Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
32.3 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
spot_img

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Ένα καινοτόμο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με τίτλο «Ο Κόσμος της Μουσικής, Γνωρίζω, Εκφράζομαι, Δημιουργώ» ξεκίνησε ήδη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα εκπόνησε η Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ενώ συμμετέχουν και υποστηρίζουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Το πρόγραμμα είναι μια δημιουργική περιήγηση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, που πλαισιώνεται από θεατρικά, μουσικά και εικαστικά δρώμενα και απευθύνεται, σε πρώτη φάση, σε μαθητές Γυμνασίου. Έχει ως στόχο οι μαθητές να γνωρίσουν την αξία της μουσικής μέσα σε ένα χώρο πολιτισμού, να λειτουργήσουν δημιουργικά και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.

Μια συναρπαστική διαδρομή ξεκινά από τον εξωτερικό χώρο του Μεγάρου (κτίριο Μ1), περνά από τα φουαγιέ και την πλατεία, ανεβαίνει στη σκηνή αλλά και στα παρασκήνια και βυθίζεται στα άδυτα του θεάτρου, όπως στο βεστιάριο και το ραφείο, για να καταλήξει στην αίθουσα δοκιμών της συμφωνικής ορχήστρας νέων “MOYSA” και στο φουαγιέ του κτιρίου Μ2 με θέα τη θάλασσα και τις πλαγιές του Ολύμπου. Κατά τη διάρκεια της περιήγησης περιγράφεται με λεπτομέρειες η λειτουργικότητα των χώρων και παράλληλα ξετυλίγεται ως θεατρικό δρώμενο ο μύθος του Ορφέα και της Ευρυδίκης.

Σε συγκεκριμένους σταθμούς εργασιών οι μαθητές με φύλλα εργασίας, παιχνίδια ρόλων και βιωματικές τεχνικές μάθησης γνωρίζουν και εξοικειώνονται με τις έννοιες της συμφωνικής ορχήστρας, της όπερας, καθώς και με σύγχρονες μουσικές συνθέσεις και εικαστικά έργα που οι δημιουργοί τους έχουν εμπνευστεί από τον παραπάνω μύθο. Εκφράζονται εικαστικά και δημιουργούν, πάντοτε με αφορμή τα δρώμενα και τα διάφορα ακούσματα που συναντούν. Μέσα από την κατάδυση στα ενδότερα του θεάτρου και της μουσικής, βγαίνουν ξανά έξω στο φως σοφότεροι και εσωτερικά πλουσιότεροι.

Εποπτεία Εκπαιδευτικού Προγράμματος

Παναγιώτης Ανανιάδης, Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας

Μαρία Συργιάννη, Προϊσταμένη Επιστημονικής & Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δ/θμιας Εκπ/σης

Νικόλαος Ακριτίδης, Προϊστάμενος Επιστημονικής & Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Π/θμιας Εκπ/σης, Σχολικός Σύμβουλος

 

Σχεδιασμός – Οργάνωση – Εφαρμογή

Ευαγγελία Βόλνα, Φιλόλογος /ΠΔΕ

Γεωργία-Μαρία Τσερπέ, Σχολική Σύμβουλος Μουσικών

Ελένη Κάρτσακα, Σχολική Σύμβουλος Καλλιτεχνικών

Γιώργος Λαδόπουλος, Θεολόγος

Ιόλη Πολυδωρίδου, Φιλόλογος

Θωμάς Αγοραστούδης, Πληροφορικός

Μόνικα Αϊβάζογλου, Σκηνοθέτης

Τάσος Ροδοβίτης, Ηθοποιός Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος

Κική Στρατάκη, Ηθοποιός Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος

Αλεξία Βαλταδώρου, Γραφίστρια

 

Εργαστήρια: ΑΠΘ, Σχολή Καλών Τεχνών: Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών

 

Εγκαταστάσεις/τεχνική υποστήριξη: ΟΜΜΘ

 

Χώρος: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Ημερομηνίες διεξαγωγής: 23, 28-30/3, 17/4, 19-20/4, 3/5, 15-18/5, 22/4-25/4, 29-31/5/2018, ώρα 10:00.

Αιτήσεις συμμετοχής και λεπτομέρειες: στην ιστοσελίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας kmaked.gr. Υπεύθυνη επικοινωνίας και συντονίστρια του προγράμματος: Ευαγγελία Βόλνα, τηλ. 2310 474810, e-mail: kmakedmegaro@gmail.com.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ