεσινής τελετής εξέφρασαν τόσο ο δήμαρχος όσο και ο πρόεδρος της Κοινότητας Καρδίας προς τη Δρ. Ελένη Μαλούπα, διευθύντρια Ερευνών & Συντονίστρια Έργου από το Ινστιτούτο Φυτικής Αναπαραγωγής και Γενετικών Πηγών, καθώς και σε όλο το σπουδαίο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό του Ινστιτούτου, αρχικά για  την πρόταση που έκανε στον Δήμο θέρμης ώστε να δημιουργηθεί αυτό το πάρκο, αλλά και για την εξαιρετική τους δουλειά κατά το στάδιο της υλοποίησης. Μάλιστα η κυρία Μαλούπα ως εθνική εκπρόσωπος των Ελληνικών Βοτανικών Κήπων στην Ευρώπη παρουσίασε το Πάρκο Φυτοποικιλότητας Καρδίας στο 9ο Συνέδριο των Βοτανικών Κήπων της Ευρώπης τον περασμένο Μάιο, κάνοντας το γνωστό Παγκοσμίως.

Θερμές ευχαριστίες εκφράστηκαν και προς την κ. Παναγιωτίδου για τις ακούραστες προσπάθειές της ώστε να δημιουργήσει αυτό το μοναδικό Πάρκο στον δήμο Θέρμης. Στα εγκαίνια του Πάρκου παραβρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι Απόστολος Τσολάκης, Στυλιανός Αποστόλου, Αργύρης Μωραΐτης και Κωνσταντίνος Κουγιουμτζίδης, και απλοί πολίτες οι οποίοι ξεναγήθηκαν στους χώρους του Πάρκου.

Το Πάρκο φυτοποικιλότητας εντάσσεται στο έργου CONSE PP, το οποίο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας INTERREG IPA CBC “Greece-Albania 2014-2020”.

 

Παράλληλα, την Κυριακή 3 Ιουλίου παρουσιάστηκε και  η Έκθεση Παρουσίασης Αποτελεσμάτων του Καλλιτεχνικού και του Σχεδιαστικού Διαγωνισμού του έργου «Conse-pp». Η εκδήλωση έγινε στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Ι.Ν. Γεννήσεως της Θεοτόκου Καρδίας όπου οι επισκέπτες είχαν  την ευκαιρία να δουν τα έργα που διακρίθηκαν αλλά και το σύνολο των έργων που υποβλήθηκαν στους δυο διαγωνισμούς:

– Καλλιτεχνικός Διαγωνισμός με τίτλο: “Graffiti Green Parks”, ο οποίος στόχευσε στην εξεύρεση πρωτότυπων δημιουργικών καλλιτεχνικών έργων graffiti, για την ανάδειξη και την προβολή των φυτών προτεραιότητας στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον,

– Σχεδιαστικός Διαγωνισμός με τίτλο: “Your own biodiversity plants pot”, ο οποίος στόχευσε στην εξεύρεση καινοτόμων εναλλακτικών προτάσεων για την προστασία και κυρίως για την αύξηση των μικρών χώρων πρασίνου στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον μέσω του σχεδιασμού πρότυπου «φυτοδοχείου/παρτεριού βιοποικιλότητας».

Στην τελετή που προηγήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο, ο δήμαρχος Θέρμης βράβευσε τις μαθήτριες Κατερίνα Ερμείδου, Λύδια Βλασακίδου και το μαθητή Θεοφάνης Χατζηιορδάνου της Γ΄ τάξης του 3ου Γυμνασίου Μίκρας, οι οποίοι υπό την καθοδήγηση της φιλολόγου κ. Παρασκευής Γάτσια, κέρδισαν το 1ο Bραβείο στην κατηγορία Ιστοσελίδας στον Πανελλήνιο διαγωνισμό με θέμα: Ποντιακός Ελληνισμός- μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον.  

Τον διαγωνισμό διοργάνωσαν η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υ.ΠΑΙ.Θ., υπό την αιγίδα του ελληνικού τμήματος της UNESCO και με την υποστήριξη της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά 91 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, γενικής και ειδικής αγωγής, από την Ελλάδα, την Κύπρο και την ομογένεια (Αυστραλία), περίπου 6.000 μαθητές, 260 εκπαιδευτικοί και 740 μαθητικές δημιουργίες σε διάφορες κατηγορίες.

Ο κ. Παπαδόπουλος συνεχάρη τα τρία παιδιά για τον ιδιαίτερο ζήλο που έδειξαν και ασχολήθηκαν με προσήλωση τόσο με την Ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού και την Γενοκτονία, όσο και με ζητήματα τεχνολογίας, αφού προχώρησαν στη δημιουργία Ιστοσελίδας. «Αξίζουν συγχαρητήρια στα παιδιά και στην καθηγήτριά τους, οι οποίοι παρά τις πραγματικά αντίξοες συνθήκες που βιώσαμε όλοι τα προηγούμενα δύο χρόνια, κατάφεραν όχι μόνο να συμμετέχουν, αλλά και να διακριθούν σε αυτόν τον ιδιαίτερο διαγωνισμό για την ιστορία του τόπου μας».

Να σημειωθεί ότι η διεύθυνση της σελίδας που δημιούργησε η ομάδα ονομάζεται “Πόντος-Δικαίωμα στην Μνήμη”, με νονό τον καθηγητή Κ. Φωτιάδη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ