Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024
37.3 C
Thessaloniki
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024
spot_img

Εικαστική έκθεση «Έρως – Aline Fernandez-Diaz & Σπύρος Αλιμπέρτης» στη Δημοτική Πινακοθήκη

Εγκαινιάζεται την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023 στις 19.30, στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης η ομαδική εικαστική έκθεση, με τίτλο «Έρως – Aline Fernandez-Diaz & Σπύρος Αλιμπέρτης», εμπνευσμένη από την ιστορία του κτιρίου της Δημοτικής Πινακοθήκης – Casa Bianca, που για πολλά χρόνια στέγαζε την αγάπη της Aline Fernandez-Diaz με τον Σπύρο Αλιμπέρτη.

Οι εικαστικοί δημιουργοί, της καλλιτεχνικής ομάδας «ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ» δημιουργούν έργα ζωγραφικής, κατασκευές, κολάζ, εγκαταστάσεις και γλυπτά με θέμα την ερωτική ιστορία της πλούσιας εβραιοπούλας Aline με τον καθολικό αξιωματικό του ελληνικού στρατού Σπύρο, που έγινε μύθος στη Θεσσαλονίκη των αρχών του 20ου αιώνα.

Η «ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ» είναι ένα πρότζεκτ που παράγει ομαδικές εικαστικές εκθέσεις σύγχρονων καλλιτεχνών το οποίο εμπνεύστηκε, ξεκίνησε και επιμελείται η εικαστικός Χρύσα Μπαρζόκα ξεκινώντας το 2018 στο Μπενσουσάν Χαν.

Συμμετέχουν με έργα τους οι καλλιτέχνες: Βαγγέλης Κουμπής, Τάνια Στεργίου, Kirsikka Soustiel, Αλεξάνδρα Γωγούση, Τριαντάφυλλος Βαίτσης, Rinette Josafat, Κατερίνα Βλάχου, Μάνος Ιωαννίδης, Αναστασία Γιατροπούλου, Μαριλενα Μπιτζάνη, Ειρήνη Μητούδη, Ιωάννης Αδαμόπουλος, Σταυρούλα Ανδρέου, Σοφία Αρτοπούλου, Μελπομένη Καρακίτσου, Αλέξανδρος Καρόζας, Αναστασία Γκιουζέλη, Αλέξανδρος Αθανασίου, Ντίνα Μπακανιάρη, Βιολέτα Γαζέα, Γιάννης Καμίνης, Ειρήνη Λαζαρίδου, Βικτώρια Γεράκη, Γιώτα Χατζηγεωργιάδου, Νατάσα Μπαλτούνα, Θεώνη Αρφανάκη, Παύλος Μιχαηλίδης, Δέσποινα Παπανδρέου, Κέλλυ Κοντζαμάνη, Γιάννης Αηδόνης, Νέλλυ Τσιακιρίδου, Αντωνία Γκαμπούρα, Βασίλης Καρκατσέλης, Ιωάννης Τρούκης-Δρυάδες Εν Πλω, Ελένη Κωνσταντινίδου, Κατερίνα Νικολάου, Βασίλης Δημητρίου, Μαρία Κομπατσιάρη, Ελένη Κλαπάντα, Μαρία Σεραφειμίδου, Vida Evenson, Γλυκερία Κάλφα, Δέσποινα Νικολιδάκη, Μαρία Νενάδη, Χρύσα Μπαρζόκα

“Με την πεποίθηση ότι η Τέχνη πρέπει να παρεμβαίνει σε κρίσιμους καιρούς, και με την ανάγκη μας ως καλλιτέχνες να εκφράσουμε τα ανομολόγητα από τους πολλούς, να εκφραστούμε αλλά και να τοποθετηθούμε στον δημόσιο χώρο με την Τέχνη μας, (σας) παρουσιάζουμε την “Επίμονη Τέχνη”: μια σειρά εκθέσεων χωρίς μεσάζοντες. Συλλογικές εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών μικρής διάρκειας και μεγάλης έντασης, άλλοτε μίας ημέρας μόνο και άλλοτε όταν οι συνθήκες το απαιτούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, στις οποίες επιλεγμένοι καλλιτέχνες, ανάμεσα από τους ανθρώπους τους οποίους μας δένουν κοινά ιδανικά και συναντηθήκαμε με όχημα την Τέχνη, συνεκθέτουμε υλοποιώντας το όνειρό μας με φορέα αποκλειστικά την δική μας κοινή προσπάθεια. Χωρίς καμία απολύτως δέσμευση και με την απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη ελευθερία που πρέπει να διέπει την πραγματική Τέχνη, σε πείσμα των εγκαθιδρυμένων συμφερόντων των. Μια τέχνη επίμονη, την δική μας τέχνη…..Οφείλουμε να υμνήσουμε τη δύναμη του έρωτα… ” αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης και εικαστικός Χρύσα Μπαρζόκα.

Πρόγραμμα εγκαινίων έκθεσης:
• Ηλεκτρικό κουαρτέτο εγχόρδων Fortissimo,
• Ξενάγηση στην έκθεση από την εικαστικό  Χρύσα Μπαρζόκα,
• Παρουσίαση ολογράμματος «Aline και Σπύρος» του Νίκου Πάχτα που δημιουργήθηκε με την υποστήριξη της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης
• Performance – θεατρική ομάδα ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΑΛΛΟΤΕ.

Dj set: Διογένης Μαριόλας
Κινηματογράφηση: Dennis Kalogirou
Αρχείο μουσικής: Λευτέρης Κονγκαλιδης

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης και συγκεκριμένα στις 17/ 2, ώρα 4-6 μ.μ., στις 18/2 ώρα 12-2μ.μ και 19/2, ώρα 12-2μ.μ., θα πραγματοποιηθεί δράση με τίτλο «Ήθελα να σου πω…», από την καθηγήτρια του Α.Π.Θ. Μαρία Πλαστήρα και την Αρχαιολόγο Ηλέκτρα Βαλκάνου. Η ιδέα για την δράση, ξεκίνησε από το βιβλίο  «Το χρονικό μιας εκούσιας απαγωγής Aline Fernandez Diaz – Σπύρος Αλιμπέρτης, Θεσσαλονίκη 1914».
Πρόκειται για μια βιωματική ξενάγηση στο κτίριο της Casa Bianca, με στόχο να ξετυλιχθεί το νήμα της ιστορίας της οικογένειας του Dino Fernadez – Diaz που έζησε εκεί. Με όχημα τις επιστολές του Σπύρου Αλιμπέρτη και της Aline Fernadez – Diaz στον φίλο τους, τον διαπρεπή αρχιτέκτονα και ζωγράφο, Δημήτρη Πικιώνη, θα ακούσουμε τον αντίλαλο της φωνής και θα αφουγκραστούμε τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών μιας ιστορίας αγάπης που έγινε μύθος στην πόλη.
Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Tale of X Cities που διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Goethe Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την ARTBOX.

Ομαδική εικαστική έκθεση
«Έρως» – Aline Fernandez-Diaz & Σπύρος Αλιμπέρτης
Επιμέλεια Έκθεσης: Χρύσα Μπαρζόκα
Σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης

Διάρκεια έκθεσης:         14 έως 28 Φεβρουαρίου 2023
Ημέρες & Ώρες Λειτουργίας :     Τετάρτη έως Παρασκευή 10.00 – 18.00,
Σάββατο & Κυριακή 11:00 – 16:00

Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης
Βασ. Όλγας 182 και Θεμ. Σοφούλη
Τηλ. 2313 318538, 2310 427555 | e-mail pinakothiki@thessaloniki.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ