Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
31 C
Thessaloniki
Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
spot_img

Εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου

Ανακοινώθηκαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές που θα γίνουν στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου (Νικάνορος 3, τηλ. 2310324666).Tα εκπαιδευτικά προγράμματα απευθύνονται σε σχολικές ομάδες, όλων των τάξεων του δημοτικού.
Η παρουσίαση διαφόρων θεμάτων με ευχάριστες διαδραστικές μεθόδους, εκτός των σχολικών τάξεων, προτρέπει τα παιδιά και τα κινητοποιεί να συμμετέχουν ενεργά στην όλη διαδικασία.
Τους δίνεται επίσης η ευκαιρία να γνωρίσουν τους συντελεστές των προγραμμάτων, οι οποίοι εκπροσωπούν αξιόλογους Φορείς της πόλης μας, καθώς και να έρθουν σε επαφή με το χώρο της βιβλιοθήκης.

• Τετάρτη 18 Απριλίου
• Τετάρτη 25 Απριλίου
   ώρα 10:00΄.
Το Μυστήριο της Μικρής Αρκούδας. Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ
Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού – εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας – ξεκινάει στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου σε συνεργασία με την Περιβαλλοντική Οργάνωση «Αρκτούρος»
Το «μυστήριο της μικρής αρκούδας» είναι ένα διαδραστικό παιχνίδι που αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες. Ο γενικός σκοπός του είναι η ενημέρωση των μαθητών/τριών για ζητήματα του φυσικού περιβάλλοντος μέσα από παιγνιώδη τρόπο.
Το ηλεκτρονικό παιχνίδι είναι σχεδιασμένο σε online περιβάλλον. Περιλαμβάνει 7 γρίφους που καλούνται να λύσουν οι μαθητές/τριες, οι οποίοι παρουσιάζονται μέσα από σκίτσα – γκραβούρες.
Παράλληλα με το παιχνίδι εμφανίζονται σύντομες πληροφορίες που σχετίζονται με τις δράσεις της περιβαλλοντικής οργάνωσης ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ για τα δάση, τους οικοτόπους, τη βιοποικιλότητα και για προστατευόμενα είδη της ελληνικής πανίδας, όπως η αρκούδα, ο λύκος, το αγριόγιδο, το ζαρκάδι και το ελάφι.
Σε συνεργασία με σχολεία της περιοχής

• Τρίτη 24 Απριλίου, ώρα 10:00΄.
Συντροφιά με συγγραφείς
Θα γνωρίσουμε τη συγγραφέα Δήμητρα Πυργελή και την ιστορία του νέου της βιβλίου «Ταξίδεψε μαζί μου» από τις εκδόσεις Λιβάνη.
Στην άκρη της πόλης, απομονωμένο και σιωπηλό, στέκεται το χάρτινο σπίτι. Σ’ αυτό το σπίτι δεν κατοικούν άνθρωποι, παρά µόνο χαρτιά. Ο καλύτερος φίλος τους είναι ο άνεµος.
Η Δήμητρα Πυργελή αφηγείται την ιστορία ενός μικρού κομματιού από χαρτί που ήθελε να γνωρίσει τον κόσμο.
Σε συνεργασία με σχολεία της περιοχής

• Δευτέρα 30 Απριλίου, ώρα 10:00΄.
Παίζουμε με τα βιβλία, γνωρίζουμε τη βιβλιοθήκη
Δίωρες δράσεις φιλαναγνωσίας που απευθύνονται σε μαθητές Γ’ – ΣΤ’ τάξεις Δημοτικού Σχολείου. Οι παρουσιάσεις θα πραγματοποιούνται από φοιτητές και φοιτήτριες του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ με τον σχεδιασμό και την εποπτεία της καθηγήτριας Βενετίας Αποστολίδου, στο πλαίσιο του μαθήματος «Διδακτική της λογοτεχνίας». Σκοπός των δράσεων είναι να γνωρίσουν οι μαθητές διάφορα είδη βιβλίων, να διαβάσουν αποσπάσματα, να κάνουν παιγνιώδεις δραστηριότητες πάνω σε αυτά αλλά και να γνωρίσουν τον τρόπο λειτουργίας μιας βιβλιοθήκης, να εγγραφούν ως χρήστες της και να δανειστούν βιβλία.
Σε συνεργασία με σχολεία της περιοχής

Ξεναγήσεις σε μαθητές σχολείων

Πραγματοποιούνται προγραμματισμένες καθημερινές ξεναγήσεις σε μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων που στόχο έχουν την προώθηση της φιλαναγνωσίας, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στα παιδιά να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το βιβλίο, τη βιβλιοθήκη, να γίνουν αναγνώστες, να μάθουν τα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις τους.
Οι ξεναγήσεις συνοδεύονται με αφηγήσεις παραμυθιών και δραστηριότητες σχετικές με το βιβλίο και τη βιβλιοθήκη.

Δηλώσεις συμμετοχής: Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου (Νικάνορος 3, τηλ. 2310324666).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ